Inginerii Mazda pregătesc noul motor Skyactiv-Z, descriindu-l ca propulsorul cu combustie cu randament suprem
24 Martie 2025, 14:27 Redacţia PiataAuto.md
Inginerii Mazda anunţă că pregătesc un nou motor cu combustie, mergând din nou oarecum în direcţie inversă faţă tendinţele actuale de electrificare. De fapt, Mazda dezvoltă şi o platformă proprie de modele electrice, dar a tăiat mult din costurile pe care le investeşte acolo şi în schimb va continua să pună accent pe motorizări hibride, dar şi noi propulsoare cu combustie. Reamintim, în ultimii ani Mazda a dezvoltat motorul Skyactiv-X, care are o combustie combinată prin scânteie şi prin compresie, a mai lansat şi un nou motor cu piston rotativ cu rol de generator, iar ulterior lansat şi motoare cu 6 cilindri în linie, de 3,3 litri, care s-au dovedit a fi excepţional de eficiente. Iar acum inginerii Mazda anunţă şi noul motor Skyacti-Z, pe care îl descriu ca propulsorul cu combustie cu randament suprem, foarte aproape de maximul teoretic.
Deocamdată Mazda nu oferă foarte multe detalii despre noul motor, însă spune că randamentul lui va atât de mare, încât noul propulsor se va conforma tuturor celor mai stricte standarde ecologice din lume — Euro 7, LEV4 şi Tier 4 în SUA.
Noul propulsor va debuta pe noua generaţie Mazda CX-5 în anul 2027 şi va deveni motorul de bază în gama Mazda, urmând a avea mai multe versiuni de putere. Totodată, tehnologia Skyactiv-Z a fi ulterior implementată şi pe motorul Wankel actual, dar şi pe motoarele de 6 cilindri în linie de pe SUV-urile mari. Prin urmare, şi acestea vor deveni mai ecologice şi vor putea rămâne în gamă mai mult timp.
Inginerii Mazda mai anunţă că versiunea de bază a noului propulsor va avea 2,5 litri, cu 4 cilindri în linie, prin urmare Mazda merge în continuare pe ideea că cilindreea mai mare e mai indicată pentru a obţine un randament bun în viaţa reală a motorului, decât tendinţele de downsizing cu cilindree mică.
Ce anume va aduce noua tehnologie Skyactiv-Z rămâne un secret, însă inginerii sugerează că ideea combustiei controlate Skactiv-X va fi dusă mai departe, iar pe lângă asta noul motor aduce o construcţie inovativă, menită să elimine disiparea şi pierderile de căldură, iar astfel eficienţa sa termică să crească excepţional de mult, depăşind motoarele cu cel mai mare randament de până acum şi apropiindu-se de maximul teoretic al randamentului pentru motoarele cu combustie în 4 timpi.
Sună ca o declaraţie incredibil de ambiţioasă, or, apropierea de acest maxim teoretic ar însemna eliminarea aproape absolută a pierderilor şi apropierea de un nivel în care majoritatea covârşitoare a energiei conţinută în combustibil e transformată în forţă mecanică de noul motor.
Fizicienii discută de aproape 200 de ani despre eficienţa teoretică maximă a unui motor, ca principiu general, care ar trebui să fie de 85-88%. Dar, motoarele cu 4 timpi moderne ar putea avea în jur de 50% randament, însă o asemenea cifră ar fi posibilă cu preţul duratei mai scurte de viaţă şi emisiilor mari. Astfel, în viaţa reală se ajunge la maxim 40-45% în anumite cicluri de funcţionare.
Prin urmare, e o enigmă la care parametrii teoretici maxim se referă inginerii Mazda, dar tindem să credem că ar fi vorba mai degrabă de zona 45-50% randament, poate puţin peste 50%, ceea ce ar fi peste recordurile actuale ale motoarelor de serie.
E important că această creştere de randament e indicată în tandem cu emisii excepţional de mici, ceea ce ne spune şi despre soluţii atipice şi inovative, dar şi despre o maturitate a acestei tehnologii.
Despre maturitatea acestei tehnologii vorbesc şi vizualizările zonelor de randament maxim pentru noul propulsor, într-o plajă mare de turaţii şi solicitare a lui. Deci, e clar că inginerii Mazda se află deja la o fază avansată de testări cu acest nou motor.
Iar soluţia inovativă sugerată e că materialul izolant de disipare a energiei prin căldură ar putea fi în înşişi interiorul cilindrului, acolo unde are loc combustia. Practic, acea căldură generată ar fi transformată într-o măsură mult mai mare în energie mecanică şi n-ar pleca spre disipare prin pereţii cilindrului şi blocul motorului.
Aşadar, inginerii Mazda merită din nou admiraţia pentru că sunt atât de determinaţi să caute soluţii din afara celor convenţionale pentru a îmbunătăţi motoarele cu combustie. Promisiunea pentru nou motor e măreaţă, iar dacă acesta a fi combinat şi cu sisteme hibride, atunci Mazda are toate şansele ca în doi ani să uimească lumea cu recorduri de randament şi eficienţă în consum.