(VIDEO) Un experiment al unui youtuber a confirmat că Tesla Cybertruck îşi poate rupe întreaga structură interioară de aluminiu la tractare
11 Martie 2025, 12:03 Redacţia PiataAuto.md
În vara anului trecut un youtuber american supusese un exemplar de Tesla Cybertruck unui test de anduranţă şi a descoperit un lucru surprinzător, şi anume că întreaga structură din spate a maşinii poate fi ruptă, dacă e aplicată o forţă mai mare pe cârligul său de remorcare. Se rupe nu cârligul, ci întregul cadru structural al maşinii, ceea ce indica asupra unei probleme majore, dar atunci au existat multe voci care spuneau că acest Cybertruck a fost lovit iniţial în zona acelui cârlig şi asta ar fi putut fi un motiv din cauza căruia modelul electric a cedat. Acum, însă, un alt youtuber, pe nume Jerry, a făcut un experiment mai detailat, cu măsurări exacte, şi a constatat cu stupoare că Tesla Cybertruck îşi poate rupe într-adevăr întreaga structură interioară la aplicarea unei forţe nu tocmai uriaşă.
Modelul e autorizat să tracteze 11.000 livre, ceea ce corespunde cu 5 tone de greutate. Desigur, o remorcă de 5 tone nu-şi va apăsat toată forţa pe cârlig de obicei, însă pe drum pot exista situaţii în care aproape toată greutatea vine în acel punct de cârlig — la urcări cu declivitate mare, la frânări bruşte, sau la o denivelare mare, când remorca balansează şi ajunge să-şi lase greutatea pe punctul de prindere cu maşina. Deci, chiar dacă acel punct nu va susţine în cea mai mare parte a timpului toate greutatea, el trebuie să reziste la aceste aplicări de forţă.
Tesla Cybertruck, însă, are structura sa mediană şi posterioară turnată dintr-o bucată în acele Gigacast-uri imense din fabricile Tesla, renumite pentru faptul că pot turna şi ştanţa dintr-o mişcare componente structurale uriaşe. Acelaşi lucru se întâmplă şi la Tesla, iar materialul folosit e aluminiu. Această metodă de turnare rapidă, însă, lasă de obicei aluminiu mai poros în structura sa, ceea ce îi poate reduce din rezistenţă, faţă de alte metode de producţie a pieselor din aluminiu.
Ei bine, youtuber-ul a adus exemplarul său de Cybertruck pe un şantier cu excavatoare şi utilaje de lucru şi a ataşat de cârligul de remorcare un cântar specializat pentru macarale, care arată greutatea aplicată. Asta va permite măsurarea exactă a forţei.
Apoi, un încărcător frontal a fixat puntea faţă a lui Cybertruck, ca ea să rămână pe loc, pentru marele experiment.
În zona cârligului de remorcare, un mecanism i-a permis braţului unui excavator să apese în jos, trăgând astfel ace cântar de macara în jos şi aplicând forţă pe cârligul de remorcare.
Deja pe la 6.000 de livre, sau 2.700 kg, maşina a dat semne de pocnete din structura sa interioară, semn că ea începuse a ceda.
Mai departe, sunetele s-au intensificat mult, iar la puţin peste 10.000 livre, sau 4,5 tone, toată structura maşinii s-a rupt, cu tot cu cârlig şi bara de protecţie spate.
S-a rupt, deci, cadrul din aluminiu al maşinii, cu toată zona sa asociată, parte din aceeaşi bucată produsă de Gigacast. Acea structură din aluminiu are doar 4 mm grosime în zona cadrului, iar plăcile au 3 mm grosime.
Mai mult ca atât, această rupere a revelat şi faptul că bucata imensă spate e doar încleiată cu adeziv de zona benei, din ambele părţi. Nu pare să existe nici un bulon suplimentar, deci maşina e efectiv încleiată acolo, fără o asigurare suplimentară. Adezivii se folosesc în producţia maşinilor, dar de obicei ei sunt completaţi de alte suduri sau nituri, rolul or fiind doar de a asigura o rigiditate sporită a întregii caroserii, nu de a înlocui total sudurile sau nituirile.
După asta, maşina a afişat 23 de erori diferite pe ecranul său şi nu a mai permis cuplarea poziţiei D, aşa că a rămas imobilizată.
Prin urmare, ea a trebuit tractată de pe şantier, într-un mod relativ ruşinos. Cedarea la 10.000 livre, sau 4,5 tone, însă, e un fapt de-a dreptul periculos, pentru că cifra e mai mică decât greutatea maximă admisă de remorcare, de 11.000 livre sau 5 tone.
Pentru comparaţie, youtuber-ul a adus şi un pick-up Dodge, cu cadru de oţel, şi l-a supus aceluiaşi experiment. Excavatorul a putut aplica maxim 10.700-10.800 livre, pentru că îşi ridica deja şenilele în aer. Dar maşina a rezistat, fără ruperea cârligului sau cadrului, chiar dacă e produsă acum 20 de ani.
Prin urmare, acum există şi o confirmare experimentală, cu instrumente de măsurare implicate, că structura lui Tesla Cybertruck e periculos de vulnerabilă pentru un vehicul catalogat drept pick-up şi omologat pentru tractarea a 5 tone. Respectiv, într-o asemenea situaţie fie trebuie revăzută omologarea pentru o masă mult mai mică de remorcare, fie trebuie aplicate modificări constructive profunde la această maşină. Rezolvarea e mai grea în cazul maşinilor care sunt vândute deja, însă, or, aceşti proprietari ar fi bine să nu-şi folosească pick-up-urile electrice la limita capacităţilor descrise în fişa tehnică, pentru că s-ar putea pomeni în situaţii similare.