Renumita uzină Magna Steyr din Austria va produce maşini electrice chinezeşti acolo unde asamblează de 45 ani încoace Mercedes G-Class
20 Martie 2025, 12:27 Ilie Toma
Una din cele mai renumite fabrici auto din Europa e cea deţinută de Magna Steyr în Graz, Austria, acolo unde de peste 45 de ani încoace sunt fabricate în bază de contracte cu producătorii auto modele renumite, unele din ele chiar legendare pentru durabilitatea lor. Spre exemplu, Mercedes G-Class e fabricat din 1979 încoace la această uzină, cândva până şi tracţiunea integrală a acestuia fiind elaborată împreună cu compania care deţine această uzină. De-a lungul timpului, aici au fost fabricate şi modele Porsche, şi prima generaţie BMW X3, iar acum sunt produse modelele Toyota Supra şi BMW Z4. Dar foarte curând aici vor începe a fi produse şi primele maşini electrice chinezeşti, ale producătorilor Xpeng şi GAC.
Noi anunţam încă în luna iunie anul trecut că Magna Steyr e în discuţii cu mai mulţi producători auto din China pentru această posibilă evoluţie. Şi iată că acum aflăm deja că primele maşini chinezeşti vor fi puse în producţie pentru prima dată la uzina din Graz.
Magna Steyr a fost practic impusă de situaţia în care se află să găsească parteneri chiar i-ar putea asigura capacităţi adiţionale de producţie, pentru că fabrica operează la capacitate redusă de mai mult timp, având un potenţial de 200-250 mii vehicule anual. În ultimii ani, aici se asambla şi Fisker, care a falimentat. Tot aici a fost produs Jaguar I-Pace, care a fost scos din producţie, iar Jaguar nu mai produce nimic de ceva timp şi nu va mai produce încă un înainte.
Foto: Fisker Ocean, produs în Graz până de curând
Experienţa de a produce aceste maşini electrice i-ar fi putut ajuta pe cei de la Magna Steyr în obţinerea de noi contracte cu chinezii. În iunie noi mai spuneam că Magna Steyr gestionează şi produce automobile pentru producători chinezi şi pe teritoriul Chinei, colaborând în special cu producătorul BAIC. Pe atunci şeful Magna Steyr spunea că e în discuţii şi cu Great Wall. Prin urmare, ar fi fost mai logic să vedem acum contracte cu BAIC sau Great Wall, eventual pentru producţia automobilelor MG, Haval, Ora sau Tank.
Însă se pare că austriecii au trebuit să se mulţumească cu mai puţin. Conform publicaţiei austriece Kleine Zeitung, fabrica din Graz va face doar asamblare în regim CKD, adică din module mari, fabricate în China, care vor fi doar asamblate împreună în uzina din Graz. E o situaţie oarecum ruşinoasă pentru o fabrică atât de notorie pentru calitatea maşinilor care ieşeau de pe poarta sa, şi cu o experienţă atât de mare.
Chinezii câştigă dublu, însă. Pe de o parte, ei vor evita taxele de import în UE prin această metodă, iar pe de altă parte nu trebuie să investească prea mult în fabrica din Graz şi nu trebuie să împărtăşească tehnologiile lor cu austriecii.
Şi apoi, şi producătorii pentru care Magna Steyr va produce acum sunt alţii decât cei sugeraţi anterior. Xpeng e un producător respectat în China, fondat doar 10 ani în urmă. Compania are reputaţia de a fi inovatoare, având doar modele electrice în gamă şi vânzând 200.000 exemplare la nivel mondial anul trecut. În Europa, Xpeng e prezent în câteva ţări scandinave, dar şi în Germania, Franţa şi Olanda.
Foto: Xpeng P7, fabricat în China
GAC e un producător mai mare, fondat în 1997, care produce şi maşini cu motoare cu combustie, cu marca Trumpchi, dar şi electrice, cu mărcile HypTec şi Aion. Chinezii vor să se lanseze cu marca Aion în Europa.
Pentru uzina din Graz, aceste contracte vor asigura un plus de stabilitate financiară, chiar dacă valoarea adăugată a producţiei va fi mai mică. În anul 2017, uzina a produs peste 250.000 maşini anual, acel an fiind cel mai bun din istoria ei. În 2023, în Graz s-au produs doar 105.100 automobile, iar în 2024 producţia anuală a scăzut la doar 71.900 automobile.
Între timp, BMW şi Toyota nu vor fabrica aici maşini decât până în 2026. Ineos trebuia să fabrice un offroader electric aici, dar l-a anulat deocamdată. Porsche nu mai produce nimic de cea timp în Graz. Doar Mercedes are un contract până în 2029 cu Magna Steyr. Deci, austriecii au trebuit să acţioneze în condiţii de criză şi să se mulţumească aproape cu orice au putut să aducă în uzină. Şi în asemenea condiţii de criză a uzinei şi a întregii industrii auto europene, vor profita chinezii, cu investiţii minime.