Un norvegian a primit o factură de 21.000 euro pentru reparaţii la maşina sa electrică imediat ce ea a ieşit din garanţie
3 Martie 2025, 09:49 Redacţia PiataAuto.md
Garanţia de producător e un atribut obligatoriu prin lege în multe ţări ale lumii şi vine să asigure cumpărătorul că orice defect care ar putea ieşi la iveală în exploatarea iniţială va fi înlăturat fără vreun cost din partea proprietarului. Totuşi, e firesc ca proprietarii să aştepte că maşina va continua să aibă o stare tehnică bună, fără defecte majore, mai mulţi ani după expirarea garanţiei, or, altfel, maşinile ar trebui schimbate şi casate la fiecare câţiva ani, fără a mai ajunge să fie vândute eventual şi la mâna a doua. Un norvegian pe nume Zohir Kouabache, însă, s-a pomenit cu o factură de 21.000 euro pentru multiplele reparaţii pe care le necesita maşina sa electrică imediat ce ea a ieşit din garanţie, după cum informează publicaţia norvegiană motor.no.
Foto: Proprietarul din Norvegia şi maşina sa electrică
Maşina electrică a acestuia e un Audi e-tron, care avea o garanţie de 5 ani de la producător, sau maxim 100.000 km parcurşi. Maşina a fost cumpărată nouă de la un dealer Audi din Oslo, numit Moller Bil şi toate vizitele la service pentru mentenanţe tehnice au fost făcute la acelaşi service, atât de primul proprietar, cât şi de actualul, Zohir.
Poză simbol
După expirarea garanţiei, la sfârşit de ianuarie, norvegianul a mai mers la un service obişnuit la acelaşi dealer. În scurt timp, a fost anunţat că maşina sa are nevoie de multiple reparaţii, cu o listă lungă de componente care trebuie înlocuite sau reparate.
Cel mai grav este electromotorul de pe puntea spate, pe care service-ul l-a declarat drept necesar de înlocuit de urgenţă. Pe lângă asta, au fost determinate multe alte componente mai mici, dar şi o reparaţie necesară la sistemul de aer condiţionat şi climatizare, cu înlocuirea unor componente esenţiale de acolo.
Totalul de pe factura cu estimarea costurilor de reparare a ajuns la 246.000 coroane norvegiene, echivalentul a 21.000 euro.
Foto: O parte din factura emisă de service-ul Audi
Maşina a fost cumpărată nouă cu 946.000 coroane, însă valoarea ei de piaţă în prezent e de circa 300.000 coroane, deci circa 25.600 euro. Respectiv, o reparaţie necesară de 21.000 euro pentru o maşină care valorează 25.600 euro ajunge la limita absurdului şi poate determina casarea ei. Iar aici nici măcar nu e vorba de înlocuirea bateriei, or, de obicei bateriile pot genera costuri uriaşe de înlocuire la maşinile electrice.
Norvegianul a aflat de la dealer că toate costurile trebuie acoperite de el, întrucât garanţia a expirat, chiar dacă ea expirase doar câteva luni înainte de asta. Norvegianul şi-a povestit istoria în presă, iar imediat ce publicaţiile norvegiene au solicitat comentarii de la acel service Audi, cei de acolo l-au sunat pe Zohir şi i-au spus că a fost o greşeală din partea lor să-i ceară acoperirea tuturor costurilor din factură, şi că acum, după corectarea acelei greşeli procedurale, service-ul oficial va pasa o mare parte din costuri producătorului, printr-un program de bunăvoinţă post-garanţie, astfel că din cele 246.000 de coroane iniţiale, el va trebuie să plătească doar 32.000 coroane, deci de la 21 mii euro costurile au fost reduse la 2.560 euro, şi toate acele lucrări vor fi făcute.
Întrebaţi cum pot comenta o asemenea întorsătură bruscă a evenimentelor cei de la service-ul oficial au spus că e inutil să mai comenteze, întrucât a fost vorba de o eroare de proceduri interne şi vor depune eforturi ca asemenea cazuri să nu se mai repete.
Această istorie nu e singura de acest tip, iar preţurile multor componente, inclusiv de caroserie, pentru maşinile moderne ajung adeseori la cifre exorbitante, şi nu doar în Norvegia. Dar, întrucât norvegienii sunt cei care au adoptat maşinile electrice în cea mai mare cotă, multe din aceste prime istorii ies la iveală anume în această ţară, precum cea despre care scriam de curând, când norvegienii descoperiseră preţurile usturătoare la unele modele de SUV-uri chinezeşti, iar apoi şi companiile de asigurări norvegiene au arătat că fenomenul are o amploare mult mai mare, cu preţuri dincolo de orice limită raţională.