Modelul electric Volvo XC40 a înregistrat al 7-lea caz de accelerare bruscă neintenţionată în Norvegia

21 Martie 2025, 10:27
Redacţia PiataAuto.md
Maşinile electrice pot accelera rapid, datorită cuplului mare, livrat instantaneu de motoare, şi datorită puterii mai mari, de obicei. Totodată, deşi şi maşinile cu combustie sunt tot mai dirijate de module electronice, componentele maşinilor electrice sunt dirijate într-o măsură şi mai mare de soft. Însă un principiu de bază e valabil pentru toate maşinile, şi anume că acestea n-ar trebui să accelereze niciodată fără intenţia şoferului, iar frâna ar trebui să anuleze orice altă comandă sau eroare de accelerare. Totuşi, în ultimul an în Norvegia se atestă o situaţie bizară în jurul modelului electric Volvo XC40, care a înregistrat deja 7 cazuri de accelerare neintenţionată. De fiecare dată, cercetările maşinilor afectate nu au putut demonstra vreo eroare directă produsă la maşină, dar un număr atât de mare de cazuri cu acelaşi model, produs într-un interval mic de timp, îi face pe norvegieni să creadă că ar fi nevoie de o analiză mult mai profundă a acestui model. Ultimul caz a aut loc chiar de curând şi a fost raportat de publicaţia norvegiană Romerikes Blad, citată de motor.no.
În acest ultim caz, şoferul manevra într-o zonă de parcare, situată în apropierea unui edificiu, situat lângă o fâşie forestieră din localitatea Rasta, la est de Oslo. Conform declaraţiilor şoferului, la un moment dat maşina a accelerat brusc fără ca el să fi apăsat pedala. Şoferul n-a prea avut timp de reacţie, întrucât edificiul era aproape, iar maşina a accelerat cu forţă, aşa că ea a lovit cu putere acel edificiu cu colţul său stânga faţă. Din această cauză, şoferul a rămas blocat în maşină şi a trebuit să fie ajutat de salvatori pentru a putea ieşi din maşină. Din fericire, el nu a fost rănit.
În contextul acestor incidente repetate, automobilul a fost preluat de agenţia norvegiană responsabilă de siguranţa traficului pentru a fi investigat şi a se constata dacă există dovezi de vreo defecţiune sau eroare care să fi produs accidentul.
Imagine simbol

Seria de incidente din Norvegia cu Volvo XC40 electric a început la 5 septembrie 2024, când norvegianca Hanne Hatleberg Nielsen, de 59 ani, aflându-se în maşină cu soţul ei şi încercând să parcheze maşina lângă casa fiului lor, a accelerat brusc şi a sărit peste marginea parcării, intrând în grădina vecinului, provocând daune la grădină şi la maşină.
Femeia povestea atunci că maşina a accelerat fără intenţia ei şi era oripilată la gândul că de obicei nepoţii o întâlnesc în faţa maşinii, şi ce s-ar fi putut întâmpla dacă şi de acea ei ar fi ieşit la fel în faţa maşinii. Acea maşină era versiunea cu caroserie coupe a lui XC40, cu acelaşi substrat tehnic, doar cu indice diferit în denumirea modelului. Investigaţia n-a putut constata acceleraţia neintenţionată din partea maşinii, singura versiune rămasă fiind o posibilă eroare de şofat.
La 23 septembrie, un accident mult mai grav a avut loc în parcarea multietajată a unui centru comercial, numit Sandvika. Un Volvo XC40 Electric a accelerat brusc şi a spart peretele parcării la etajul 4, căzând în gol. Şoferul de 60 de ani şi-a pierdut viaţa.
Investigaţia a constatat că pedala de acceleraţie era înregistrată drept apăsată la maxim timp de 3 secunde înainte de accident, iar viteza de impact a fost de 100%. Dar aceste date sunt înregistrate electronic şi nu arată dacă pedala era apăsată fizic de şofer sau nu, ci doar ceea ce vede softul. Chiar şi în cazul unei acceleraţii neintenţionate, e firesc că sistemul va vedea acceleraţia apăsată la maxim, pentru că ăsta e efectul, nu cauza. E mai bizar, însă, că cineva ar putea apăsa intenţionat acceleraţia la maxim într-o parcare la etajul 4.
Atunci investigaţia a fost făcută şi de agenţia norvegiană de siguranţă a traficului, şi de Volvo, iar producătorul suedeze a constatat că pedala a fost apăsată fizic, în urma dovezilor pe care le-a putut obţine.
