Cadillac a fost acceptat drept a 11-a echipă în Formula 1 şi va participa începând cu 2026, iar acum se va duce lupta pentru piloţi
8 Martie 2025, 10:59 Redacţia PiataAuto.md
Cadillac îşi doreşte de câţiva ani buni să participe în Formula 1, dar solicitarea sa de a i se permite participarea în rol de a 11-a echipă a tot fost respinsă, cu motivul că nu se doreşte mărirea numărului de echipe de la 10 la 11. Şi Audi şi-a dorit acelaşi lucru, şi pentru că s-a confruntat cu aceleaşi refuzuri, a ajuns să cumpere echipa Sauber din Formula 1, fosta Alfa Romeo, pe care o va transforma începând cu anul 2026 în echipa Audi. Cadillac, însă, n-a mai avut ce cumpăra, iar acum, în sfârşit, a venit şi decizia istorică favorabilă pentru Cadillac din partea FIA, care a acceptat mărirea numărului de echipe de la 10 la 11, iar Cadillac a fost acceptat astfel pentru participare începând cu anul 2026.
Cadillac va face parteneriat cu cei de la TWG Motorsports, pentru a-şi putea pregăti bolizii de Formula 1 pentru participare şi pentru a avea puse la punct toate procesele inginereşti specifice unei echipe de Formula 1. Actuala TWG Motorsports e formată în urma achiziţiei companiei Andretti Global în 2024, fiind la rândul ei o prezenţă notorie în motorsport.
Michael Andretti, omul care conducea companie înainte de achiziţia ei, a fost alături de cei de la General Motors pe parcursul a mai mulţi ani în demersurile lor de acceptare în Formula 1, toţi trecând prin episoade de refuzuri dramatice. Acum această dramă lungă a luat sfârşit şi Cadillac, poate începe a munci de zor pentru a-şi pregăti bolizii şi a-şi forma echipele pentru anul viitor.
Anunţul făcut ieri de FIA, însă, dă start unei noi curse care va avea loc chiar în acest an, cea de vânare a celor mai buni piloţi posibili pentru Cadillac. Piloţii de top, cel mai probabil, nu vor lua în considerare o trecere la Cadillac, pentru că e clar că o echipă nouă poate avea nevoie de 3-4 ani până a-şi putea pune la punct bolizii şi procesele, care să poată spera la victorii.
Însă piloţi care au avut succese anterioare şi au rămas în 2025 fără un loc de pilot principal în echipe, ar fi cu siguranţă cei mai interesaţi de a se alătura celor de la Cadillac. Iar aici ne gândim inevitabil la Sergio Perez şi Valtteri Bottas. Pentru Cadillac se mai vehicula anterior şi numele pilotului american Colto Herta din IndyCar drept un potenţial candidat. Franco Colapinto, fost pilot Williams şi actual pilot de rezervă la Apine, ar putea fi de asemenea vânat de Cadillac.
Colapinto e un pilot argentinian foarte tânăr, care a avut şansa de a concura doar jumătate din sezonul din 2024 pentru Williams şi a avut câteva performanţe promiţătoare, reuşind să adune puncte pentru o echipă care e notorie pentru a fi la coada clasamentului în ultimii ani.
E curios şi faptul că TWG Motorsports şi Cadillac au anunţat anterior că motorul pentru bolidul lor va fi unul de elaborare proprie, nu unul cumpărat de la un furnizor. Asta presupune o abordare inginerească şi mai profundă, care n-ar putea fi realizată doar într-un singur an. Însă e clar că americanii au deja schiţele pentru acest nou motor V6, el fiind conceput anterior, şi urmând a intra deja în producţie şi teste pe parcursul acestui an.
Apropo, şeful echipei Mercedes-AMG, Toto Wolff, a fost unul din oamenii care s-a împotrivit cu vehemenţă împotriva intrării Cadillac în F1, motivând că a 11-a echipă va dilua semnificativ veniturile echipelor actuale, care vor trebui împărţite la 11. Cadillac a fost de acord să plătească 450 milioane de dolari pentru a compensa aceste pierderi de diluare, însă Toto Wolff a declarat că această sumă insuficientă şi nu poate acoperi venitul ratat nici pe departe.
Prezenţa celor de la Cadillac în Formula 1 e deja decisă, însă, iar asta va intensifica în mod sigur spectacolul de anul viitor, mai ales că anul 2026 aduce prezenţa Audi la grilă, dar şi schimbări de regulament, care vor aduce motoare V6 hibride pe monoposturi, cu electromotoare puternice, care să dea o contribuţie mai mare în propulsie decât actualul sistem KERS. De asemenea, toate motoarele vor folosi doar combustibil sintetic, produs în condiţii industriale din energie regenerabilă cu captare anterioară de CO2 în procesul de fabricare.
Prezenţa a mai mult de 10 echipe la linia de start în Formula 1 poate părea o premieră istorică, însă nu e aşa. În anii 1950 şi 1960 au mai existat asemenea cazuri, în 1951, spre exemplu, existând 13 echipe la linia de start. Tot 13 echipe au fost şi în 1986, iar în 1992 au fost şi 14 echipe. După anul 2000, doar în anul 2005 au existat 11 echipe, tocmai de asta experienţa de a avea din 11 echipe pare atât de inedită.