Unul din cei mai mari furnizori auto din Germania anunţă noi concedieri de 1.800 angajaţi, din cauza că maşinile electrice nu mai au nevoie de componentele acestuia

24 Martie 2025, 12:28
Ilie Toma
Una din cele mai mari companii din industria germană şi europeană, Thyssenkrupp, e cunoscută mai ales pentru activitatea sa din domeniul siderurgiei. Dar aceeaşi companie are şi o divizie importantă ce operează ca un furnizor auto, producând componente metalice pe care le furnizează producătorilor auto. Acum Thyssenkrupp anunţă că această divizie se confruntă cu cifre mai mici decât minimele istorice de până acum, iar felul în care s-a schimbat lumea auto nu oferă perspective de îmbunătăţire imediată a situaţiei, ceea ce a determinat compania să anunţe concedierea a 1.800 angajaţi. Problema vine în mod special de la tranziţia la maşinile electrice, multe din componentele produse de Thyssenkrupp fiind destinate până acum în mod special motoarelor cu ardere internă, iar aceste componente nu mai sunt necesare maşinilor electrice.
Thyssenkrupp are un triplu rol pentru producătorii auto. Pe de o parte, divizia sa siderurgică le furnizează oţelul semifabricat pentru ca aceştia să-l folosească în caroseriile maşinilor şi alte componente ce sunt produse în uzinele auto. Pe de altă parte, tot Thyssenkrupp e şi cel care furnizează utilaje industriale specializate pentru prelucrarea acestor metale şi fabricarea de caroserii, pe anumite procese specifice. Iar pe lângă asta, divizia sa auto furnizează şi componente fabricate complet de Thyssenkrupp, care ajung să fie instalate pe maşini.
Astfel, acest furnizor auto furnizează componente de suspensie, inclusiv prin marca Bilstein, pe care o deţine, axe rigide în unele cazuri, componente de direcţie, mai multe tipuri de componente de înaltă precizie ce ajung să fie parte din motoarele cu combustie, precum arborii cotiţi sau arborii cu came, dar şi pentru cutiile de viteze, precum roţi dinţate, carcase şi altele.
Tranziţia la maşinile electrice a simplificat cutiile de viteze până la doar câteva roţi dinţate cu rol de reductor. Iar componente precum arborele cotit sau arborii cu came lipsesc cu desăvârşire, întrucât ele sunt specifice doar motoarelor cu ardere internă. Şi întrucât cota de maşini electrice în vânzările de automobile noi continuă să crească, iar vânzările totale în multe regiuni ale lumii stagnează sau scad, Thyssenkrupp a început a simţi scăderi mari de comenzi pentru acest tip de componente.
Foto: Arbori cu came, produşi de Thyssenkrupp

De asemenea, un rol mare în această scădere l-au avut şi pierderile de cotă de piaţă a producătorilor germani în China, pe fundalul tranziţiei rapide la maşini electrice de acolo, pe care aceştia au cam ratat-o. Respectiv, şi Thyssenkrupp înţelege că o eventuală revigorare pe acea piaţă e tot mai puţin probabilă, pentru schimbarea e una de preferinţe şi de mod în care funcţionează lucrurile.
Uzinele auto noi, mai ales cele care apar în China, sunt regândite total în abordarea producţiei şi nu mai au nevoie de liniile clasice de asamblare. Exemplul fabricii Nio, explorate de un youtuber luna trecută, e un exemplu clasic în acest sens. Iar asta taie şi din cererea pentru utilajele mai clasice ale celor de la Thyssenkrupp. Anterior, industria germană producătoare de utilaje pentru fabrici vindea enorm de mult în China. Acum, însă, vând bine doar cei care vin cu roboţi industriali ultra avansaţi, care să răspundă acestor cerinţe de uzine ultra moderne, care aproape că nu mai au oameni implicaţi pe linia de asamblare şi care pot fi ultra flexibile în modul în care sunt dirijate şi-şi împart sarcinile.
Foto: Imagine din fabrica Nio din China

În Europa, însă, producătorii clasici nu prea construiesc fabrici noi şi puţini din ei operează acum reutilări majore. Cei care o fac, sunt chinezi, preponderent, precum BYD în Ungaria, iar aceştia vin deja cu abordarea proprie a unor uzine ultra autonome.
În lumina acestor evoluţii, Thyssenkrupp a anunţat că va concedia cei 1.800 angajaţi din divizia auto, iar în viitorul apropiat nu va accepta angajări noi. Şi toate astea vin după că în noiembrie aceeaşi companie anunţase concedierea a 11.000 angajaţi din divizia sa siderurgică.
Aceasta din urmă, însă, are şanse mai mari la revigorare. Atunci ea a fost afectată de costurile mari la energie şi materie primă. Însă acum, odată cu noul plan de apărare a Europei, va exista o cerere mare pentru combinatele siderurgice, care le-ar furniza materie primă unor companii din domeniul apărării, precum Rheinmetall, iar acel plan prevede cote obligatorii de producţie locală de pe continentul european. Cu o asemenea perspectivă în faţă, producţia de oţel de la Thyssenkrupp va cunoaştere evidentă a cererii. Însă divizia auto are o perspectivă modestă cel puţin pentru următorii ani.
2
7,248
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!