Producătorul chinez MG, care vinde SUV-uri ce n-au tracţiune integrală în marşarier, ci doar pentru deplasarea înainte, riscă să cumpere înapoi mii de maşini în Norvegia
15 Martie 2025, 09:15 Redacţia PiataAuto.md
Acum o lună, scriam despre un caz deosebit de interesant din Norvegia, în care curtea e apel emisese un verdict după ce un norvegian care a cumpărat SUV-ul electric chinezesc MG Marvel R se plânsese că acesta nu are tracţiune integrală în marşarier, ci doar pentru deplasarea înainte, şi a cerut rambursarea banilor plătiţi pe maşina noua. Instanţa a constatat atunci că această deficienţă e una majoră şi esenţială, dar şi foarte atipică totodată, şi nu a fost comunicată explicit cumpărătorului, pe nume Ole Roar Næss. Astfel, instanţa a dispus anularea tranzacţiei de vânzare a maşinii, returnarea maşinii către dealer, iar dealer-ul trebuia să-l plătească proprietarului suma de 497.000 coroane, cât valora maşina nouă, echivalentul a 42.700 euro, plus o dobândă de 10.700 euro, plus cheltuieli de judecată de 21.500 euro. Acum, însă, distribuitorul MG din Norvegia a depus o contestare la curtea supremă de justiţie în care cere anularea verdictului anterior nu pentru că n-ar fi fost analizată vreo probă, ci pentru că acel verdict riscă să genereze o avalanşă de pretenţii similare, iar producătorul chinez ar fi nevoit astfel să cumpere înapoi aproape toate cele 2.703 exemplare de Marvel R 4WD pe care le-a vândut în Norvegia.
Foto: Norvegianiul Ole Roar Næss şi SUV-ul său chinezesc
În contestarea depusă la curtea supremă, distribuitorul producătorului chinez spune că acel verdict emis de curtea de apel riscă să devină un precedent periculos pentru companie, care ar putea induce chiar şi procese colective, prin care să fie obligat să cumpere toate maşinile similare înapoi. Iar întrucât numărul de SUV-uri electrice Marvel R 4WD care au tracţiune integrală 4WD doar pentru deplasarea înainte şi care au fost vândute în Norvegia e de 2.703 exemplare, compania a calculat că asta înseamnă un risc financiar uriaş pentru ea, de 895 milioane de coroane, echivalentul a aproximativ 77,4 milioane de euro.
Foto: Avocatul distribuitorului
Deci, motivele acestei intenţii de a mai judeca acest caz la curtea supremă sunt bizare, întrucât reprezentantul producătorului chinez nu menţionează atât vreo eroare judiciară produsă anterior, ci doar frica de consecinţele pe care le-ar putea avea acest caz în răspândirea lui la scară largă. Dar, e oarecum justificat ca mulţi din acei cumpărători ai unei asemenea maşini să se simtă păgubiţi de o asemenea maşină, care are 4WD în denumirea sa, dar care a precizat doar cu text mărunt că această tracţiune integrală e valabilă doar pentru deplasarea înainte, nu şi pentru marşarier.
MG Marvel R e un SUV electric chinezesc cu două electromotoare, câte unul pe fiecare din punţi, aşa cum se întâmplă la foarte multe maşini electrice în lume. Doar că la acest SUV, când e cuplat marşarierul, doar electromotorul punţii spate propulsează maşina, cel din faţă fiind total inactiv, deşi n-ar fi fost deloc greu să i se asigure componente electronice corecte care să inverseze polii şi să schimbe direcţia de rotaţie a electromotorului, aşa cum se face întotdeauna.
Norvegianul Ole are o casă de vacanţă situată a altitudine mai mare, unde e frecvent zăpadă şi gheaţă şi tocmai de asta şi-a cumpărat un SUV cu tracţiune 4x4, ca să poată ajunge uşor acolo. Abia după achiziţie a observat, însă, că nu poate ieşi în marşarier din faţa case, şi de fiecare dată când vrea să dea înapoi pe un drum înzăpezit maşina sa devine total incapabilă să mai facă ceva.
Când norvegianul a mers pentru prima dată la dealer să le semnaleze problema, şi cei de acolo au fost surprinşi să afle despre asta. Însă pe urmă s-au justificat prin faptul că în manualul de utilizare, era undeva menţionat cu text mărunt despre asta. Ulterior, dealerul a inclus o menţiune în broşuri şi pe site despre această particularitate, însă 2.703 de cumpărători de MG Marvel R reuşiseră deja să cumpere aceste maşini, mulţi din ei aflând despre ciudăţeniile maşinii lor electrice abia după ce acest caz a devenit public.
În februarie, instanţa norvegiană a decis că marşarierul e parte esenţială din funcţionalitatea unui automobil, şi în contextul acestui caz a dispus compensarea totală a cumpărătorului.
Acum, distribuitorul speră la anularea acestui verdict, dar motivele ţin mai mult de frica de alte consecinţele, nu de o tratate injustă. În Norvegia, foarte puţine cazuri ajung să fie măcar acceptat pentru a fi judecate la curtea supremă, ele având nevoie de motive foarte întemeiate ce ar servi drept fundaţie pentru a fi măcar luate în considerare. Prin urmare, şansele ca reprezentantul producătorului chinez din Norvegia să aibă parte de un alt verdict în favoarea lui, sunt relativ mici. Iar şansele ca alţi cumpărători să ceară compensări similare sunt cu adevărat mari.