Doar 4 zile mai târziu, la 27 septembrie, un alt Volvo XC40 Electric, condus de Rolf Otto Strom, în vârstă de 80 de ani, a accelerat brusc după ce şoferul o plasase deja în locul de parcare cu marşarierul. Maşina a accelerat înainte şi a lovit din plin peretele din faţa sa, momentul fiind filmat de camerele de supraveghere. Din fericire, nimeni nu a fost rănit, dar şoferul a declarat şi aici că maşina a accelerat fără voia sa, iar el nu a avut vreo condiţie medicală care să-i fi determinat mişcări involuntare. Nici în acel caz, însă, nu a putut fi constatată eroarea maşinii.
La 29 octombrie, poliţista pensionată Berit Hovin, în vârstă de 66 ani, intra în parcarea subterană a blocului unde locuieşte cu Volvo XC40 Electric. Se întinsese după cheie, întrucât telecomanda nu funcţiona, însă avea frâna de parcare trasă, spune ea. Cât staţiona în faţa porţii de la parcare, maşina a accelerat brusc, a distrus poarta şi a lovit un Audi parcat. Şi de această dată investigaţia nu a putut demonstra o eroare a maşinii şi i-a emis şoferiţei o amendă, constatând-o pe ea vinovată. Însă Berit spunea că a condus toată viaţa maşini în cariera sa de poliţistă, fiind antrenată cu tehnici avansate de condus, iar starea ei fizică e bună, prin urmare ea spunea că nu ar fi comis o eroare atât de penibilă încât să apese ea cu piciorul acceleraţia la maxim.
La 9 noiembrie, Kare Lindemann, în vârstă de 80 de ani, manevra în aceeaşi parcare a centrului comercial Sandvika, avându-i drept pasageri pe doi nepoţi ai săi. Kare a fost inginer civil în cariera sa, responsabil de aspecte de siguranţă şi e un mare fan de maşini electric, dar şi Volvo-ul său XC40 a accelerat brusc şi a lovit din plin un stâlp de la etajul de jos al parcării. Din fericire, de această dată maşina s-a oprit în stâlp.
Şi aici maşina a fost investigată şi s-a constatat apăsarea de 100% a acceleraţiei, dar nu s-a putut depista vreo eroare. Kare spunea, însă, că dacă ar fi atins involuntar pedala, e foarte puţin probabil s-o fi atins la 100%.
Un al 6-lea caz a fost dezvăluit abia în februarie 2025, dar a avut loc în iulie 2024, cu o şoferiţă pe nume Bente Karlberg, în vârstă de 69 ani. Ea povesteşte că maşina a accelerat la ieşirea din garaj şi a ajuns în fâşia forestieră. Şoferiţa spune că nu a apăsat pedala de acceleraţie, maşina accelerând fără intenţia ei, dar şi-a considerat cazul său unul izolat, până au urmat toate celelalte, după care a decis să-l facă public. După acel incident, ea a primit un Volvo EX30 nou de la dealerul său local Volvo, dintr-un gest de bunăvoinţă al acelui dealer, întrucât Bente a cumpărat de la ei toate ultimele 5 maşini, toate Volvo.
Şi iată că acum are loc al 7-lea caz, care ridică noi semne de întrebare, dacă toate aceste întâmplări sunt simple coincidenţe, sau dacă e vorba de vreo problemă la maşină. Elementul comun aici e că şoferii implicaţi sunt de o vârstă mai mare, dar asta poate fi şi un specific al mediei de vârstă a celor ce aleg să cumpere acest model electric. Totuşi, nu există un număr comparabil de mare de incidente cu un alt singur model, care să fie fost raportate în aceeaşi ţară, în aceeaşi populaţie. Deci, statistica ar spune că mai degrabă ar putea fi o problemă la model — fie una de soft şi accelerare neintenţionată, fie una de uzanţă sau amplasament al pedalei, care o face mai susceptibilă de eventuale apăsări involuntare. Până la o concluzie certă, e posibil că maşina nu are nicio problemă, dar o statistică atipic de mare pentru un singur model ar trebui să fie întotdeauna un motiv pentru o analiză profundă, pentru a depista clar şi sigur cauzele şi a avea şi concluzii despre posibile recomandări sau modificări necesare, mai ales că Volvo e una din mărcile care tratează siguranţa în cel mai profund mod.
1
10,154
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!