Cu ajutorul unei macarale Liebherr, moldovenii derulează o operaţiune majoră de instalare a unui pod peste o cale ferată, similară celei derulate de elveţieni în Germania de curând

23 Martie 2025, 13:17
Redacţia PiataAuto.md
La începutul acestei luni, scriam despre o operaţiune majoră derulată de elveţienii de la Egger în Germania, acolo unde aceştia fuseseră contractaţi să demonteze un pod ce trecea peste un nod de cale ferată, fără a-l demola şi fără a afecta infrastructura feroviară dedesubt. Acolo a fost folosită o macara târâtoare Liebherr LR 1700-1.0, care a fost transportată cu 38 de camioane din Elveţia în Germania pentru această operaţiune. Ei bine, acum şi moldovenii derulează o operaţiune similară peste un nod de cale ferată din Bălţi, tot cu o macara Liebherr, doar că şi nodul feroviar, şi macaraua, şi întreaga operaţiune e la scară mai mică.
Foto: Imagine din lucrările făcute de curând de elveţieni în Germania, peste o cale ferată

Podul demontat şi construit acum înapoi cu grinzi noi se află pe traseul R6 Chişinău-Bălţi, la kilometrul 132,080. În acest punct, podul trece peste două linii de cale ferată, respectiv demontarea şi montarea grinzilor noi trebuia făcută fără a deteriora aceste linii sau infrastructura lor aferentă, iar grinzile trebuiau preluate de pe un camion cu remorcă amplasat la o anumită distanţă de baza macaralei şi de locul amplasării grinzilor.
Foto: Imagine de la lucrarea din Moldova peste calea ferată

Asta determină necesitatea unui unghi mai mare de operare a braţului macaralei, ceea ce înseamnă că e nevoie de o macara cotată la un tonaj mai mare, pentru ca atunci când unghiul devine mai mare să poată susţine o grindă de câteva zeci de tone.
Noile grinzi sunt realizate din beton armat pretensionat, care asigură o rezistenţă superioară datorită tehnologiei de precomprimare, în raport cu grinzile originale ale podului, produse acum câteva decenii bune.
De fapt, întregul pod vechi a fost demontat, construindu-se până şi piloni noi, care să dea o fundaţie solidă noului pod şi să reziste la noii parametri de greutate a acestuia.
Foto: Turnarea pilonilor pentru podul de peste calea ferată

Acum, după ce toţi pilonii şi structurile adiacente sunt gata, s-a trecut la montarea grinzilor. Însă în Republica nu există nicio macara târâtoare atât de mare precum cea din Elveţia, care muncise în proiectul din Germania menţionat mai sus. De fapt, nici în Germania nu exista niciuna liberă, toate cele similare fiind ocupate cu instalarea turbinelor eoliene, aşa că şi germanii au trebuit să apeleze la elveţieni, deoarece Elveţia nu prea instalează turbine eoliene şi deoarece elveţienii sunt cei mai buni ingineri civilii în asemenea lucrări de infrastructură, spun germanii.
Moldovenii folosesc o macara mobilă Liebherr, una din cele mai mari de acest tip existente în ţară. Asta a limita un pic raza de muncă, însă această limitare va fi rezolvată prin repoziţionarea macaralei la fiecare 1-2 segmente noi de grinzi.
În cazul germanilor, aceştia au demontat firele electrice de deasupra căii ferate înaintea acestor lucrări. Moldovenii nu au trebuit să facă asta, întrucât calea ferată din Moldova nu e electrificată şi operează doar cu locomotive diesel.
Din imaginile publicate de Agenţia de Stat a Drumurilor, macaraua care munceşte în această operaţiune din Moldova pare a fi un Liebherr LTM 1130-5.1, cu 5 punţi şi 130 tone capacitate de ridicată. E posibil să fie şi un model apropiat, cu 20 tone diferenţă în greutatea omologată, dar toate indiciile arată că ar fi anume modelul menţionat de noi mai sus.
Macaraua e înmatriculată în Moldova, deci aparţine unei companii locale, dar inscripţiile de pe ea indică faptul că ea a fost cumpărată la mâna a doua şi a aparţinut anterior companiei germane BKK, sau BKL Baukran Logistik GmbH în denumirea completă.
Această companiei e cotată de producătorul Liebherr drept unul din cei mai mari şi fideli clienţi ai macaralelor Liebherr, având o istorie exemplară de exploatare şi mentenanţă în tandem cu producătorul a utilajelor sale. Prin urmare, e şi una din cele mai bune surse de unde ar putea cumpăra cineva o macara la mâna a doua cu rezerve mari de a munci încă mult timp înainte.
În Moldova, lucrurile s-au schimbat mult în lucrările la poduri de când există câteva macarale Liebherr mari, care muncesc la acestea. Pentru că anterior se constatase că o parte mare din poduri erau într-o stare degradată, a fost aprobat un program de reconstrucţie a mai multor poduri. Iar aceste lucrări compexe sunt făcute cu un randament mult mai mare şi mult mai rapid în timp datorită celor câteva macarale mari, care sunt contractate să muncească acolo.
Foto: Aşa arăta podul din Bălţi în starea lui de dinainte de demontare

Operaţiunea din Bălţi, despre care vorbim azi, e un a din cele mai complexe de până acum pentru că s-a recurs de demontarea completă a podului vechi şi la construcţia unui nou, cu grinzi mult mai mare şi mai rigide, deci şi mai grele, iar toate lucrările se fac deasupra a două căi ferate din preajmă, care rămân active.
Pentru a eficientiza procesul de muncă acum, operaţiunea de montare a grinzilor are loc în ture, desfăşurându-se şi pe timpul nopţii.
Execuţia acestui proiect decurge exemplar până acum, totul începând în noiembrie 2024 cu demontarea podului vechi, iar acum, în martie 2025, are loc deja instalarea grinzilor podului nou. În luna mai 2025 întregul pod nou urmează a fi gata, cu tot cu carosabil asfaltat, balustrade şi marcaj rutier. Deci, când există utilaje corecte şi operaţiuni logistice bine planificate, lucrările majore de infrastructură se pot face bine şi repede în Moldova.
2
30,778
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!