Maserati a vândut mai puţine maşini decât Ferrari anul trecut, iar Stellantis anulează investiţii de 1,5 miliarde de euro în noi modele ale mărcii italiene
3 Martie 2025, 11:33 Redacţia PiataAuto.md
Atunci când ne gândim la Maserati, în raport cu Ferrari, inerţia ne face inevitabil să percepem Ferrari drept o maşină mult mai exclusivă decât Maserati, deşi şi aceasta din urmă e una specială, apreciată de pasionaţi. Dar cifrele de vânzări din anul 2024 arată o situaţie paradoxală, în care Maserati a vândut mai puţine maşini în toată lumea decât Ferrari şi a devenit astfel mai exclusiv. Însă aceste rezultate slabe i-au făcut acum pe cei de la Stellantis, care deţin marca Maserati, să anuleze investiţii de 1,5 miliarde de euro în noi modele ale mărcii italiene, iar această decizie face viitorul mărcii foarte incert.
Maserati a avut o lungă istorie de asociere cu Ferrari, iar producătorul exclusivist a deţinut marca Maserati în raport de 100% din 1999. Perioada care a urmat a fost una de un relativ succes pentru Maserati, cu o reutilare a fabricii sale din Modena în 2001 şi cu mai multe modele ce primiseră inginerie ce-şi avea originea de la Ferrari şi era adaptată sau dezvoltată mai departe pentru Maserati.
Toate astea se întâmplau când Ferrari era deţinut de Fiat, însă începând cu 2015 Ferrari a fost separată ca o companie distinctă şi a ieşit de sub umbrela directă a Fiat. Azi, familia Agnelli, care deţine o cotă majoră în Stellantis prin holdingul Exor, deţine prin acelaşi holding şi o cotă de aproape 25% din Ferrari, dar şi Piero Ferrari, fiul lui Enzo Ferrari, deţine acum aproape 10,5% din compania fondată de tatăl său şi tot el e membru al consiliului de directori Ferrari.
Maserati, însă a tot fost înglobat în Fiat Group la mijlocul anilor 2000, rămânând parte din acest grup şi trecând prin toate transformările până s-a ajuns la actualul grup Stellantis. Cât timp şi Ferrari era deţinut parţial de Fiat, colaborările între cele două mărci au fost mai strânse, şi vânzările ajunseseră chiar la 51.500 exemplare anual în 2017. În acei ani Maserati anunţase chiar că va limita producţia anuală la maxim 75.000 exemplare, pentru a rămâne exclusiv.
Dar acum Maserati a intrat într-un declin major. Dacă în 2023 marca italiană a vândut 26.600 automobile, atunci în 2024 vânzările totale au constituit doar 11.300 automobile, într-o scădere de -57%. Cele 11.300 maşini vândute într-un an sunt astfel mai puţine decât cele 13.752 vândute de Ferrari în 2024, când a marcat şi livrări record, şi profituri imense per automobil.
Aceste rezultate slabe au accentuat şi mai mult pesimismul celor de la Stellantis de mai investi în această marcă, după ce anul trecut oficialii companiei au tot lansat zvonuri că mărcile care nu vor avea performanţe ar putea dispărea din portofoliu şi după ce şeful Maserati a fost concediat la sfârşitul anului trecut, şefia fiind acum asigurată de unul interimar. Acum documentele interne care au ajuns în presă indică anularea a 1,5 miliarde de euro investiţii, inclusiv anularea dezvoltării şi pregătirii de lansare a mai multor modele, iar Stellantis a confirmat ulterior acest plan de tăiere a investiţiilor pentru Maserati.
Printre modelele ce vor avea de suferit sunt în primul rând cele electrice, din gama anunţată Folgore, precum MC20 Folgore, dar şi ediţiile electrice ale lui Quattroporte şi Levante. Se pare că acestea vor fi suspendate în totalitate deocamdată. Principala cauză sunt vânzările derizorii înregistrate de actualele modele Folgore, care cuprind versiuni electrice ale SUV-ului Grecale şi ale sportcar-urior GranTurismo şi GranCabrio, şi care erau fabricat la fabrica Fiat Montefiori, cea care e specializată în modele electrice şi care şi-a tot suspendat producţia luni la rând în 2024.
Însă chiar şi dezvoltarea de noi modele de combustie va fi afectată de aceste tăieri uriaşe de fonduri. Sindicatele italiene au intervenit de urgenţă, iar la 11 martie va avea loc o întâlnire cu şefii Stellantis şi Maserati, unde va fi discutat viitorul Maserati. Şi există foarte mari şanse ca această marcă să aibă parte de decizii drastice, care să o transforme într-una ce pleacă în istorie.
Din păcate, Stellantis pare a fi absolut incapabil să scoată adevăratul potenţial din mărcile italiene cu renume şi personalitate de altă dată, precum Alfa Romeo, Lancia şi Maserati, toate zbătându-se acum în anonimat şi în vânzări slabe, fiind doar o umbră a identităţii glorioase pe care o avea cândva.