Tesla a epuizat soluţiile ocolitoare în lupta cu sindicatele din Suedia şi cumpărătorii sunt nevoiţi să meargă acasă cu plăcuţe de hârtie scrise cu pixul
27 Martie 2025, 10:14 Redacţia PiataAuto.md
Tesla are o luptă lungă cu sindicatele în Suedia, din cauza refuzului său de a se conforma practicii existente în această ţară de a semna contracte colective de muncă, prin care angajaţii săi din centre de service şi showroom-uri să beneficieze de avantajele sporite ale acestora. Această situaţie a adus la o mulţime de greve de simpatie, pe care legea suedeză le permite, prin care alte entităţi pot refuza prestarea de servicii către o companie a cărui angajaţi se află în grevă. S-au atestat refuzuri ale porturilor de a descărca maşini, pe care Tesla le-a anulat în instanţă, dar şi refuzul operatorilor de electricitate de a conecta noile staţii Tesla la reţea sau, cel mai grav pentru Tesla, refuzul poştei suedeze de a livra plăcuţele de înmatriculare către showroom-urile Tesla. O perioadă, compania americană a tot găsit soluţii ocolitoare, însă acum şi acestea s-au epuizat, iar mai nou cumpărătorii suedezi de Tesla sunt forţaţi să meargă acasă cu plăcuţe de hârtie, scrise cu pixul, informează publicaţia suedeză CarUp.
În Suedia, atunci când un showroom vinde un automobil, plăcuţele de înmatriculare sunt produse rapid pentru el şi sunt livrate prin poştă către acel showroom, o operaţiune care durează de obicei o zi, iar uneori şi mai rapid. Cei de la showroom pot astfel înmâna proprietarului maşina cu plăcuţele pe ea şi cu toate actele perfectate, iar acesta poate circula pe drumurile publice din prima clipă.
Acum mai bine de un an, poşta suedeză a refuzat să livreze plăcuţe către adresele showroom-urilor Tesla. Asta însemna inconvenienţe mari, pentru că altfel cumpărătorii de maşini noi îşi primesc maşina neînmatriculată şi ar trebui să aibă grijă ei de tot procesul birocratic şi asta îi limitează în următoarele etape de acte.
Tesla a găsit până acum zeci de soluţii ocolitoare, găsind adresa intermediare unde erau comandate aceste plăcuţe. Cei de la Tesla foloseau companii de dezmembrări ale maşinilor ca intermediari, indicând poştei adresele lor de livrare a plăcuţelor, după care cineva le aducea în showroom-uri Tesla. Când poşta suedeză se prindea de fiecare nouă adresă, le bloca şi nu mai livra nici acolo.
Apoi Tesla a folosit mai mulţi avocaţi, care figurau ca intermediari şi comandau livrarea plăcuţelor pe adresele cabinetelor lor, după care cineva aducea plăcuţele la showroom-urile Tesla. Din nou, cu fiecare nouă adresă, poşta se prindea la un moment dat şi bloca livrările şi acolo.
Dar se pare că numărul avocaţilor şi companiilor intermediare dispuse să figureze în aceste scheme ale Tesla, care sunt percepute drept un soi de trădare în Suedia, s-a epuizat şi Tesla nu mai găseşte suficient de multe alte adrese noi ca să poată să-şi susţină în continuare aceste scheme evazive. Iar în luna martie, un număr tot mai mare de showroom-uri n-au mai putut asigura livrarea plăcuţelor de înmatriculare, pentru a le putea înmâna cumpărătorilor.
Astfel, s-a ajuns la multiple situaţii absurde, în care un număr de înmatriculare a fost comandat şi emis, dar livrarea lui e refuzată de poştă, iar cumpărătorul e nevoit să meargă acasă cu foi de hârtie în locul plăcuţelor, cu literele şi cifrele scrise cu pixul.
Ulterior, proprietarii trebuie să-şi comande pe cont propriu plăcuţele cu livrare acasă la ei, după care să definitiveze procedurile pe cont propriu. Alternativa ar fi să transporte maşina pe un camion cu platformă până acasă, dar o asemenea livrare poate fi usturător de scumpă în Suedia.
Aceste inconvenienţe pentru cumpărătorii Tesla, de rând cu alţi factori de imagine, au dus la o scădere cu 76% a vânzărilor Tesla în Suedia în luna martie 2025, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Deci, situaţia începe a fi dureroasă pentru vânzările Tesla.
Iar sindicatele amintesc că soluţia pentru producătorul american e simplă, să semneze contracte colective cu angajaţii săi, mai ales că în câteva alte ţări europene Tesla a făcut deja acest lucru. Prin urmare, sindicatele văd încăpăţânarea Tesla drept una iraţională şi lipsită de substanţă, atât timp cât producătorul vrea să opereze şi să vândă în ţara lor, conformându-se reglementărilor şi practicilor locale.