După anunţarea tehnologiei BYD de 1 MW încărcare, StoreDot a renunţat la bateriile cu stare solidă şi le spune producătorilor că are o soluţie ca aceştia să fie în pas cu chinezii
29 Martie 2025, 18:15 Redacţia PiataAuto.md
Acum câţiva ani a început un mare val al tehnologiei de baterii cu stare solidă, iar una din primele companii care a anunţat progrese imense cu noua tehnologie a fost StoreDot, o companie care promitea avantaje imense ale acestor baterii. Între timp, baterii cu stare solidă au fost dezvoltate şi puse în testare şi de companii precum QuantumScape sau Factorial, dar şi chinezi de la Chery. BYD chiar pornise construcţia unei fabrici de baterii de stare solidă, deşi declara că tehnologia sa nu e gata de producţie însă. Au existat şi producători auto chinezi care declarau că au lansat deja modele cu baterii stare solidă, dar aceştia fie au tăcut ulterior, fie au dezvăluit că bateriile lor sunt cu stare semisolidă, de fapt. Între timp se făceau teste, se anunţau parametri promiţători, chiar şi Northvolt anunţase o baterie cu stare solidă. Acum, însă, compania StoreDot, unul din pionierii acestei tehnologii, face o schimbare majoră de comunicare şi efectiv renunţă la bateriile sale cu stare solidă pe termen nedeterminat, întrucât acestea şi-au pierdut relevanţa după anunţarea tehnologiei bateriilor BYD care pot fi încărcate cu 1 MW putere. Dar totodată StoreDot le spune producătorilor auto direct că are soluţia pentru ca aceşti producători să poată fi în pas cu chinezii de la BYD.
Toate aceste informaţii de mai sus pot părea un pic năucitoare, dar le vom lua pe rând, pentru maximă claritate a întregului tablou. Şi e nevoie de claritate, pentru că StoreDot, prin anunţul său de acum, a pus mai multă lumină şi determinare pe o decizie a sa din trecut de a nu mai dezvolta la fel de intens bateriile cu stare solidă şi a se concentra pe un nou tip de baterii litiu-ion. Ce a făcut StoreDot, de fapt?
În 2022, cei de acolo au publicat un articol amplu în care se analiza viitorul bateriilor cu stare solidă, pe baza experienţei lor. Se punctau avantajele clare ale acestei tehnologii, date de electrolitul solid — lipsa formării de dendrite şi degradare în timp, stabilitate în putere la variaţiile de temperaturi şi putere mai mare de încărcare. Toţi dezvoltatorii de baterii cu stare solidă ţintesc spre aceste avantaje, sperând să poată crea baterii care ţin milioane de km, care se încarcă la fel de repede la -30 grade ca şi la +20, şi care practic nu degradează în timp, datorită faptului că nu au un electrolit lichid între anod şi catod, şi nici unul sub formă de gel, ci unul solid, de obicei sub forma unei plăci ceramice sau una care să conţină inclusiv litiu.
Dar atunci StoreDot menţiona şi provocări pentru ca aceste baterii să devină răspândite. Procesul de producţie e foarte complex, şi necesită temperaturi foarte mari şi presiune controlată precis, iar asta face producţia scumpă. În acelaşi timp, inginerii de la StoreDot spuneau că în carcasa bateriei cu stare solidă la maşini electrice ar trebuie să existe presiune constantă optimă, pentru operarea lor la parametri normali. Iar costul ar fi cu 50% mai mare decât la cele mai performante baterii litiu-ion.
Prin urmare, încă atunci, în 2022, StoreDot anunţa că bateriile cu stare solidă ar putea să nu ajungă la o viabilitate pentru producţia de serie încă 10 ani, adică până în 2032, şi ar putea fi optim pentru ei să se concentreze şi pe tehnologia paralelă a bateriilor litiu-ion cu electrolit semisolid şi alte variaţii ale acestora.
După acea contemplare a celor de la StoreDot a urmat tot soiul de alte ştiri despre noi şi noi progrese ale bateriilor StoreDot, fără a se menţiona în mod explicit tipul de electrolit, deşi toată lumea asocia StoreDot ca un pioner al bateriilor cu stare solidă. Noile bateriile aveau celule prismatice, similare celor prezentate anterior drept cele cu stare solidă, şi se vorba mai mult de anodul cu compoziţie dominantă de silicon, în locul grafitului. Se vorbea despre prevenirea efectul de dilatare a siliconului şi găsirea unor compuşi care să fie amestecaţi şi să minimizeze acest efect, iar întrucât bateriile anterioare StoreDot cu stare solidă avea calităţile de extindere, şi aveau şi litiu în compoziţia lor, în mod firesc percepţia multora a fost că şi noile baterii continuă pe linia de stare solidă. Dar nu e aşa.
De fapt, aceste baterii sunt litiu-ion cu electrolit lichid, numit hibrid spre solid, dar cu o putere mult mai mare de încărcare, de unde şi-au luat şi numele de XFC. Puterea mai mare de încărcare vine de la folosirea siliconului în anod în locul grafitului şi de o concentrate mare de litiu în catod. Electrolitul e unul care era menţionat drept cheia tehnologiei încărcării rapide, dar StoreDot nu a menţionat materialele exacte, la fel cum nu a pus niciodată accent pe faptul că acesta nu mai e solid. Asta a făcut ca în lume să fie publicate nenumărate ştiri despre fiecare nouă evoluţie a acestei tehnologii în care aceste baterii erau calificate drept cu stare solidă, sau pur şi simplu tipul de electrolit nu mai era menţionat, când, de fapt, ele sunt cu stare lichidă. Deci, StoreDot a trecut dezvoltarea de baterii cu stare solidă tot mai în umbră, concentrându-se pe cele litiu-ion cu anod cu silicon şi putere mare de încărcare.
