BYD a lansat noul model electric Qin L, care arată cât de mult poţi primi în China pentru doar 16.500 dolari
26 Martie 2025, 09:05 Redacţia PiataAuto.md
Chinezii de la BYD au făcut câteva salturi tehnologice majore de la începutul acestui an, pornind cu lansarea sistemului de tehnologii de siguranţă activă Gods Eye, pe care-l promiteau inclusiv pe cele mai accesibile modele, iar apoi şi cu lansarea tehnologiei de 1.000V, şi putere de încărcare de 1 MW. După asta, BYD a început a-şi actualiza cam toate modelele, iar acum a venit şi rândul sedanului accesibil electric Qin L, care tocmai a fost lansat în China, amintind când de mult poţi primi în această ţară pe o maşină de doar 16.500 dolari.
Noul model electric are 4,72 metri lungime, deci concurează exact cu Tesla Model 3 şi cu berlinele de talie medie, având un ampatament de 2,82 m. În noua sa iteraţie, acesta e lansat în 3 versiuni, şi toate au sistemul complet Gods Eye pe ele.
Acest sistem cuprinde 12 camere video, 12 radare cu ultrasunet, 5 radare pe bandă de 5 mm şi capacităţi avansate de condus autonom, inclusiv parcare inteligentă şi condus independent, urmărit de şofer. Sistemul poate fi actualizat de la distanţă şi va cuprinde şi mai multe funcţii pe viitor, inclusiv şi un eventual condus autonom complet autorizat pe drumurile publice.
Tot sistemul de siguranţă e gestionat de un computer ultra puternic, de 100 TOPS. Aceeaşi putere de procesare dirijează şi softurile interfeţei digitale interioare, care exclude orice latenţe. Softul întregului sistem e integrat cu agentul de inteligenţă artificială DeepSeek, deci ar trebui să aibă şi capacităţi avansate de învăţare şi prezicere a unui situaţii periculoase în trafic în avans.
Maşina are tracţiune spate şi poate beneficia de unul din cele două motoare oferite la alegere, ambele de tip sincron cu magnet permanent. Unul din ele dezvoltă 148 CP şi 220 Nm, iar altul 215 CP şi 330 Nm. Şi bateriile sunt de două capacităţi — de 46,08 kWh şi de 56,64 kWh, ambele fiind LFP, bineînţeles, odată ce vorbim de BYD.
Noul model nu face uz de arhitectura de 1.000 V, pentru că e conceput pentru a fi mai practic şi mai accesibil, dar are un consum omologat excepţional de mic, de doar 10,8 kWh/100 km în condiţii perfecte de drum. Asta îl face să aibă o autonomie de 470 km cu bateria mai mică şi de 545 km cu cea mai mare!
Preţul de 16.500 dolari e valabil pentru motorizarea de 148 CP cu baterie mai mică, dar toate sistemele de siguranţă avansată, cu computerul de 100 TOPS, sunt deja prezente în echiparea minimă. Şi apoi, această versiune are 470 km autonomie, deci pentru acest preţ primeşti excepţional de mult. Chiar dacă autonomia în viaţa reală cu condus în condiţii mai neprielnice, ar fi de 300 km, maşina asta tot ar fi excepţional de consistentă pentru doar 16.500 dolari, echivalentul a aproximativ 15.200 euro. În dotările standard sunt incluse şi încărcarea wireless pentru telefon, intrare fără cheie şi dirijarea maşinii din telefon.
Dotările de vârf ajung să coste până spre 20.000 dolari, şi ele au baterie mai mare, motor mai puternic, dar şi echipări sofisticate, precum un frigider în interior şi un display mai mare.
Deci, cumva chinezii reuşesc să facă maşini electrice incredibil de consistente şi tehnologizate, care au preţul plasat în zona unor cifre despre care Europa a uitat demult. O Skoda Fabia porneşte în România de la un preţ de peste 16.200 euro, deci mai mare decât acest BYD Qin L electric, nemaivorbind de diferenţa în dimensiuni şi în echiparea de bază. Nu e de mirare, deci, că producătorii chinezi, şi BYD în mod special, sunt într-o ascensiune fulminantă de vânzări şi cote de piaţă, atât local, în China, expulzându-i prin concurenţă pe ceilalţi, cât şi global.