(VIDEO) Încă un transport agabaritic record, de 788 tone, traversează România spre centrala de la Mintia
14 Martie 2025, 11:24 Redacţia PiataAuto.md
Acum trei săptămâni, un transport agabaritic excepţional de peste 700 tone a fost în centrul atenţiei în România, el transportând utilaj Siemens Energy pentru retehnologizarea centralei de la Mintia. Astăzi, 14 martie, prin vama Nădlac 1 a intrat şi cel de-al doilea transport record, de 788 tone, care va traversa vestul României pe durata următoarelor 10 zile, îndreptându-se spre aceeaşi centrală.
Convoiul de acum are o lungime totală de 120 metri, lăţime de 6 metri şi înălţime de 5,4 metri. Două remorchere trăgătoare şi altele două împingătoare vor asigura forţa de propulsie a acestuia, iar trailer-ul modular care susţine generatorul transportat are un număr total de 56 de axe.
Traseul acestui transport va fi similar celui de acum trei săptămâni, iar podurile din localităţile Conop, Nădaş şi Zam vor fi traversate prin aceeaşi tehnologie flyover, care presupune montare unei structuri metalice uşor curbate în formă de arc. Care să aibă puncte de susţinere în afara podului, pentru a nu-l suprasolicita.
Tehnologia a funcţionat perfect în cazul primul transport din România, deşi aplicarea aceleiaşi tehnologii a dus la un incident major pe un pod din regiunea Nancy în Franţa, când încărcătura s-a răsturnat, suspendând camionul în aer, din cauza faptului că a cedat una din structurile metalice. Ulterior a trebuit adusă o macara imensă pentru a debloca acel pod. Dar asta e o situaţie izolată şi excepţională, de obicei metoda flyover funcţionând ireproşabil.
Imagine de pe podul din Nancy, Franţa
Din informaţiile publicate de una din companiile implicate în acest transport logistic complex, Felbermayr-Group, deducem că generatorul de acum e identic cu cel transportat acum trei săptămâni. Şi, de fapt, cele două generatoare au fost transportate împreună pe o ambarcaţiune a companiei menţionate.
Iniţial, a fost forma de o navă mai mare de la Antwerp la Linz, apoi o navă capabilă să navigheze în ape mai puţin adânci de la la Linzi la debarcaderul din Debrecen, Ungaria, navigând pe Dunăre şi apoi pe Tisa.
Atunci a fost încărcat primul generator, iar acum a aut loc şi încărcarea celui de al doilea, prin aceeaşi metodă de a-l transporta iniţial cu o remorcă autopropulsată până în apropiere de Mako, Ungaria, acolo unde a fost asamblată o macara imensă, care poate ridica generatorul, amplasându-l apoi pe remorca ce-l va duce până la centrala Mintia.
Urmează şi un al treilea generator. Şi asta pentru că transformarea centralei de la Mintia dintr-una cu cărbune într-una cu gaz presupune una din cele mai eficiente formule posibile, aplicate vreodată de Siemens Energy în Europa — două turbine de gaz, care propulsează direct câte unul din generatoarele livrate acum, iar căldura degajată de aceste turbine e captată şi direcţionată spre un circuit cu abur, care propulsează o turbină cu abur, conectată al un al treilea generator.
Cele două turbine de gaz sunt de model Siemens SGT5-9000HL şi sunt compatibile cu combustia de hidrogen pe viitor, hidrogenul putând constitui până la 50% din amestec. Turbina cu abur e una de model Siemens SST5-5000 şi e foarte similară şi celor folosite în centrale nucleare, spre exemplu. Această configuraţie cu captare de căldură, însă, ridică randamentul total la 64%, randament care va califica centrala de la Mintia drept una din cele mai eficiente din Europa din cele ce operează pe gaz.
Odată retehnologizată, centrala de la Mintia a putea produce 1.700 MW putere, sau 1,7 GW, ceea ce va fi o contribuţie majoră pentru puterea necesară sistemului energetic al României, care are nevoie de 6-7 GW putere în orele active ale zilei şi de 8-9,5 GW în orele de consum maxim. Noua centrală de la Mintia va putea produce până la 12,1 TWh electricitate anual, ceea ce înseamnă cam 22-23% din consumul anual al României. Prin urmare, tot acest efort al transporturilor agabaritice excepţionale are şi un beneficiu major pentru sistemul energetic al României.
Vezi mai jos şi un scurt video cu transportul agabaritic care a intrat azi în ţară.