Suedezii au actualizat excavatorul electric Volvo EC230, ca acesta să poată munci o zi întreagă cu un plin al bateriilor, rezolvând cea mai mare problemă a acestuia
18 Martie 2025, 20:52 Redacţia PiataAuto.md
Volvo are de aproape doi ani un excavator electric de talie mare, numit EC230. Acesta poate munci silenţios pe şantiere, fără emisii, iar energia necesară operării sale e stocată în baterii. În versiunea sa de lansare, excavatorul putea munci, însă, doar 5 ore în continuu, până i se descărcau bateriile, şi apoi trebuia pus la încărcare, eventual în pauza de masă. Însă, ca să reuşească să pună în doar o oră suficientă energie în baterii, ca să mai poată munci alte 4 ore, era nevoie de o priză fast charge mobilă direct la şantier, eventual închiriată, care nu costa puţin. Volvo mai oferea în chirie şi baterii mobile, de la care puteau fi încărcate aceste excavatoare electrice, dar puterea lor era mai mică şi ele puteau fi aplicabile mai degrabă noaptea. Toate aceste bătăi de cap făceau dificilă logistica reală a acestui excavator electric, motiv din care companiile de construcţii nu prea se înghesuiau să-l cumpere. A trebuit să treacă aproape un an pentru ca în Franţa să apară primul asemenea excavator electric, spre exemplu. Acum, însă, suedezii au rezolvat cea mai mare problemă a acestui excavator electric Volvo.
Foto: Excavatorul de până acum, primul care opera în Franţa
Această rezolvare vine printr-o nouă baterie, care-l face capabil să muncească 8 ore deja. Bateria anterioară avea 264 kWh capacitate. Noua baterie, însă, are 450 kWh şi asta e deja suficient nu doar pentru 4-5 ore, ci pentru 8 ore.
Foto: Noul excavator electric
Schimbarea făcută la bateriile excavatorului e una similară cu cea făcută în ultimele luni şi de camioanele electrice Volvo. Spre exemplu, Volvo FH Electric a putut beneficia de o creştere a autonomiei de la 300 km la 600 km. Şi tot secretul e în baterii mai performante, cu densitate energetică mult mai mare, care nu cântăresc mult mai mult, dar care pot stoca o cantitate mult mai mare de energie.
Noua baterie operează la 600 volţi şi poate fi încărcată la o putere de până la 250 kW, dacă există o priză fast charge pe şantier. Astfel, o încărcare de la 20% la 80% a excavatorului ar dura doar 1 oră. Însă, deoarece excavatorul poate deja opera o zi întreagă cu un plin, operatorii pot alege şi baterii mobile cu prize ceva mai lente, care să încarce excavatorul pe noapte.
Motorul principal a rămas acelaşi, dar sistemul hidraulic a fost actualizat, pentru a opera cu precizie desăvârşită, în pofida propulsie electrice a acestuia. Au apărut şi sisteme electronice avansate de asistenţă a muncii de săpare, cu ghidare şi vizualizare intuitivă pe ecranul din interior.
Excavatorul are o greutate de 23,5 tone, iar noile baterii sunt litiu-ion NMC, Volvo preferând această compoziţie pentru a putea avea densitate energetică mare.
Noul excavator electric va fi disponibil în pieţele din Europa şi America de Nord, iar Volvo oferă de obicei şi soluţiile de închiriere a bateriilor adiţionate pe şantiere şi prize fast charge. O baterie de 450 kWh va avea nevoie inevitabil de priză fast charge, pentru că nici măcar 16 ore de pauză n-ar fi suficiente pentru o încărcare la o priză mai simplă, de 11 kW de exemplu. De fapt, nici măcar o priză de 22 kW n-ar fi suficient. Puterea minim recomandată ar fi de 43 kW, pentru a reuşi încărcarea excavatorului pe timpul perioadei de repaos.
Deci, cea mai mare problemă a excavatorului a fost rezolvată, dar acesta implică oricum o logistică oarecum sofisticată. Or, când vine vorba de utilaje de şantiere, nu poate să nu ne vină gândul că bicicleta a fost inventată demult, iar asemenea utilaje ar putea opera printr-un cablu imens retractabil, conectat la o sursă de electricitate direct din reţea, aşa cum fac utilajele miniere. Spre exemplu, Liebherr are excavatoare mari miniere conectate prin cablu.
Foto: Excavatorul minier electric Liebherr, cu cablu
Ar fi nevoie de o putere doar 160 kW şi n-ar mai fi nevoie de 450 kWh de baterii şi de timpii de încărcare. Şi, bineînţeles, n-ar mai fi nevoie de priza fast charge închiriată, cu tot cu bateriile care o însoţesc, şi ar fi eliminate pierderile la reîncărcarea fiecărei baterii.
Dar, probabil suedezii ştiu că e nevoie şi de asemenea excavatoare pe baterii, mai ales în unele situaţii mai specifice, odată ce fac acest efort. Iar noul excavator păstrează avantajele de a opera foarte silenţios, cu deranjamente minime, fapt foarte valoros mai ales la şantierele urbane, în zone aglomerate şi populate.