Acum, când BYD a reuşit să atingă 1 MW putere de încărcare cu banala tehnologie LFP, StoreDot s-a văzut într-o situaţie în care bateriile sale s-au pomenit în situaţia unei relevanţe mai mici, deşi au fost date către Polestar pentru testare şi se vor regăsi acolo în primul rând. StoreDot a publicat şi un comunicat acum în care le spune producătorilor că are soluţia ca aceştia să ţină pasul cu chinezii şi chiar să fie mai rapizi cu tehnologia lor de silicon. Odată cu asta, StoreDot a vorbit mult mai mult despre tehnologia sa şi a devenit clar că aceste baterii nu sunt cu stare solidă, iar compania a renunţat practic cu totul la orice dezvoltare de baterii cu stare solidă.
Şi care e argumentul StoreDot acum? Că puterea de încărcare de 1 MW a celor de a BYD se aliniază cu viziunea StoreDot de a ajunge la 5 minute timp de încărcare. Doar că tehnologia pe care StoreDot spune că o are acum în bateriile sale permite încărcarea echivalentului a 160 km de energie în 5 minute, în timp ce BYD permite 300-400 km. StoreDot abia are un calendar că ar trebui să ajungă la 160 km în 4 minute în 2026, la 160 km în 3 minute în 2028 şi la 160 km în 2 minute în 2032. BYD, dacă are 400 km în 5 minute azi, are deja exact 160 km în 2 minute acum, cu un cost de producţie mult mai mic al compoziţiei LFP.
Cei de la StoreDot se străduie atât de mult să rămână relevanţi acum, încât anunţă că la tehnologia actuală au elaborat deja şi celule prismatice, şi cilindrice, şi producătorii vor putea alege în funcţie de preferinţă. Densitatea energetică a lor la celule prismatice foarte lungi e de 320 Wh/kg gravimetric şi 790 Wh/l volumetric, însă o asemenea celulă are 55 cm lungime şi 11 cm înălţime, ceea ce impune o înălţime mai mare în podea decât bateriile Blade de a BYD. Celulele prismatice mai scurte au 750 Wh/l volumetric şi 295 Wh/kg gravimetric şi au înălţime mai mică, de 9 cm, la o lungime de 30 cm. Iar celulele cilindrice au 835 Wh/l volumetric şi 285 Wh/kg gravimetric.
Nu sunt parametri slabi, dar sunt deja mai apropiaţi de alte baterii bune din lume. Puterea de încărcare actuală, de 160 km în 5 minute, nu mai impresionează foarte mult în raport cu ceea ce obţin chinezii de la Zeekr, spre exemplu. Dar BYD, cu 1 MW putere a făcut această tehnologie să pară mediocră deja, nemaivorbind de faptul că e mai scumpă. Iar ceea ce vedem acum din partea StoreDot e o panică de a deveni irelevanţi, şi tocmai de asta ei încearcă să facă apel la frica altor producători auto de a fi devansaţi prea mult de BYD.
S-ar putea să le meargă mişcarea şi să vedem mai mulţi producători cumpărând de la ei. Însă marea problemă e că bateriile cu stare solidă, acel salt tehnologic imens, au ieşit cu totul din peisaj la StoreDot, pe neobservate. Aceste baterii XFC de acum au fost dezvoltate cu celule prismatice care arată identic ca şi cele cu stare solidă anterioare şi au tot fost comunicate pe aceleaşi accente de calităţi de încărcare rapidă şi densitate energetică, dar tehnologia de la bază a fost schimbată fără un anunţ tare, clar şi asumat, ci pe neobservate, după o contemplare de acum doi ani şi jumătate. Şi acum StoreDot nu mai are nimic să propună pe partea de stare solidă, iar ceea ce poate oferi acum e pur şi simplu o baterie litiu-ion cu densitate energetică bună şi cu putere de încărcare mare, dar care nu mai e cea mai mare din lume. Mai mult ca atât, calendarul evoluţiei acestei tehnologii StoreDot arată că abia în 2032 va ajunge acolo unde chinezii de la BYD au ajuns azi deja.
Sunt câteva lecţii aici, deci. Una e că trebuie să fim şi mai atenţi la ce comunică aceste companii în materie de tehnologii, pentru că schimbarea esenţei poate avea loc pe neobservate, chiar dacă esenţa era parte din identitate. Iar a doua ar fi că în timp ce aceste companii fac aceste schimbări pe neobservate, pivotează spre alte tehnologii şi-şi fac calendare de performanţă pe 10 ani în viitor, chinezii le-au luat-o din nou înainte, şi au făcut-o acum, în prezent. Şi au făcut-o de această dată într-un mod decisiv, atât de crunt, încât cei de la StoreDot au simţit nevoia unui asemenea manifest de chemare a altor producători să rămână în pas cu chinezii datorită lor, deşi ceea ce pot contrapune ei ar trebui să ajungă abia în 7 ani la ceea ce au chinezii azi.
Dar asta nu înseamnă că bateriile cu stare solidă nu mai au viitor. QuantumScape încă le dezvoltă şi testele pretind deocamdată rezultate bune. Iar de curând inginerii Mercedes raportau primele teste în viaţă reală cu un Mercedes EQS echipat cu baterii cu stare solidă factorial. Trebuie doar să fim mult mai precauţi, că nu toate start-up-urile care se declară aliniate pentru a dezvolta aceeaşi tehnologie sunt la fel, şi în timp ce unele chiar muncesc şi progresează pe calea pe care o promit, altele doar fac impresia că ar progresa, în timp ce adevărata or evoluţie se lasă aşteptată.