O companie românească a anunţat renaşterea mărcii Tudor, printr-o nouă dubiţă electrică TV-30e de origine chinezească
11 Martie 2025, 08:54 Redacţia PiataAuto.md
Există multe pagini de istorie a lumii auto care trezesc admiraţie, iar pentru români dubiţele TV, sau Tudor Vladimirescu, numite apoi Rocar generează cu siguranţă multe amintiri. Aşa cum scriam noi acum trei ani despre ea, în anii 1970-1980, dacă nu erai din România şi s-ar fi întâmplat să vezi maşina asta prin Mogadishu, Leipzig, sau Lublin, ai fi apreciat-o drept durabilă şi bună. Şi e foarte probabil că nici n-ai fi ştiut în mod special că e fabricată în România. Numele său era TV12, prea generic şi puţin memorabil pentru cei ce nu aveau contact cu ea în permanenţă sau nu erau pasionaţi înflăcăraţi. Dar a fost una din cele mai interesante dubiţe ale perioadei sale, fiind la un moment dat într-un avantaj concurenţial enorm în fostul blocul estic şi făcându-i până şi pe cei de la Mercedes să privească atenţi la fabrica unde se producea.. Avantajul ei concurenţial era în faptul că era la un moment dat singura dubiţă cu motor diesel din est, în timp ce concura cu Barkas, Skoda Taz 1203, Nysa 522 şi chiar Mercedes MB100. Sunt maşini din perioade uşor diferite, dar TV-ul românesc a avut o evoluţie lungă şi multiple versiuni, care i-au fortificat reputaţia. Ei bine, acum o companie românească a anunţat renaşterea mărcii Tudor, doar că nu a făcut-o prin conceperea unei noi dubiţe şi fabricarea ei în România, ci prin aplicarea emblemei pe o dubiţă electrică de origine chinezească.
Autorii acestei idei sunt cei de la Zvelt eMobility, o companie cu sediul în Bucureşti, specializată în importul a mai multe vehicule chinezeşti, în speciale din cele destinate flotelor comerciale. De câteva luni, compania tot prefaţează renaşterea mărcii Tudor, amintind de gloria dubiţelor Tudor de cândva, iar mai nou are şi primul model anunţat cu date tehnice complete, iar al doilea prefaţat cu primele imagini şi date sumare.
Primul model anunţat e Tudor TV-30e, o dubiţă electrică, care aplică în mod clar până şi o parte din acelaşi sistem de numire a dubiţelor de cândva, cu indicii TV în faţă şi un număr din nouă cifre alăturat. Doar că în perioada de glorie a acestor dubiţe din România, acea cifră semnifica sarcina utilă — TV12 având sarcina utilă de 1.200 kg, sau 1,2 tone. Noua dubiţă electrică Tudor TV-30e nu are 3 tone de sarcină utilă, aşa cum ar sugera numele, ci 1.430 kg. Masa maximă autorizată, însă, e de 3.000 kg, deci probabil de aici vine indicele 30 din numele modelului.
Noua dubiţă Tudor TV-30e nu are, însă, nimic românesc în ea, fiind un badge engineering, adică o maşină a cărei unică inginerie a fost schimbarea emblemei, ce-şi are originea din China. Desigur, acum China are o reputaţie mult mai bună în evoluţia maşinilor electrice şi-n tehnologiile lor, dar nici măcar în China dubiţa originală nu se bucură de prea multă admiraţie pentru parametrii săi tehnici.
Dubiţa chinezească are numele de Jenhoo EV48 şi a fost dezvăluită în China în noiembrie 2022, compania Jenhoo fiind una foarte tânără, fondată în decembrie 2020, anunţându-se că producţia a avea loc la fabrica unei alte companii, Jiangling Motors Corporation. Istoricul de mai departe a celor de la Jenhoo a fost înceţoşat, compania fiind deţinută din câte se pare de Zotye, care a trecut printr-un faliment în 2023, apoi şi-a reluat activitatea.
În fine, până şi chinezii au fost sceptici faţă de Jenhoo EV48 la lansarea sa, mai ales din cauza faptului că maşina nu are montanţi B, deci cei din spatele uşor faţă. Desigur, asta era prezentat ca o inovaţie, pentru acces mai uşor, dar presa chinezească să întreba atunci ce siguranţă va putea oferi acest model în lipsa unui montant şi spuneau că în conferinţa de presă de lansare Jenhoo evita să vorbească despre siguranţă.
Ar mai putea exista multe îndoieli despre această soluţie, mai ales în cazul unor dubiţe, care şi aşa nu se prea pot lăuda cu rigiditate torsională prea mare. Pretextul de obicei e că la vehiculele electrice bateria din podea dă un plus de rigiditate.
În acest caz, bateria e una LFP, ce vine de la CATL, din câte se anunţa la lansarea din China. Bateria are 41,8 kWh, ceea ce asigură o autonomie de 195 km în ciclu WLTP, conform fişei tehnice publicată de compania românească pentru Tudor EV-30, deşi nu e clar dacă a fost omologat consumul acestei dubiţe în ciclu WLTP, sau doar s-a făcut o translare de la ciclul chinezesc CLTC la cel WLTP.
Dubiţa are o viteză maximă de 100 km/h şi e propulsată de un electromotor de 82 CP şi 220 Nm. Încărcarea e posibilă şi la prize fast charge, însă puterea maximă e de doar 50 kW, ceea ce înseamnă cam o oră de încărcare până şi a unei baterii mici. La o priză cu curent alternativ, puterea acceptată e de doar 3,3 kW, ceea ce înseamnă 12 ore de încărcare.
Pe lângă asta, a mai fost prefaţat şi un al doilea model, numit T-35e, probabil cu 3,5 tone masă totală. Acesta ar urma să aibă un volum de încărcare de 12 metri cubi şi o capacitate mult mai mare a bateriilor, de 77 kWh sau 100 kWh.
Iniţiativa de renaştere a unei mărci româneşti cu o frumoasă conotaţie istorică e una admirabilă, fireşte. Dar în acest caz se pare că nici măcar o asamblare CKD din componente mari nu va avea loc în România, ci doar importuri din China. Respectiv, numele românesc pe aceste dubiţe nu face decât să aducă o asociere pozitivă, poate, dar la nivel de plusvaloare economică generată în interiorul României, efectul e minim, cel puţin la această etapă.