Chinezii de la BYD au lansat arhitectura revoluţionară de 1.000 volţi, 1.000 kW şi 1.000 amperi pentru maşinile electrice şi staţiile de încărcare
17 Martie 2025, 19:24 Redacţia PiataAuto.md
Chinezii de la BYD au lansat azi o arhitectură de-a dreptul revoluţionară pentru maşinile lor electrice, care va schimba substanţial lumea mobilităţii electrice, or, BYD e un jucător în segmentul de masă, venind acum cu tehnologii cu care până şi producătorii de top ar concura cu greu, iar majoritatea dintre nici măcar n-au nimic apropiat. Acum două săptămâni scriam că BYD se pregăteşte de lansarea unei arhitecturi noi de 1.00 volţi, care ar fi deasupra celor de 800-900 volţi ale altor producători şi care ar permite încărcarea unei maşini în 5 minute cu energie suficientă cât să parcurgă 300 km. Ei bine, realitatea e mult mai impresionantă de atât!
Inginerii BYD au lansat arhitectura de 1.000 volţi, care operează cu o intensitate de până la 1.000 amperi, iar produsul dintre 1.000 V şi 1.000 A rezultă într-o putere de 1.000 kW!
Asta înseamnă că noua arhitectură BYD poate permite putere de peste 1.000 CP pentru maşinile sale şi în acelaşi timp putere de încărcare de până la 1 MW, sau 10C! Şi toate astea chinezii le-au atins păstrând compoziţia LFP a bateriei, care e mult mai ieftină în costuri de producţie decât NMC-u mai larg folosit de producătorii occidentali. Doar că bateria e una de ultimă generaţie, module de putere ce conţin semiconductor pe bază de carbură de siliciu, ce poate susţine până la 1.500 volţi.
Astfel, bateriile acestor maşini noi vor putea pune în ele suficientă energie pentru a parcurge 400 km în doar 5 minute, deci mai bine decât estimam acum două săptămâni. Asta înseamnă o medie de 1,33 km per secundă încărcaţi, iar în primul minut rata de încărcare ajunge la 2 km/s!
BYD a demonstrat o încărcare de la 7% la 50% în doar 4 minute şi 30 secunde! Asta permite maşinii şi o rată de descărcare foarte bună, densitatea gravimetrică a puterii pe care o poate asigura bateria în funcţie masa sa fiind de 16,4 kW/kg. Deci, o maşină de 1.000 CP, adică 736 kW, ar avea nevoie de o baterie care să cântărească minim... 45 kg. Deci factorul limitator nu mai e puterea, ci doar capacitatea dorită pentru autonomie. Însă o baterie de doar 45 kg care să poată susţine 1.000 CP în propulsie e deja similară cu un super condensator!
Desigur, o asemenea greutate mică nu ar fi practică, pentru că energia s-ar epuiza prea repede şi bateria reală a fi de 10 ori mai mare, eventual, dar asta înseamnă că aceste baterii de la BYD nu vor avea niciodată problemele celor de la Porsche şi Mercedes, care pot lira puterea maximă a maşinii doar pe intervale între 2 şi 10 secunde. Aici puterea maximă va fi livrată cu uşurinţă oricât e nevoie.
Iar odată cu noua arhitectură, BYD a lansat şi două din modelele actuale în versiune de 1.000 volţi — Han L EV şi Tang L EV. Ambele au peste 1.000 CP putere, şi prin prima sută în jur de 2 secunde!
BYD Han L EV devine astfel in concurent pentru Tesla Model S Plaid, având o lungime similară de 5,05 metri, însă îşi încarcă bateria mult ai repede şi are un interior mult mai rafinat. Bateria acestuia e de 83,2 kWh, ceea ce-i asigură o autonomie între 601 şi 701 km. Această maşină e una din cele care poate pune 400 km autonomie în 5 minute.
Puterea maximă e atinsă cu două motoare şi ajunge la 1.086 CP. Iar electromotorul de pe puntea spate poate atinge 30.511 rpm, iar datorită acestor turaţii, maşina poate atinge 305 km/h, fără o cutie de viteze!
BYD Tang L EV e SUV-ul ce ar concura cu Model X Plaid, având 5,04 metri şi aceeaşi putere maximă de 1.086 CP. Bateria e mai mare aici, de 100,5 kWh, iar acceleraţia de la 0 la 100 km/h e de 3,6 secunde. Viteza maximă e de 287 km/h.
Ambele maşini cu tehnologie revoluţionară încep de la doar 37-39 mii dolari în China şi ajung până spre 49 mii în dotări de vârf.
Ceea ce vedem azi lansat de BYD e un salt tehnologic incredibil, de o imensă importanţă, întrucât asta propulsează enorm acest producător chinez înainte. BYD a lansat azi deja şi staţiile de încărcare de 1.000 kW, ca aceste maşini să aibă unde să beneficieze de avantajele lor. Iar aceşti parametri fac tot mai mult maşinile electrice chinezeşti de neegalat, cel puţin pe piaţa lor internă imensă.