BMW e cel mai mare exportator auto din SUA, amintind că europenii cumpără maşinile produse pe teritoriul american

1 Martie 2025, 13:33
Redacţia PiataAuto.md
În toată vâltoarea geopolitică din ultimele săptămâni, în lumina ameninţării constante că SUA ar putea impune taxe de import pentru maşinile fabricate în Europa, de mai multe ori de peste ocean a răsunat acuzaţia că europenii nu importă maşini din SUA, sau că „nu le-ar accepta”. BMW a publicat acum două zile date surprinzătoare, care arată că e cel mai mare exportator auto din SUA, iar maşinile produse pe teritoriul american sunt exportate cu succes peste tot, inclusiv în Europa.
Da, e adevărat că europenii nu cumpără modele americane precum pick-up-urile mari cu motoare V8, dar asta ţine mai mult de preferinţele pieţei, nu de vreo interdicţie. În schimb puţini îşi mai amintească că o mare parte din SUV-urile mari, mai ales de la producătorii premium germani, sunt de fapt fabrica la uzinele acestora din SUA, şi sunt exportate de acolo către Europa, creând valoare adăugată în economia americană.
Mercedes GLS şi GLE, spre exemplu, sunt fabricate în Tuscaloosa, Alabama. Iar BMW are o fabrică imensă în Spartanburg, Carolina de Nord, unde asamblează modelele X5, X6, X7, iar acum şi noua generaţie X3. Deci cea mai mare parte a gamei de SUV-uri X din familia BMW e fabricată în SUA, la o uzină supranumită întotdeauna de germani drept casa familiei X, şi fiind ultra specializată în asamblarea eficientă a acestor modele.
Şi pentru că toate aceste modele BMW X sunt populare şi scumpe, uzina din Carolina de Nord a fost întotdeauna exemplar de performantă. Noi am vizitat-o direct acum mai mulţi ani, şi deja atunci ea avea acest titlu de a fi cel mai mare exportator auto din SUA. Iar acest titlu a fost păstrat până în prezent şi este acum argumentat de BMW cu cifre.
Mai exact, doar exporturile acestei fabrici BMW au totalizat în 2024 tocmai 10,1 miliarde de dolari, adunate de 225.000 maşini fabricate aici şi exportate spre alte ţări. Deci aceste cifre nu includ vânzările interne din SUA. Asta înseamnă că în mediu, un vehicul fabricat aici şi exportat a fost facturat cu 44.888 dolari.
Din 2014 şi până în prezent, ea a exportat 2,7 milioane de BMW-uri şi a generat exporturi în sumă de 104 miliarde de dolari! Şi aici vorbim doar de o singură fabrică, şi un singur producător european ce operează în SUA.
Germanii de la BMW spun clar că aceste cifre arată importanţa a ceea ce înseamnă comerţ liber şi pieţe libere, or, toată această valoare aduce beneficii imense şi pentru zecile de fabrici ale furnizorilor auto din SUA, care-şi livrează produsele către Spartanburg.
Iar succesul fabricii BMW din Carolina de Nord a fost sinonim cu dezvoltarea industriei auto din acest stat şi faptul că acolo există acum o întreaga reţea de fabrici ale furnizorilor, i-a făcut şi pe cei de la VW să aleagă Carola de Nord pentru construcţia noii fabrici Scout în acelaşi stat. CEO-ul Scout a recunoscut că datorită dezvoltării pe care a adus-o BMW, a făcut Carolina de Nord un stat foarte atractiv pentru alte fabrici auto, întrucât furnizorii sunt aproape şi e mult mai uşor să se organizeze logistica tuturor celor necesare pentru producţie. Şi tot în Carolina de Nord a ales şi Toyota să construiască începând cu 2025 o nouă fabrică de baterii.
Foto: Fabrica Scout, construită în Carolina de Nord

Mercedes nu e foarte departe în acesta performanţe. Fabrica sa din Tuscaloosa a fabricat în 2024 un număr de 260.000 de automobile, printre ele numărându-se modelele GLS, GLE, GLE Coupe, Mercedes-Maybach GLS, EQS SUV, EQE SUV. Două treimi din această cifră a fost exportată, deci cam 173.000 automobile, fabrica angajând 6.000 oameni.
Foto: Producţie la fabrica Mercedes din Tuscaloosa

Fabrica celor de la BMW, are exporturi de 226.000 maşini, însă cifra totală de producţie în 2024 a fost de 396.117 automobile, deci 57% din ceea ce producea ea e exportat. Numărul de angajaţi e de 11.000 oameni, şi BMW fabrică aici câte 1.500 maşini în fiecare zi, fabrica din Spartanburg fiind şi cea mai mare fabrică BMW din toată lumea! Deci, orice acuzaţie că europenii ar profita doar de oportunitatea de a exporta din UE în SUA, fără a investi local sau fără a cumpăra maşini produse în SUA, e pur şi simplu spulberată de aceste cifre şi realităţi. Această singură fabrică deţine titlul de cel mai mare exportator auto din SUA deja de 10 ani încoace!
Mai mult ca atât, BMW aminteşte că în Woodruff, la doar 25 km distanţă de fabrica actuală din Spartanburg, construieşte o nouă fabrică de baterii de 800 volţi pentru viitoarele Neue Klasse, cu o investiţie de 700 milioane dolari.
Foto: Fabrica BMW de baterii, din Woodruff, Carolina de Nord

Iar orice taxe impuse de peste ocean pentru producătorii europeni sunt de natură să perturbe grav aceste performanţe economice. Şi nu doar în cazul BMW, ci şi în cazul multor altor fabrici ale producătorilor europeni sau japonezi, care asamblează în SUA modele cu un potenţial mai mare de vânzare acolo, exportându-le totodată şi spre alte ţări de acolo.
2
77,038
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!