(VIDEO) Germanii au comparat consumul unui BMW 530d E39 diesel de acum 24 ani cu cel al unui 520d actual cu 4 cilindri mild hibrid, cu un rezultat uimitor

5 Martie 2025, 19:33
Redacţia PiataAuto.md
BMW Seria 5 E39 a fost o maşină excepţional de bună, apreciată de fanii mărcii germane şi atunci când era în producţie curentă şi azi. E o maşină concepută şi fabricată când BMW îşi calibra cu generozitate motoarele şi numărul de cilindri, iar plăcerea de condus trebuia să fie prezentă pe toate motorizările. Totuşi, de cele mai multe ori suntem tentaţi să credem că cel puţin la capitolul eficienţă, modelele noi sunt mult mai bune şi indică cifre mult mai mici de consum. Germanii de la carwow, însă, au făcut un experiment curios, comparând consumul a două BMW-uri Seria 5 diesel cu putere comparabilă — un 530d de acum 24 de ani, în caroserie E39, şi un 520d actual, în caroserie G60. Rezultatul a fost surprinzător şi pentru protagoniştii acestui test.
BMW 530d din generaţia E39 avea un motor în 6 cilindri sub capotă, de 3,0 litri, cu injecţie common rail şi cu turbină cu geometrie variabilă, fiind un motor care a făcut uz de mai multe inovaţi la acea perioadă. Motorul producea 193 CP şi 410 Nm şi era primul motor BMW în 6 cilindri, care făcea uz de injecţia common rail.
Motorul actualului 520d are 4 cilindri şi 2,0 litri, dar scoate o putere aproape egală din acest număr mai mic de cilindri, de 197 CP. Cuplul e puţin mai mic, de 400 Nm. Şi aici e vorba de o turbină cu geometrie variabilă. Injecţia e mult mai sofisticată, desigur, având loc la o presiune mult mai mare.
BMW E39 avea 4.775 metri lungime, în timp ce actuala Serie 5 are 5.060 mm, deci a crescut considerabil. Greutatea modelului actual e de 1.905 kg, în timp ce E39 are 1.710 kg, deci cu 195 kg mai uşor.
Ambele maşini sunt echipate cu cutii automate, iar cea modernă e în ipostază xDrive, cu tracţiune integrală. Însă cea modernă are şi avantajul de a fi mild hibridă, deci ar trebui să fie mult mai eficientă în consum.
Exemplarul E39 din imagini are 300.000 km parcurşi, şi chiar şi la un asemenea parcurs funcţionează ireproşabil şi are un interior excepţional de bine păstrat, fără uzuri majore sau scârţâituri.
Cele două maşini au fost conduse pe autostrăzile germane, dar în condiţii meteo mai neprielnice de iarnă, când carosabilul e acoperit de apă de la zăpada proaspăt topită, iar traficul e mai anevoios. Temperatura de afară era de 0 grade.
Prima senzaţie de la condusul lui 530d E39 a fost că maşina se conduce surprinzător de plăcut, cu o ţinută de drum superbă şi un volan foarte informativ. Aproape că nu se simte unde ar fi progresat maşinile moderne, faţă de aceste standard de acum 24 ani.
Izolarea fonică e foarte bună, cutia automată cu 5 trepte schimbă impecabil, iar motorul accelerează cu uşurinţă la viteze de autostrăzi, fără a se sforţa prea mult datorită cilindreei mari.
Modelul nou accelerează mai repede de la 0 la 100 km/h graţie cutiei cu 8 trepte, dar la viteze de autostrăzi diferenţa nu mai e atât de mare. Iar izolarea fonică e similară, doar că motorul nou, de 4 cilindri, se aude mai răguşit şi mai intrusiv în interior.
Senzaţiile din volanul maşinii noi seamănă cu cele din Playstation, în comparaţie cu cea de acum 24 ani, care era mult mai centrată şi mai informativă, spune germanul. Deci în senzaţii plăcute de condus câştigă modelul clasic cu siguranţă, în viziunea lui.
După condusul de autostradă, viteza medie a fost de 102 km/h. BMW-ul 530d din 2001, cu motorul său imens de 6 cilindri şi 3,0 diesel, cu o cutie de doar 5 trepte şi fără vreun sistem mild hibrid, a avut un consum mediu de 6,6 litri/100 km!
BMW-ul 520d xDrive modern, din 2025, cu motor de doar 4 cilindri, cutie de 8 trepte şi un sistem sofisticat mild hibrid de 48V, a indicat un consum mediu de 6,4 litri/100 km!
Deci, 24 de ani diferenţă, 2 cilindri în minus, 3 trepte în plus şi un sistem de tracţiune integrală şi 1 sistem mild hibrid sofisticat cu electromotor au adus doar 0,2 litri/100 km evoluţie! De ce a mai fost nevoie să se renunţe la 2 cilindri atunci? Unde e beneficiul acestor sisteme sofisticate în condusul de viaţă reală pe autostrăzi? Până şi germanul de la carwow se declară profund surprins de acest rezultat, spunând că ar trebui să ne întrebăm mai des dacă avem cu adevărat nevoie de maşini noi sau putem obţine performanţe foarte similare şi de la cele de acum 20-30 de ani.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
2
65,767
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!