Ford a anunţat noi investiţii de 4,4 miliarde euro în divizia sa problematică din Germania, dar sindicatele acuză că mişcarea e o pregătire de faliment
11 Martie 2025, 10:37 Redacţia PiataAuto.md
Divizia europeană a celor de la Ford e în probleme majore în ultimii ani, după ce compania americană a anunţat planurile de a trece rapid doar la modele electrice pe continent şi a pensiona câteva din cele mai vândute modele din Europa, precum Fiesta şi Focus. Fabrica românească din Craiova e mai ferită de aceste probleme, fiind deţinută de turcii de la Ford Otosan şi asamblând cel mai bine vândut model european Ford, Puma, dar fabricile din Germania sunt într-un adevărat colaps al producţiei. Cea din Saarlous tocmai a produs ultimele exemplare de Focus şi urmează o perioadă de letargie pentru ea în care vor mai fabrica maxim nişte componente, iar fabrica din Cologne are probleme majore cu ritmul de producţie, din cauza cererii foarte mici pentru modelele electrice Capri şi Explorer. Numărul concedierilor anunţate în ultimii ani a fost atât de mare, încât aproape e imposibil de mai urmat firul acestora, iar anul trecut au fost concediaţi şi şefii diviziei europene, americanii preluând controlul administrativ. Acum Ford anunţă o investiţie majoră de 4,4 miliarde de euro, sau 4,8 miliarde de dolari în divizia germană, fapt care nu are cum să nu creeze o impresie optimistă. Însă sindicatul german IG Metall trage un semnal de alarmă şi acuză că mişcarea e doar o pregătire de un faliment programat al diviziei germane.
Ford spune că investiţia sa va îmbunătăţi balanţa diviziei germane, puternic îndatorate în prezent, şi va susţine iniţiativele de transformări strategice, concentrându-se pe reducerea de costuri şi sporirea competitivităţii. Ford spune că are nevoie de şi simplificarea procesului de administrare a diviziei sale europene.
Sunt declaraţii preluate parcă direct din manualele de PR, dar fără specificarea unor acţiuni clare, despre direcţia şi lansările unor noi modele, despre cum va folosi efectiv divizia germană aceşti bani pentru a-şi îmbunătăţi situaţia.
Or, acum Ford nu are niciun hatchback în gamă, şi niciun sedan. De fapt, singurul model care nu e un SUV sau o dubiţă în Europa a rămas Mustang. Puma e un SUV care mai salvează vânzările, alături de Kuga parţial şi dubiţele mărcii. În rest, nu mai există nici Fiesta, nici Ka, nici Focus, nici Mondeo.
Într-un asemenea context, sindicatul german IG Metall a publicat un comunicat prin care atrage atenţia la un fapt foarte important, pe care Ford nu-l menţionează în anunţul său de investiţii, şi anume că noul angajament de investiţii vine să înlocuiască un angajament anterior, semnat de Ford în 2006, prin care compania americană îşi asuma acoperirea oricăror pierderi pe care le-ar putea genera divizia germană până la sfârşitul anului 2032. Respectiv, prin acel angajament, Ford nu putea concedia masiv angajaţii decât dacă erau şi sindicatele de acord, iar dacă managementul fabricilor germane duce la situaţia în care acestea sunt în pierdere, atunci aceste pierderi trebuie acoperite de compania-mamă americană, nu prin concedieri.
Respectiv, asta face ca o mulţime din planurile de concediere a celor de la Ford din Germania să fie dificile în implementarea rapidă, cum şi-ar dori compania americană. Iar sindicatele spun că nu pot fi de acord cu aceste concedieri, până când nu văd un plan realist de redresare a uzinelor germane. Respectiv, Ford e oarecum restrâns în manevrele sale până nu vine cu un plan credibil în faţa sindicatelor.
Până atunci, însă, Ford a venit cu anunţarea acestui angajament de investiţii, care va avea cu siguranţă şi multe condiţii specifice, repartizate în timp, dar marea capcană de aici e că acest plan trebuie să înlocuiască angajamentul vechi, valabil până în 2032. Astfel, Ford şi-ar lua angajamentul acestor investiţii noi, cu anumite condiţii, dar nu ar mai fi obligat să acopere pierderile diviziei germane până în 2032.
Iar cei de la IG Metall spun că asta e un truc josnic, ca să-i cităm direct, prin care Ford vrea să preseze mai apoi sindicatele şi angajaţii să accepte concedieri în masă rapide, de dragul eficientizării costurilor. Iar dacă aceste concedieri nu se vor realiza, eficientizările stipulate drept ţinte ale programului de investiţii nu se vor îndeplini, ceea ce poate duce şi la suspendarea investiţiilor şi la declararea falimentului diviziei germane, pentru că oficiul central american n-ar mai avea responsabilitatea să acopere pierderile subsidiarei sale.
Sindicatele anunţă proteste la fabrica din Cologne, împotriva înlocuirii angajamentului actual şi îndeamnă Ford să vină cu un concept de dezvoltare palpabil pentru fabrica din Germania, care a mai rămas activă.