Chinezii au lansat o maşină accesibilă de 9.500 dolari, cu 7 locuri şi sistem plug-in hibrid cu 1.000 km autonomie
25 Martie 2025, 09:09 Redacţia PiataAuto.md
Întrucât în ultimii ani maşinile s-au scumpit extrem de mult, mai ales în Europa şi America de Nord, ultimele luni au fost marcate de lansări ale unor maşini ultra accesibile, create mai ales pentru ţări asiatice, într-un soi de curent prin care producătorii auto îşi amintesc cât e important e să ofere, totuşi, şi modele pe care să le poată cumpăra foarte mulţi oameni. Am văzut asemenea lansări în ultimele luni de la Honda, Suzuki şi alţi producători, iar acum şi în China a fost lansată o maşină cu filosofie similară, dar care oferă neaşteptat de mult şi la spaţiul interior, şi la sistemul său de propulsie.
E vorba de noul model Wuling Hongguang, lansat de acelaşi producător care şi-a făcut deja un renume sonor în China prin lansarea modelelor electrice ultra compacte la preţ de circa 4-6 mii dolari. Acum, însă, nu mai vorbim despre un model cu dimensiuni ultra compacte, ci de un soi de monovolum cu 7 locuri, care aminteşte de Dacia Lodgy în silueta habitaclului său.
Noul model poate fi configurat în versiuni cu 5 sau 7 locuri, lungimea sa rămânând identică în ambele cazuri, la 4,51 metri. Maşina are 1.725 mm lăţime şi 1.790 mm înălţime, deci înălţimea e mai mare decât lăţime, ceea ce ar putea-o face mai puţin manevrabilă. Ampatamentul ei e de 2.850 mm.
Şi mai impresionant e faptul că noul model chinezesc a fost lansat atât în versiune pur electrică, cu baterii, cât şi în versiune plug-in hibridă. Diferenţa de preţ între ele e echivalentă cu doar 100 dolari, preţul celei plug-in hibride pornind de la 9.500 dolari, sau 8.800 euro, în timp ce versiunea electrică porneşte de la 9.600 dolari, sau aproape 8.900 euro.
Ambele tipuri de propulsie fac uz de acelaşi electromotor, montat pe puntea spate, care dezvoltă 101 CP şi 180 Nm. Prin urmare, noul model accesibil e unul cu tracţiune spate, nu faţă!
Versiunea electrică are o baterie suficientă cât să-i asigure o autonomie de 300 km în ciclu CLTC, ceea ar fi vreo 200 km în viaţa reală. Cea plug-in hibridă are o baterie de 8,5 kWh, care-i asigură 50 km de autonomie electrică. Bateria poate fi încărcată la prize fast charge, însă puterea va fi relativă mică, din cauza capacităţii mici a bateriei, o încărcare până la 80% durând 30 minute.
Însă pe lângă asta există şi un motor cu combustie, de 1,5 litri, care poate genera 73 kW de putere electrică prin generatorul său asociat. Acesta nu participă direct la propulsie, însă într-o asemenea formulă e mai eficient în consum, iar asta face ca energia din baterie şi benzina din rezervor să-i asigure acestei maşini accesibile o autonomie totală de 1.000 km.
În dotarea de bază, maşina nu are un sistem multimedia sofisticat pe planşa de bord, însă în dotările mai superioare poate primi un display central mare. Dotările cele mai scumpe nu costă dublu, însă, ci doar cu circa 1.000 dolari mai mult decât cea de bază.
Foto: Versiunea de bază (stânga) vs cea de top (dreapta)
Desigur, portbagajul e imens, dacă se rabatează bancheta spate sau dacă se optează pentru versiunea cu 5 locuri. Însă cel mai impresionant fapt aici e că o maşină de 9.500-10.000 dolari din China poate avea şi 7 locuri, şi un sistem plug-in hibrid cu autonomie de 1.000 km, şi mai e şi fabricată de un producător care a vândut deja milioane de exemplare şi care are procese industriale puse la punct.