(VIDEO) Germanii au testat cât consumă un Mercedes şi un BMW cu motoare diesel de 3,0 litri la viteze de autostrăzi de până la 160-200 km/h
19 Martie 2025, 19:56 Redacţia PiataAuto.md
De multe ori când menţionam vânzările cea mai slabe de maşini electrice în Germania din anul trecut spuneam că una din cauze vine de la ritmul de condus al germanilor pe autostrăzi, unde o viteză de 160 km/h e perfect normală, iar multe maşini relativ uzuale ajung să fie conduse şi cu 180 km/h sau mai mult. Autostrăzile nu au limite de viteze, iar condusul rapid pe autostrăzi e o cultură învăţată de toţi şoferii şi face parte din senzaţia de libertate de putea călători rapid între oraşe aflate la sute de kilometri depărtare între ele, inclusiv pentru munca de zi cu zi. Maşinile electrice, la o asemenea viteză de 160-200 km/h, consumă simţitor mai mult şi ajung să-şi penalizeze şoferii prin necesitatea de a încărca mai des la staţii, iar astfel avantajul timpului economisit se evaporă în acel timp petrecut la staţii. Ei bine, acum germanii de la carwow au măsurat consumul de autostradă la două maşini cu motoare diesel mari, de 3,0 litri, cu 6 cilindri, de pe un Mercedes E-Class şi un BMW Seria 5.
Iar experimentul e şi mai interesant, pentru că el replică exact stilul de condus pe care l-ar avea orice german care cumpără o asemenea maşină. O viteză ţintită de circa 160 km/h, iar pe unde se poate, se accelerează până la 200 km/h. Or, cine ar cumpăra un motor de 3,0 litri, şi-ar folosi plenar potenţialul pentru a conduce în libertate deplină la vitezele pe care autostrăzile germane le permit.
BMW-ul e un 540d, iar Mercedesul e în versiune E450d. Ambele au tracţiune integrală şi sisteme mild hibrid de 48V. Propulsorul de pe Mercedes livrează 367 CP, electromotorului mai contribuind cu 23 CP. La BMW puterea electromotorului e de 286 CP, iar cea a electromotorului e de 18 CP, puterea cumulată ajungând la 303 CP.
Mercedesul este, aşadar, mai puternic, dar e şi cu 17.000 euro mai scump în Germania. Mercedes vine cu suspensie spate pneumatică standard, iar suspensia pneumatică pe ambele punţi e disponibilă opţional pentru ambele.
Protagonistul spune că motoarele cu 6 cilindri în linie dau un rafinament al sunetului şi reacţiilor care e foarte diferit de cel al motoarelor cu 4 cilindri în linie, doar că oamenii aproape că uită cum mai sună motoarele de 6 cilindri, din cauza tendinţelor de downsizing de două decenii încoace.
Mercedesul are o ţinută de drum foarte bună, în timp ce BMW-ul e bun şi el, dar se simte cea mai mare în dimensiuni în actuala generaţie a Seriei 5. Totuşi, ambele sunt foarte rapide, cu 5,0 secunde în acceleraţia de la 0 la 100 km/h pentru Mercedes şi 5,4 secunde pentru BMW. Şi ambele au viteza maximă limitată la 250 km/h.
Partea frumoasă e că aceste motoare mai fac maşinile să fie conduse cu lejeritate şi la 160 sau 200 km/h, mai existând multă forţă de rezervă pentru reprize de acceleraţii. Iar dacă pentru un motor cu 4 cilindri menţinerea unei maşini de 2 tone la o viteză de 180 km/h sau 200 km/h e un efort susţinut, pentru un propulsor de 3,0 litri acest exerciţiu e unul mult mai relaxant.
Cele două maşini au fost conduse şi în regim sport pe autostradă, deci au fost apăsate pe acceleraţie nu ca într-un test tipic de consum, ci ca în cazul unei exploatări tipic germanice pe autostradă.
Din cauza traficului şi zonelor cu restricţii de viteză, au existat şi zone unde s-a circulat încet. Dar viteza medie a fost de 130 km/h. Cei care au condus mult pe autostrăzile din Germania ştiu că o medie de 130 km/h înseamnă într-adevăr că trebuie să tinzi spre 160-200 km/h acolo unde ai ocazia, pentru a scoate la final această medie.
La final, cu tot cu regimul de condus intens, motorul de 3,0 litri al BMW-ului a scos o medie de 8,3 litri/100 km, foarte bună pentru un asemenea ritm. Mercedes a consumat ceva mai mult, la 8,9 litri/100 km, dar nici el nu a fost prea departe.
Şi adevărul e că dacă aceleaşi maşini ar fi condus în acelaşi ritm la 160-200 km/h, dar ar fi fost echipate cu motoare de 2,0 litri, cel mai probabil consumul mediu era aproape identic.
Vezi întregul experiment în video-ul de mai jos. Poţi include subtitre cu traduceri automatizate din comenzile player-ului.