Estonia a anunţat că vrea să demonteze toate camerele cu radare fixe de pe drumurile ţării, pentru că sunt ineficiente
21 Martie 2025, 11:29 Redacţia PiataAuto.md
Estonia, una din cele mai inovative ţări în lume în digitalizarea proceselor de stat, a anunţat de curând că vrea să demonteze toate camerele cu radare fixe de pe drumurile ţării, pentru că acestea sunt ineficiente în lupta cu depăşirile de viteză. Toţi ştiu deja unde se află aceste camere şi nu mai e un secret pentru nimeni că foarte mulţi şoferi îşi reduc viteza doar în proximitatea lor, după care accelerează şi depăşesc din noua viteze regulamentară, iar asta le face ineficiente în a combate cu adevărat fenomenul vitezei excesive, a explicat autoritatea de transport a Estoniei. Însă şoferii din Estonia nu vor rămâne complet fără monitorizarea vitezei cu care circulă, ci dimpotrivă, controlul va deveni mai strict, doar că metodele vor fi diferite.
Estonia a instalat în anul 2018 un număr de 48 de radare fixe în toată ţara, dintre care doar 34 mai funcţionează acum. În 2019, poliţia a mai primit 8 radare mobile cu camere, similare cu cele pe care România a început a le aplica de curând. Anul trecut, din 321.000 de amenzi de viteză, 200.000 au fost emise de cele 8 camere mobile, şi restul de toate celelalte camere fixe.
Acum poliţia estoniană e în proces de a dezvolta o nouă soluţie, cu maşini de patrulare mobile cu un sistem mult mai avansat, care măsoară viteza tuturor maşinilor din jur, dar poate identifica şi alte încălcări, precum nefolosirea centurii de siguranţă sau folosirea telefonului mobil.
Maşini similare există deja în Republica Moldova fiind dezvăluite acum doi ani sub formă de teste, apoi mai multe exemplare ajungând în flota poliţiei. Ele sunt nemarcate şi primele teste arătau un număr imens de încălcări surprinse de acestea, or, ele pot capta situaţia din jurul lor la 360 grade.
De asemenea, autoritatea de transport estoniană spune că vrea să implementeze camere care calculează viteza medie pe anumite sectoare de drum, inspirându-se din experienţa colegilor din Lituania, unde instalarea camerelor de acest tip a reduc rata accidentelor din acele zone cu peste 50%.
Din nou, în Republica Moldova camerele care calculează viteza medie sunt active de circa 10 ani, şi sunt adeseori instalate la intrarea şi la ieşirea din localităţile care sunt traversate de trasee naţionale importante şi aglomerate, pentru a descuraja depăşirea vitezei pe porţiunea localităţilor. Ele s-au dovedit a fi eficiente şi în Moldova.
Încă o funcţie a noilor camere va fi să verifice automatizat asigurarea obligatorie şi ITP-ul la maşinile ce ajung în vizorul lor, iar la vehiculele care plătesc taxe de drum, precum camioanele, se va verifica şi plata acestora. Încălcările identificate vor rezulta în amenzi imediate.
Din nou, şi un asemenea sistem există în Republica Moldova şi parţial în România. În Moldova, ITP-ul sau asigurarea expirată declanşează emiterea automată de amenzi de la camerele fixe. Mai mult ca atât, camerele fixe pot identifica lipsa centurii sau folosirea telefonului în timpul condusului, emiţând în mod similar amenzi automatizate.
Estonia spune, însă, că are nevoie de modificări legislative pentru ca aceste tehnologii noi să poată fi implementate pe drumurile sale. Aceste modificări ar urma să fie formulate de autoritatea de transport, iar parlamentul ar urma să le contureze în legi votate.
Într-un asemenea context, camerele fixe cu radar urmează a fi îndepărtate, întrucât sunt ineficiente atât în randamentul cu care prin şoferi, cât şi prin munca manuală pe care o necesită procesarea acestor încălcări, captate de ele.