Grupul VW a anunţat concedierea a 1.600 de angajaţi de la divizia de soft Cariad, cea care le-a cauzat o mare parte din problemele de azi
17 Martie 2025, 10:42 Ilie Toma
Grupul VW a anunţat noi concedieri în masă, doar că de această dată nu e vorba de muncitorii la vreuna din uzinele producătoare de automobile sau de componente pentru acestea, ci de 1.600 programatori de la Cariad, divizia de soft a grupului, cea care le-a cauzat o mare parte din problemele în care s-a pomenit acum producătorul german. Cei 1.600 de angajaţi care vor fi concediaţi reprezintă aproape 30% din numărul total de 5.900 de angajaţi, pe care-i are Cariad.
VW a avut cândva o iniţiativă frumoasă de a crea o proprie divizie de soft, care să ajute producătorul german să acceadă într-o nouă eră a maşinilor electrice şi în general a maşinilor înc are toate componentele-cheie sunt definite de soft.
Cariad trebuia să producă aproape tot softul pentru toate mărcile grupului VW, ajutând astfel la o sinergie mai bună între acestea şi, deoarece Cariad a fost formată ca o companie separată, deţinută e grupul VW, profitul ei operaţional ar fi ajuns tot în beneficiul VW, iar grupul ar fi obţinut astfel şi avantajul de a avea tot softul său dezvoltat pe interior.
Doar că execuţia acestei idei a fost foarte defectuoasă. Cariad şi-a adunat un număr mare de angajaţi, dar softurile livrate de aceştia au fost pline de probleme derizorii, şi adeseori şi termenii de livrare au fost depăşiţi cu mult. Iniţial, aceste probleme s-au văzut pe modele precum VW ID.3 şi ID.4 şi aceste ele au dus la o afectare gravă a imaginii VW în China, cea mai mare piaţă pentru marca germană. Chinezii au constatat atunci cu surprindere că softul făcut de Cariad nu putea fi actualizat de la distanţă şi necesitate vizita la service a proprietarului de fiecare dată când era descoperită o nouă problemă şi era emisă o nouă actualizare.
În doar câţiva ani, asta a dus la formarea unei imagini de marcă dinozaur a celor de la VW în China, pe fundalul maşinilor chinezeşti care au fost mult mai rapide şi mai bune în soft, iar fiecare actualizare era făcută de la distanţă, fără mari deranjamente.
Tot cei de la Cariad au fost cauza amânărilor cu până la 1-2 ani a lansărilor de modele Porsche şi Audi, precum Macan EV sau Audi A6. Maşinile aveau atât de multe probleme de soft în etapa de testare, încât inginerii Porsche şi Audi pur şi simplu n-au permis lansarea acestor modele către public, pentru că ar fi dus la o imagine catastrofală a acestor mărci şi în Europa sau SUA.
Dar asta a creat goluri mari în gama de modele a acestor mărci, cu perioade de până la 2 ani în care acestea n-au lansat nimic semnificativ şi n-au putut susţine vânzările. Asta a făcut ca noul Macan electric să fie o maşină relativ bună, dar să nu exceleze neapărat la caracteristicile sale de maşină electrică, pentru că până în momentul în care a putut fi lansat pe piaţă, caracteristicile sale de baterie sau de încărcare nu mai erau impresionante. Iar acum, vânzările lui Macan EV sunt atât de slabe, încât Porsche s-a apucat să dezvolte rapid şi un Macan cu combustie, pentru a se sala de la un eşec inevitabil.
Situaţia a fost similară şi la Audi, care a vândut atât de puţin în anul 2024, încât a fost devansat de Tesla. Audi pur şi simplu a avut o mare pauză de lansări în perioada 2021-2023, iar gama sa a devenit tot mai irelevantă şi nesincronizată cu evoluţia pieţei. Audi a trebuit să închidă şi fabrica din Bruxelles, apoi să anunţe şi concedieri în Germania.
Iar VW e deja un caz notoriu de scăderi de vânzări şi concedieri de 35.000 de angajaţi, anunţate şi agreate cu sindicatele la sfârşitul anului trecut. Maşinile sale electrice au vânzări bune în unele ţări, dar cifrele sunt în mod evident mai mici decât se planifica iniţial şi decât cele ale altor concurenţi importanţi la nivel mondial. Or, în lume există producător precum BMW, Hyundai şi Kia, care au demonstrat că se poate face performanţă cu maşini electrice, dacă abordarea e corectă şi consecventă.
Toate aceste probleme i-au făcut pe cei din grupul VW să recurgă la măsuri drastice. În China, Audi a renunţat până şi la emblema sa cu patru inele şi a lansat prima maşină creată în parteneriat cu un producător local. Tot în China, VW a încheiat un parteneriat cu Horizon Robotics, o companie de soft care să furnizeze soft pe gustul chinezilor, la standarde corecte.
Iar cea mai mare decizie strategică la nivel internaţional pentru VW a fost cea de a investi 6,8 miliarde de dolari în Rivian, pentru a obţine softul acestora şi abordarea lor de dirijare a componentelor esenţiale ale maşinii, dar şi componente întregi. Încă de atunci noi spuneam că această decizie e în mod clar o prefaţare a sfârşitului Cariad, întrucât VW nu va mai avea nevoie de miile de programatori proprii, care s-au dovedit a fi o bătaie de cap, dacă primeşte acces la softul celor de la Rivian şi va putea dezvolta viitoarele modele cu acestea.
Iar în raportul din primele 9 luni ale anului precedent noi indicam că cele mai mari pierderi financiare pentru VW le generează anume Cariad, de ordinul miliardelor! Şi acum, în martie, VW a raportat că pierderile totale pe care Cariad le-a indus grupului VW doar în anul 2024 sunt de 2,4 miliarde de euro! E o cifră uriaşă, în măsură să tragă la fund orice producător auto gigantic, şi aici nici măcar nu putem la socoteală pierderile generate de vânzările ratate ale mărcilor grupului VW.
Prin urmare, într-un asemenea context, concedierea a 1.600 angajaţi de la Cariad pare nu doar firească, ci o măsură foarte blândă operată de VW. De fapt, şi dacă s-ar fi anunţat închiderea toată a companiei, decizia ar fi fost de înţeles. Dar probabil VW mai mare nevoie de unele servicii şi mentenanţe ce mai depind deocamdată de Cariad, de asta a ales să mai păstreze compania ie o perioadă. Însă Cariad e deja un exemplu elocvent al unei divizii prost gestionate, care poate induce daune imense pentru poziţionarea pe piaţă a unui producător auto mare.
Imediat după anunţul VW, sindicatele au declarat că aceste concedieri masive sunt inacceptabile şi au organizat greve de avertisment. Cei de la VW declară că aceste reduceri de personal sunt inevitabile, dacă se doreşte ca această companie să supravieţuiască.