Gigantul industrial Siemens a anunţat concedierea a până la 6.000 angajaţi, în Germania şi la nivel global
19 Martie 2025, 13:22 Redacţia PiataAuto.md
Gigantul industrial Siemens, una din cele mai inovatoare companii din istoria industriei globale, a anunţat că va concedia până la 6.000 de angajaţi, atât în Germania, cât şi în alte regiuni de pe mapamond. Două dintre direcţiile sale de activitate vor suferi cele mai mari concedieri — cea dedicată automatizării şi digitalizării industriilor şi cea dedicată producţiei de staţii de încărcare pentru maşinile electrice.
Din cei 6.000 angajaţi ce urmează a fi concediaţi, circa 2.850 vor reveni locaţiilor din Germania, restul fiind distribuiţi la nivel mondial. La nivel procentual general, concedierea de 6.000 de angajaţi reprezintă doar 2% din totalul forţei de muncă pe care o are Siemens în lume. Totuşi, diviziile afectate acum vor pierde o cotă mult mai mare de angajaţi din cea pe care o deţin.
Spre exemplu, divizia producătoare de staţii de încărcare pentru maşinile electrice va pierde 450 angajaţi, ceea ce reprezintă 35% din toţi angajaţii săi. Motivul invocat aici e că staţiile produse de Siemens, deşi sunt printre cele mai calitative şi fiabile din lume, au parte de concurenţă acerbă, cu preţuri mult mai mici, iar în contextul actual de piaţă Siemens nu vede oportunităţi de a creşte prea mult vânzările de aceste staţii, faţă de ritmul actual.
Divizia de automatizare a fabricărilor şi industriilor are şi mai mult de suferit, ea pierzând 5.600 de angajaţi. Practic, această divizie produce componente de robotică, utilaje şi soft inteligent pentru fabrici şi uzine.
Această ramură a celor de la Siemens era foarte dependentă de China şi Germania, însă, iar în China se atestă o creştere economică minimă, apropiată de stagnare, fapt care a redus considerabil ritmul de construcţie a uzinelor noi. Iar asta a determinat o scădere a cererii şi pentru această divizie Siemens.
Şeful Siemens, Cedrik Neike, a spus că odată cu aceste concedieri, compania va depune eforturi pentru a-şi diversifica mai mult pieţele şi a fi mai prezentă şi în alte regiuni. Siemens ţinteşte în mod special spre alte ţări din Asia, inclusiv India, dar şi spre SUA.
De asemenea, Siemens îşi doreşte să fie mult mai prezent şi în sectorul de apărare, inclusiv din Europa, or, aceste sector e unul care-şi va spori intens capacităţile de producţie în următorii ani şi va avea nevoie de utilaje pentru noile fabrici sau pentru reutilarea celor vechi.
Siemens spune că şi-a învăţat lecţia, de rând cu întreaga industrie, despre care şeful Siemens spune că era prea optimistă şi euforică pe fundalul creşterilor masive din ultimii ani, fără a se aştepta că până şi ţări ca Germania sau China pot stagna la un moment dat. Acum toţi furnizorii de echipamente industriale simt această scădere a cererii, iar soluţia Siemens e să-şi ajusteze forţa de muncă şi să investească în a fi mai agil şi mai inovativ, pentru a fi gata să furnizeze echipamente în pas cu schimbările rapide care au loc la nivel global în industrie.
În istoria sa, Siemens a fost compania care a inventat şi adus pe piaţă tehnologii precum telegraful, liniile de transmisie cu curent alternativ, generatorul electric în forma sa modernă, care a determinat mai apoi apariţia hidrocentralelor şi ulterior a centralelor termice. Tot Siemens a creat prima locomotivă electrică din lume, şi tot ei au adus tehnologia cu raze X în medicină. Iar divizia de automatizare, cea care e afectată azi, e considerată unul din cei mai mari contribuitori la automatizarea modernă a fabricilor, cu procese de producţie avansate, aducând un plus imens de randament în industrie în toată lumea.