Producătorul suedez de baterii Northvolt a anunţat falimentul întregii companii, punând punct unei istorii cu speranţe promiţătoare

12 Martie 2025, 10:43
Redacţia PiataAuto.md
Sfârşitul predictibil, dar la care se spera să nu se ajungă, s-a produs — producătorul suedez de baterii Northvolt a anunţat azi falimentul întregii companii, după intrarea în insolvenţă a diviziei sale responsabile de extinderea fabricii din Suedia în septembrie anul trecut şi după declararea falimentului diviziei americane în noiembrie 2024. Azi, 12 martie 2025, consiliul de directori ai companiei s-a întrunit de urgenţă din cauza problemelor ce puneau presiune tot mai mare şi a decis să declare falimentul companiei, urmând ca Northvolt AB să depună toate actele necesare în instanţele corespunzătoare pe parcursul zilei de azi.
Deznodământul de azi era oarecum predictibil, după seria de dezvăluiri revoltătoare din ultimele luni de la Northvolt. La scurt timp după declararea falimentului diviziei americane din noiembrie, în luna decembrie suedezii au descoperit că la sediul Northvolt se afla echipament destinat noii fabrici, în valoare de 430 milioane de euro, în peste 4.000 cutii care nu fuseseră nici măcar despachetate. Mai mult ca atât, în momentul declarării insolvenţei companiei-fiice, responsabilă de construcţia noii hale din fabrică, acest utilaj fusese casat în contabilitate la valoare de fier vechi.
Apoi, suedezii au descoperit că şeful Northvolt, Peter Carlsson, care s-a concediat exact înainte de declararea falimentului diviziei americane, şi-a plătit salarii şi dividende de milioane, atât el, cât şi alţi câţiva şefi, în lunile anterioare concedierii, după care au plecat rapid toţi din companie. Apoi germanii au descoperit că guvernul lor a finanţat Northvolt cu aproape 1 miliard de euro pentru construcţia unei fabrici în Germania, deşi existau rapoarte ale serviciilor de inteligenţă, care informau factorii de decizie că situaţia la Northvolt e mai rea decât se crede şi există un mare risc de pierdere a investiţiilor din bani publici.
Totuşi, în ianuarie 2025 acţionarii Northvolt au votat împotriva lichidării companiei, cu ideea că se va încerca revigorarea a ceea ce trebuia să devină cel mai mare producător de baterii european. Decizia era justificată, or, Northvolt avea fabrici operaţionale, tehnologii viabile şi utilaj cumpărat pentru o nouă fabrică.
Doar că în februarie 2025 a venit probabil cea mai şocantă descoperire la Northvolt, când suedezii au constatat că, de fapt, bateriile produse de Northvolt aveau componente importate din China în ele, în special catozii, deci partea cea mai esenţială. Şi asta pentru că Northvolt nu reuşise în toată istoria sa să producă la standardele dorite catozii proprii, tot ce a produs fiind declarat rebut şi trimis la reciclare. Asta însemna că Northvolt n-a ajuns niciodată, de fapt, la producţia proprie a componentului esenţial dintr-o baterie şi i-a indus pe toţi în eroare livrând baterii cu emblemă Northvolt, care conţineau catozi de la companii chinezeşti. Totul aduce tot mai mult a fraudă, pe de o parte, iar pe de altă parte diminuează considerabil valoarea acestei companii. Dacă ea nu deţine, de fapt, tehnologiile pe care le pretindea în formă aplicabilă în producţia de serie, ea nu mai poate pretinde că valorează miliarde, ci doar cât un start-up care mai are şi câteva terenuri, hale şi utilaje cumpărate.
Iar acum, în martie, a venit un moment cheie pentru Northolt în Suedia, fiind momentul când Northvolt are de plătit taxe şi impozite mari anuale şi rămânând fără bani în conturi. Asta înseamnă că, efectiv, compania devine restantă la impozite şi se declanşează o procedură de executare silită în privinţa sa.
Problema e că legea suedeză are o specificare clară la acest capitol — dacă o companie devine restantă în faza sa activă, atunci cei care o conduc, inclusiv întreg consiliul de directori, devin responsabili personal pentru plata acelor impozite restante. Deci aceşti membri ai consiliului de directori ar fi trebuit să plătească din propriii bani, pentru că e clar că Northvolt nu mai are şanse să mai adune investiţii de la acţionari sau de pe piaţa de capital.
În contextul unui asemenea risc, consiliului de directori ai Northvolt a decis azi că e mai înţelept să declare falimentul companiei, iar astfel ei nu mai sunt personal responsabili de datoriile companiei.
Odată cu decizia de azi, şi toţi angajaţii Northvolt sunt pe cale de a-şi pierde locurile de muncă. Anterior, Northvolt spunea că are circa 5.000 angajaţi în Suedia, dar e neclar câţi din aceştia mai fac parte din companie.
Acum, cel mai probabil, toate proprietăţile companiei vor fi scoase la vânzare, în încercarea de a acoperi datoriile. Dacă un investitor ar vrea să preia fabricile rămase şi utilajele, acesta are cu siguranţă şanse să le cumpere la preţ mult mai mic decât a fost cheltuit pe ele. Dar e puţin probabil ca acesta să-şi păstreze măcar numele sau să continue aceeaşi istorie.
Şi e păcat, pentru că au existat şi porniri frumoase în toată această istorie, ba chiar şi tehnologii promiţătoare, precum bateriile cu stare solidă, bazate pe sodiu-ion. Acum, însă, această istorie promiţătoare are parte de un final trist. Şi e puţin probabil să existe un alt volum, de continuare a ei într-o formă renăscută.
1
2,475
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!