(VIDEO) Convoiul de transport agabaritic, care şi-a răsturnat încărcătura pe un pod din Franţa, a fost ridicat cu o macara imensă de 650 tone

3 Martie 2025, 13:36
Redacţia PiataAuto.md
Acum câteva zile, scriam despre un convoi de transport agabaritic, care şi-a răsturnat încărcătura de aproape 200 tone pe podul Gabriel-Faure din localitatea Laneuveville-devant-Nancy din Franţa, în timp ce-l traversa prin metoda flyover. Boilerul imens s-a oprit în balustrada podului, fiind deteriorat, iar camionul care tracta remorca imensă a rămas suspendat în aer. Din cauza greutăţii imense şi poziţiei nefaste în care a ajuns încărcătura, transportul nu a putut fi evacuat imediat de acolo, iar autorităţile se plângeau că nu găsesc asemenea macarale imense în Franţa, care să poată rezolva problema apărută. Ei bine, macaraua necesară a fost găsită în cele din urmă, de 650 tone capacitate, iar sâmbătă a avut loc ridicarea întregului convoi şi a încărcăturii imense.
S-a folosit o macara principală pentru cea mai parte a misiunii, plus alte două macarale pentru lucrări adiţionale. Macaraua mare a fost un Terex CC3800 SL, capabilă să ridice până la 650 tone.
Macaraua e una din cele clasificate drept „târâtoare”, pentru că se deplasează pe şenile şi nu poate face decât mişcări lente, fiind de obicei transportată pe bucăţi, de câteva camioane, la locul lucrărilor.
În acest caz marea dificultate era că încărcătura se afla pe pod, într-o poziţie fragilă, iar baza macaralei trebuie să fie fixată pe teren solid, mai departe de marginea podului.
Desigur, se poate opera cu un braţ lung, însă cu cât mai mare e lungimea braţului, şi depărtarea sa de bază, cu atât mai tare scade greutatea maximă admisă pentru ridicare.
În cazului podului Gabriel-Faure, dificultatea era accentuată şi de faptul că contragreutăţile amplasate în spate trebuia să fie multe şi mari, dar din cauza dimensiunii lor şi a limitelor de spaţiu, ale ar fi ajuns să limiteze raza de acţiune e braţului.
S-a optat pentru o lungime de 57 metri a braţului macaralei, iar prezenţa celui de-al doilea braţ, cu unghi variabil, permite o marjă mai mare de configurare corectă a unghiurilor şi greutăţii.
S-au montat 40 de tone de contragreutăţi pe corpul macaralei şi încă 220 tone de greutăţi în spatele acestei, suspendate prin caburi.
Asta a permis o echilibrare suficientă pentru prima parte a lucrărilor, când boilerul imens a trebuit ridicat. După asta boilerul a fost dirijat deasupra apei, iar contragreutăţile suspendate ajungeau deja spre bariera din spatele macarale.
Macaraua şi-a micşorat apoi unghiul braţului său, ridicând-ul în sus şi reducând astfel forţa ce apasă asupra sa, iar asta i-a permis să decupleze contragreutăţile mari suspendate şi să rămână doar cu cele de pe corpul său. Acesta fapt i-a permis macaralei să se rotească mai departe şi să aducă boilerul imens din nou deasupra uscatului, unde era aşteptat de o nouă remorcă, tractată de un alt camion.
Remorca iniţială a avut de suferit în urma răsturnării, având mai multe roţi rupte sau îndoite puternic din elementele lor de fixare. Camionul Scania din convoiul iniţial pare să fi avut mai puţin de suferit, el alegându-se doar cu suspendarea parţială în aer timp de câteva zile, până a avut loc deblocarea.
Deocamdată nu e clar dacă boilerul, destinat pentru uzina chimică Novacarb, va putea fi reparat sau nu, acest fapt urmând a fi determinat în urma unor examinări detailate a integrităţii sale şi daunelor suferite. De obicei, asemenea transportul agabaritice pot fi desfăşurate doar cu poliţe mari de asigurare, ce acoperă atât riscul de deteriorare a obiectelor transportate, cât şi deteriorării obiectelor din jur. Dar problema poate fi şi în faptul că plasarea repetată în producţie a unor asemenea utilaje specifice poate dura luni sau chiar peste un an, ceea ce induce întârzieri şi pierderi majore operaţionale pentru cei care urmau să primească acel utilaj.
Totuşi, în acest caz se poate remarca şi faptul că, în ciuda dificultăţii enorme a acestei operaţiuni, cei care au participat la ea au avut grijă să nu cauzeze daune suplimentare boilerului, astfel încât acesta să poată fi salvat. Iar operaţiunea a decurs exemplar.
Vezi totul în cele câteva video-uri de mai jos.
3
59,776
GALERIE VIDEO (3 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!