După un an de exploatare a 180 maşini electrice, poliţia din Germania, se plânge pe o experienţă deplorabilă şi cere înlocuirea lor
22 Martie 2025, 12:44 Redacţia PiataAuto.md
Acum câţiva ani, guvernul landului Baden-Württemberg din Germania a decis să aprobe o politică de tranziţie a flotei maşinilor de poliţie la propulsie electrică. Iniţial, se experimentase cu câteva maşini plug-in hibride, apoi cu cele electrice, iar cea mai mare adiţie de maşini electrice a avut loc în iulie anul trecut, când numărul lor a ajuns la peste 180 exemplare. Cele mai multe dintre ele sunt Audi Q8 e-tron şi Q4 e-tron, dar există şi câteva exemplare electrice de la BMW şi Mercedes. Acum, după un an de exploatare, poliţiştii din Baden-Württemberg se plâng pe o experienţă deplorabilă cu acestea, declarându-le total nepotrivite misiunilor lor şi cer înlocuirea acestora.
Semnalul major de alarmă a fost comunicat public de sindicatul poliţiştilor, DPU, care a descris detaliat problemele cu care poliţiştii se confruntă în munca de zi cu zi cu aceste maşini electrice.
Bateriile acestora se descarcă mult mai repede atunci când sunt exploatate într-un ritm specific maşinilor de poliţie, când acestea trebuie să accelereze, să ajungă rapid la destinaţie sau să poată ajunge pe cineva din urmă. Asta face ca poliţiştii să aibă întotdeauna frica de a rămâne fără energie în toiul unei misiuni, sau că nu vor putea reveni la secţie după ce arestează pe cineva. Iar asta nu e doar o problemă de frustrare, ci de multiple cazuri reale, când asta s-a întâmplat în ultimele 9 luni!
Şeful sindicatului DPU, Rainer Wendt, a declarat că pe parcursul acestei perioade, au existat multiple de misiuni anulate în toiul desfăşurării lor din cauza nivelului scăzut al bateriei la aceste maşini electrice ale poliţiei. Poliţia urmăreşte pe cineva pe autostradă şi constată că e pe cale să rămână fără energie pe autostradă dacă mai continuă câţiva km la fel, şi atunci e forţată să renunţe într-un mod absurd şi să lase acel suspect să scape.
Mai mult ca atât, spune liderul sindicatelor, majoritatea secţiilor de poliţie sunt echipate cu prize concepute să încarce maşinile pe timpul nopţii, ca dimineaţa să fie gata de a munci. Însă în viaţa reală, o baterie nu e suficientă pentru o muncă serioasă a unui echipaj de poliţie pentru întreaga zi, aşa că poliţiştii sunt nevoiţi să oprească la staţiile supercharge de la supermarket-uri Aldi sau în alte locaţii, ca să încarce bateriile maşinilor lor electrice. Şi această încărcare durează adeseori o oră sau mai mult, ceea ce e o irosire revoltătoare a timpului ofiţerului de poliţie!
Şi mai revoltătoare sunt cazurile raportate de poliţişti când aceştia stau în parcare la Aldi să-şi încarce bateria la maşina lor electrică, iar prin staţiile radio aud solicitările de intervenţie ale dispeceratului, iar uneori şi ale colegilor lor care sunt în misiuni prin preajmă şi au nevoie de ajutor. Iar poliţiştii se pomenesc în situaţia absurdă în care nu pot interveni să-şi ajute colegii în misiuni extrem de importante pentru că maşina lor are 5% de baterie şi e conectată în mod penibil la o staţie din parcarea unui supermarket în miezul zilei!
Toată această situaţie, expusă de poliţişti, a fost atât de răsunătoare în landul German, încât ministrul de interne din Baden-Württemberg a venit cu o reacţie, ce trebuia să justifice măsurile, dar care a provocat şi mai mare revoltă. Acesta a spus că poliţiştii ar putea să-şi folosească telefoanele mobile din dotare cât stau la încărcare, ca să facă muncă de investigaţie în maşină, în tip ce aceasta îşi încarcă bateria. Iar cei care au bateria joasă pot anunţa dispeceratul, ca să nu fie luaţi în calcul o perioadă.
Acelaşi şef al sindicatelor a reacţionat şi mai dur după această declaraţie, spunând public că telefoanele mobile nu sunt un dispozitiv potrivit pentru a face muncă serioasă de investigaţie din maşină în miezul zilei, din parcarea unui supermarket. Într-o maşină de poliţie, staţia radio se aude permanent, şi aşa trebuie să fie, ca să comunici cu dispeceratul în permanenţă şi să poţi reacţiona alături de alte echipaje. Nu e normal ca un echipaj de poliţie să-şi deconecteze pur şi simplu staţia radio timp de o oră sau o oră şi jumătate, cât durează încărcarea.
Nu e normal nici ca o secţie de poliţie să nu poată opera cu toate maşinile de poliţie şi toate echipajele din cauză că 3-4 din 10, de exemplu, au bateriile descărcate. Şi apoi, acel timp de o oră sau o oră şi jumătate, irosit de doi poliţişti în timpul zilei, e în esenţă o irosire a banului public, care îi plăteşte pentru a-i ţine lângă o priză, nemailuând în considerare şi timpul necesar de a ajunge acolo şi de a reveni pe traseu.
Şeful sindicatelor spună că în Baden-Württemberg există secţii de poliţie în zone mai rurale, care au doar 2-3 maşini de intervenţie. Atunci dacă 1 sau 2 maşini din 3 ajunge la staţie în timpul zilei, nu mai are cine interveni, iar dacă e o problemă mai serioasă singurul echipaj rămas nu poate cere ajutorul colegilor, că aceia stau la staţie. E sub orice imaginaţie în a asigura un grad minim de logistică şi siguranţă poliţiştilor şi societăţii, spune şeful sindicatelor.
Deci, există probleme grave pe care le semnalează poliţiştii şi, tehnic vorbind, asta vine de la regimul de exploatare firesc al unor maşini de poliţie, care trebuie conduse adeseori la maxim, iar astfel îşi epuizează energia din baterii mult mai repede, dar nu şi-o pot pune înapoi la fel de repede. Într-un asemenea regim de exploatare, autonomiile oficiale WLTP de 400 km nu au nicio relevanţă, pentru că munca de poliţist nu e ca şi cum ai conduce duminica agale pe un traseu. Iar când se iese pe o autostradă germană şi se ajunge uneori cu uşurinţă la 200 km/h şi mai mult, epuizarea bateriei are lor văzând cu ochii, şi poate avea loc înainte să ajungi suspectul din urmă. Prin urmare, tot ceea ce spun poliţiştii are explicaţii tehnice clare, doar că aceste particularităţi n-au prea fost luate în calcul atunci când a fost decisă cumpărarea acestor maşini electrice pentru poliţie.