Încă un furnizor auto german, care livra componente pentru BMW, Mercedes, VW şi Ferrari, a falimentat
25 Martie 2025, 12:51 Ilie Toma
Criza în care se află furnizorii auto din industria germană a mai făcut o victimă. Furnizorul auto Schlote, care livra componente pentru fabricile BMW, Mercedes, VW şi Ferrari, a falimentat, iar 1.350 angajaţi de la câteva uzine din Germania riscă să-şi piardă locurile de muncă.
Schlote e un furnizor auto specializat în fabricarea de carcase pentru cutii de viteze, rulmenţi, dar şi alte componente pentru cutii de viteze, subcadre şi suspensii. Compania operează fabrici cu un grad înalt de automatizare, şi relativ mici ca număr de angajaţi, a câte 130-160 muncitori, dar are 8 uzine în Germania şi alte 3 în ţări precum Cehia şi China.
Componentele fabrica de Schlote sunt livrate către mai multe mărci ale grupului VW, inclusiv Skoda şi Seat, dar şi către mărci premium şi de lux, precum Mercedes, BMW şi chiar Ferrari. Compania şi-a început activitatea în 1969 de la un mic atelier în Harsum, Germania, şi a crescut la o companie de talie internaţională de-a lungul timpului.
Însă acum, după 56 ani de activitate, compania a falimentat, iar acum, în perioada de insolvenţă, se va încerca identificarea unui plan de acţiuni care să poată păstra fabricile active şi să se salveze cât mai multe locuri de muncă. De ce a falimentat acum această companie?
Cauza generală e una comună pentru toţi, şi ţine de scăderea comenzilor din partea producătorilor auto germani. O altă cauză importantă în cazul lui Schlote vine ca efect în lanţ după ce unul client mare de-al său, Hasenclever & Sohn GmbH, a falimentat acum un an, lăsând un gol de comenzi de câteva zeci de milioane de euro pentru Schlote, în contextul unei scăderi generale a vânzărilor.
Cei de la Hasenclever & Sohn produc componente din metal călit, inclusiv turbine pentru motoarele cu combustie, care utilizau rulmenţi produşi de Schlote. Iniţial, cei de la Hasenclever & Sohn au pierdut un contract major, acel contract fiindu-le suflat de sub nas de un concurent chinez, iar asta a făcut ca ei să intre în faliment primii şi, respectiv, să creeze şi un gol imens în vânzările celor de la Schlote.
Timp de un an, Schlote a încercat să redreseze situaţia, dar contextul general de piaţă le-a făcut imposibilă această misiune într-un timp atât de scurt. Acum, trei bănci mari şi-au anulat liniile de creditate pe care le aveau active pentru Schlote, iar asta i-a lăsat fără o fundaţie financiară cu care să reziste şi aceştia au fost nevoiţi să ceară insolvenţa.
Directorul financiar al Schlote, Michael Bormann, spune că decizia băncilor e pripită şi injustă, întrucât compania are şi fabrici care operează în profit şi ar exista şanse de redresare. De asemenea, şi producătorii auto care primesc componentele de la acest furnizor şi-au exprimat susţinerea şi dorinţa ca Schlote să fie ajutat să depăşească perioada dificilă şi să poată rămâne funcţional mai departe. Va urma o perioadă dificilă de căutare a soluţiilor, iar între timp, angajaţii au acoperite salariile doar pentru următoarele trei luni.
Cu atât de multe falimente anunţate în ultimul timp în rândul furnizorilor, e foarte probabilă şi criză a componentelor pentru unele maşini pe durata acestui an, similară crizei de semiconductoare din 2021. Atunci când mai mulţi furnizori auto falimentează unul după altul, inevitabil se ajunge în situaţii de pauză când, cel puţin pentru o perioadă, nu are cine livra unele componente care trebuie să ajungă pe un automobil.
Deci, toată această situaţie mai poate avea un efect secundar pentru producătorii auto, care ar putea suferi în volumele lor de producţie din cauză crizei prin care trec furnizorii. Iar faptul că aceste faliment se întâmplă în lanţ, şi au loc în contextul pierderii de teren în faţa concurenţilor chinezi, e unul simptomatic şi totodată un semnal de alarmă pentru nevoia unei readaptări urgente a acestor furnizor şi a întregii industrii auto din Germania.