O companie de asigurări din Olanda a dezvăluit că maşinile moderne cu sisteme avansate de asistenţă în condus ajung cel mai des să fie implicate în accidente
18 Martie 2025, 09:32 Redacţia PiataAuto.md
Maşinile moderne au tot mai multe sisteme de asistenţă în condus, menite să reducă riscurile de accidente în cât mai multe din condiţiile posibile de drum şi să sporească astfel siguranţa. Şi aici vorbim mai ales de sistemele de asistenţă activă, precum menţinerea benzii de circulaţie, sistemul de cruise-control activ, care ajustează distanţa faţă de maşinile din faţă, dar şi de sisteme şi mai avansate de atât, care pot ajunge la un condus aproape autonom al maşinii, cu schimbări de benzi şi urmare a unui traseu, ele trebuind doar să verifice periodic că şoferul are mâinile pe volan şi privirea aţintită spre parbriz. Una din cele mai mari companii de asigurări din Olanda, însă, pe nume Unive, a dezvăluit pentru publicaţia olandeză Autoweek statisticile sale paradoxale, care arată că tocmai maşinile moderne cu cele mai avansate sisteme de condus ajung cel mai des să fie implicate în accidente.
Astfel, aceştia arată că printre maşinile asigurate doar cu poliţe obligatorii de răspundere civilă, frecvenţa daunelor a fost cu 25% mai mare în cazul maşinilor cu sisteme avansate de condus, faţă de cele care nu au asemenea sisteme şi unde şoferul e singurul responsabil de condus.
În cazul maşinilor asigurate cu protecţia deplină nu doar faţă de terţe părţi, dar şi pentru maşina asigurată, în ceea ce numim de obicei asigurare CASCO, frecvenţa daunelor la maşinile cu asistenţă avansată de condus e cu 44% mai mare decât la cele fără asemenea sisteme.
În cazul asigurării CASCO, cifra mult mai mare e parţial explicată de faptul că aceste maşini sunt de obicei mai scumpe, şi reparaţiile lor se lasă cu facturi mai mari, ceea ce face ca proprietarii să rea mai mult să le asigure complet, pe de o parte, iar în cazul unui incident e mai mare probabilitatea că proprietarul nu va dori să achite din buzunarul propriu reparaţia, pentru a-şi păstra eventuale reduceri. La maşinile mai ieftine, dar dauna e minoră şi reparaţia costă puţin, e mai mare şansa că proprietarul o va plăti fără un dosar de asigurare, pentru ca anul următor să nu-i crească prima de asigurare.
Însă la asigurarea obligatorie cifra e mult mai relevantă, întrucât toate maşinile din ţară sunt obligate să fie asigurate, şi atunci frecvenţa mai mare a daunelor şi a accidentelor în care sunt implicate aceste maşini arată că există şi alte motive pentru asta.
Autorii acestor statistici spun că principala cauză e în faptul că şoferii se încredinţează prea mult acestor sisteme şi supraveghează mult mai puţin drumul. Spre exemplu, la un condus de autostradă cu sisteme avansate cuplate, şoferul va avea senzaţia că maşina poate face 99% din sarcinile de condus, iar astfel acesta va deveni mai puţin atent şi mai puţin conectat cu monitorizarea constantă a situaţiei din jurul său. Iar atunci când apar situaţii atipice, timpul de reacţie a şoferului e mult mai lung, şi adeseori insuficient. Maşina poate şi ea interveni cu anumite frânări automate, dar de mult ori doar o frânare automată de la o a anumită distanţă calificată drept critică de maşină nu e suficientă pentru evitarea unui accident.
Un şofer poate vedea formarea unui situaţii de risc mai din timp, spre exemplu intrarea unui camion mai lent pe o autostradă şi un alt vehicul pe banda dreaptă, care a fi nevoit să schimb banda spre stânga sau să reducă viteza considerabil. Un şofer atent poate depista asemenea situaţii mai complexe în avans şi poate schimba spre exemplu banda spre stânga, lăsând spaţiu maşinii din dreaptă să intre pe bana din mijloc, pentru a neutraliza riscul, sau îşi poate ajusta viteza proprie care să nu fie în paralel cu maşina din dreapta. E valabil şi la circulaţia pe autostradă alături de camioane, şoferi fiind cândva învăţaţi că nu e preferabil să circuli mult timp în paralel cu un camion, din cauza riscurilor de vizibilitate sau alte riscuri asociate.
Cruise controlul activ, în setarea sa de distanţă maximă, poate lăsa nefiresc de mult spaţiu în faţă, ceea ce poate determina alţi şoferi să intre în acel spaţiu. Atunci când maşina condusă cu acest sistem sesizează reducerea bruscă a distanţei faţă de următorul obstacol, ea poate frâna mai brusc, ceea ce poate impune riscuri pentru cei din spate. Alţi şoferi aleg să reducă la minim distanţa monitorizată de acest cruise control, iar astfel reduc de fapt şi timpul de intervenţie pe care îl poate asigura acest sistem.
Desigur, sunt sisteme preţioase, dar ele sunt concepute doar de a ajuta şoferul, nu de a-i înlocui total atenţia. Însă statisticile de asigurări arată că foarte mulţi şoferi tind să fie mult mai neatenţi când au aceste sisteme la îndemână, spre deosebire de şoferii care nu le au şi sunt mai alerţi pe toată durata condusului.
Olandezii spun că aceste riscuri sunt valabile în ultimul timp nu doar la condusul de autostrăzi, ci şi la cel urban, or, aceste sisteme pot deja dirija maşinile până a oprire completă şi repornire în ambuteiaje. Şi când apare brusc un pieton sau o altă maşină, timpul de reacţie poate fi insuficient.
Mai mult ca atât, în ultimii ani au crescut daunele şi la sistemele de parcare automată în oraşe, cu care sunt echipate o mulţime de maşini. Şoferii ajung să mizeze pe aceste sisteme, care nu funcţionează întotdeauna prea corect şi ajung să lovească maşinile din preajmă, provocând daune.
Aşadar, ajungem la o situaţie paradoxală când tehnologia care ar trebui să ne ajute ne face să ne concentrăm mai puţin la abilităţile noastre de bază ca şoferi şi în rezultat ajungem la mult mai multe incidente, reparaţi de maşini, iar în final la costuri şi mai mari de a ne asigura maşinile, atât din cauza faptului că maşinile devin mai scumpe cu aceste sisteme, cât şi din cauza faptului că frecvenţa reparaţiilor creşte, ceea ce determină creşterea poliţelor de asigurare. Totuşi, aici nu putem neglija şi faptul că multe din aceste tehnologii, atunci când sunt folosite corect, iar şoferii rămân concentraţi pe condus la fel de mult, pot salva vieţi şi îşi pot aduce contribuţia valoroasă în siguranţă.