(VIDEO) Primele teste cu noul Xiaomi SU7 Ultra de peste 1.500 CP scot la iveală îngrijorarea că maşina e prea puternică pentru a fi vândută publicului larg
21 Martie 2025, 14:00 Redacţia PiataAuto.md
Producătorul chinez Xiaomi a reuşit să ţintească excelent din prima cu modelul său SU7, pe care l-a lansat acum un an şi care a depăşit toate aşteptările posibile de vânzări, fiind extraordinar de bun în inginerie din prima încercare. Dar acum Xiaomi a dat startul vânzărilor şi pentru versiunea de performanţă SU7 Ultra, care e un model concurent pentru Tesla Model S Plaid, Lucid Air Sapphire şi Porsche Taycan Turbo GT, fiind mai puternic decât oricare din ele şi totodată mult mai accesibil, costând cu 40.000 dolari mai puţin în China decât un Model S Plaid. Acum încep a fi publicate şi primele teste cu acest model în China, iar acestea scot la iveală pentru prima dată îngrijorarea că maşina e prea puternică pentru a fi vândută publicului larg.
Maşina are trei electromotoare, care produc împreună o putere e 1.138 kW, deci echivalentul a 1.547 CP! Asta e o putere de Bugatti Chiron! Iar cuplul maxim e de 1.770 Nm, ceea ce e mai mult decât cuplu lui Bugatti Chiron, iar pe acest SU7 Ultra el vine instantaneu, întrucât vorbim de o maşină electrică.
Inginerii Xiaomi i-au asigurat maşinii o suspensie bună, cu dublu braţ în faţă, fermă şi manevrabilă, dar nu excesiv de rigidă. Calibrarea suspensiei e atât de bună, însă, încât e cu mult peste Tesla şi poate fi comparată mai degrabă cu Porsche, menţionează protagoniştii primelor teste.
Maşina e superbă pe circuit, deşi modul de anduranţă protejează bateria de la supraîncălzire şi limitează puterea maximă livrată. Însă, dacă nu ai de făcut ore la rând pe circuit, poţi conduce într-un regim cu putere deplină.
E curios că modelul chinezesc, fiind produs de o companie de electronice, are încorporat un sistem în care înregistrează video tururile, cu tot cu datele telemetrice inserate pe acel video, ca să-l poţi vedea pe urmă şi să-ţi analizezi performanţa.
Unul din youtuberi a fost în rol de pasager pe circuit, în timp ce maşina era condusă de pilotul Xiaomi, care a stabilit toate ultimele recorduri ale modelului. Şi acesta menţionează că abia accelerezi, iar într-o clipă maşina are 240 km/h şi eşti înaintea următorului viraj şi trebuie să frânezi din nou.
Şi exact asta e şi senzaţia pe drumurile publice. Că maşina accelerează neverosimil de repede, iar obiectele care păreau la sute de metri distanţă devin imediat apropiate de tine. Uneori, creierul tău nu are timp să proceseze evoluţia rapidă a acestei mişcări, spune unul din youtuberi.
Ea te tentează inevitabil să te strecori mai des prin trafic, să apeşi pedala cu putere pentru că poţi şi pentru că ea te catapultează. Dar în acelaşi timp, youtuber-ul spune că e la fel cum ai oferi această putere nucleară în mâinile publicului larg. Maşina are 1.500 CP, dar nu mai e un bolid exclusivist ca Bugatti Veyron, pe care să-l conducă puţin şi cu atenţie. Vorbim de o maşină de 1.500 CP care costă cât un VW ID.7 sau un Passat bine dotat în Germania!
Prin urmare, youtuber-ul spune că e îngrijorat că abilităţile unui şofer mediu sunt pur şi simplu insuficiente pentru un asemenea nivel copleşitor de putere. Iar asta înseamnă că mulţi dintre aceşti şoferi să nu o mai poată controla la un moment dat devin tot mai mari.
Aşadar, ajungem într-o nouă etapă a industriei auto, cu acest model chinezesc, când puterea copleşitoare a devenit accesibilă unui public larg şi când vor exista zecii de mii de maşini pe drumurile publice cu puteri uriaşe, iar asta poate schimba semnificativ tabloul din trafic. Nu putem şti deocamdată efectul din viaţa reală a acestor schimbări, dar e cert că aceste îngrijorări îşi au dreptul la existenţă şi ar trebui discutate.