Uniunea Europeană anunţă relaxarea restricţiilor la emisiile CO2 pentru producătorii auto, oferindu-le 3 ani pentru a se conforma
3 Martie 2025, 18:55 Redacţia PiataAuto.md
În ultimele luni, am vorbit adeseori despre restricţiile dure la emisiile medii de CO2 pentru producătorii auto, care trebuiau îndeplinite începând cu anul 2024, restricţii care prevedeau şi o medie a emisiilor de CO2 pentru toate maşinile vândute de un producător auto, dar şi o cotă minimă alocată maşinilor electrice din totalul de vânzări. În contextul în care vânzările de maşini electrice şi-au temperat creşterea în multe regiuni, iar în unele au scăzut, către sfârşitul anului 20-2024 devenise clar că mai multor producători le va fi imposibil să atingă aceste ţinte, ceea ce însemna iminenţa unor amenzi uriaşe. Încă din septembrie 2024, Italia cerea Uniunii Europene revizuirea de urgenţă a acestui plan de restricţii, pentru a reflecta realităţile pieţei şi a salva industria de la colaps, după cum se menţiona în acel apel. La începutul anului 2025, noi explicam într-un articol în detaliu cum funcţionează aceste limite, dar şi permisiunile UE ca producătorii să-şi asocieze flotele împreună, ca să scape de amenzi, astfel încât Tesla şi Volvo, care stau foarte bine la capitolul electricelor, puteau primi până la 1 miliard de euro de la concurenţi datorită acestor opţiuni de asociere. Astăzi, însă, UE a anunţat relaxarea acestor restricţii şi oferirea unei perioade de 3 ani pentru conformare.
Anunţul a fost făcut azi de Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene. Anunţul său e unul verbal, deocamdată, ea menţionând că un amendament în acest sens va fi prezentat comisiei şi supus votului pe parcursul acestei luni. Niciun producător auto nu va fi amendat acum din cauza că n-ar fi atins limitele stabilite anterior, însă.
Ea a menţionat, însă, că ţintele de bază vor fi aceleaşi, doar că va fi luat în calcul un interval de trei ani, după care a fi calculată ulterior media pentru aceşti trei ani. Prin urmare, cine nu a reuşit acum să atingă ţinta, poate depune un efort mai mare în următorii ani, astfel încât în anul 3, spre exemplu, să aibă rezultate mult mai bună, care să le echilibreze pe cele din anul 1 şi 2, iar astfel să ajungă să se încadreze cu media sa în aceste limite.
Producătorii auto cereau aproape în unison măsuri de relaxare, declarând că scăderea vânzărilor din anul trecut le-a făcut imposibilă atingerea ţintelor, iar opţiunea de asociere a flotelor ar fi penalizat producătorii europeni în cea mai mare parte şi ar fi adus miliarde nemeritate direct către producători din afara UE, precum Tesla sau chinezii de la BYD şi Geely, proprietarii Volvo. Iar în contextul actual geopolitic, asemenea miliarde plătite către acele companii păreau admiterea unei măsuri absurde din partea UE.
Volvo a reacţionat imediat, îndemnând UE să-şi păstreze active ţintele anunţate anterior, pentru că asta garantează predictibilitate pentru investiţii, iar relaxarea anunţată azi îi penalizează pe cei care au investit enorm până acum în maşini electrice.
Şeful Volvo a publicat o declaraţie în care spune că decizia de azi e una proastă şi va încetini tranziţia la maşinile electrice, iar producătorii auto au ştiu cu mulţi ani înainte de aceste standarde şi au avut timp să se pregătească. Nemulţumirea celor de la Volvo e de înţeles, întrucât ei ar fi putut beneficia de minim 300 milioane de euro din asocierile de flote cu alţi producători, bani pe care i-au ratat acum.
VW, însă, atenţiona acum câteva zile că e în pragul de a fi pasibil de o amendă de 1,5 miliarde de euro din cauza ratării ţintelor de emisii, iar într-un context în care compania germană a pierdut cote imense de piaţă în China şi concediază 35.000 angajaţi la fabricile VW din Germania, 8.000 la fabricile Skoda, 4.500 la Audi şi 1.900 la fabricile Porsche, cele 1,5 miliarde de euro plătite sub formă de amendă ar fi acutizat şi mai mult situaţia dificilă a companiei.
Italienii şi francezii de la Stellantis sunt într-o situaţie şi mai proastă la vânzări şi capacitatea neocupată de producţie, iar amenzile i-a fi îngenunchiat şi mai mult.
Imediat după anunţul de azi al Comisiei Europene, reacţii pozitive au venit din Italia, Cehia şi Franţa. Renault a salutat decizia, iar Cehii au menţionat că vor solicita ca acest termen să fie extins de la 3 la 5 ani. Ministrul italian al Industriei, Adolfo Urso, a fost cel mai entuziasmat de decizie, spunând că doleanţele ţării sale şi ale altor ţări cu industrie auto puternică au fost ascultate, iar industria auto europeană a fost salvată.