(VIDEO) Un maestru de Kung Fu şi-a făcut mişcările pe acoperişul unui BYD Yangwang U9 în mişcare prin denivelări, demonstrând calităţile suspensiei

25 Martie 2025, 14:38
Redacţia PiataAuto.md
Producătorul chinez Nio a devenit deja notoriu datorită trucului său cu cele 5 etaje de pahare pe capotă, păstrate intacte şi pline în timp ce maşina trecea pe denivelări, inspirându-se de la un truc static similar de demult, cu primul Lexus LS 400. Acum şi chinezii de la BYD şi-au dorit o demonstraţie rezonantă pentru suspensia sedanului lor electric de lux, Yangwang U9 şi par să se fi inspirat niţel din renumitul spot al camioanelor Volvo şi Van Damme. Doar că acum chinezii au apelat la un maestru de Kung Fu.
Acesta a executat mişcări specifice variaţiei din sudul Chinei a acestei arte, numită Wing Chun. Maestrul şi-a executat mişcările de pe acoperişul unui Yangwang U9 în mişcare, în timp ce maşina trecea peste denivelări, pe care suspensia hidropneumatică Disus-Z le menaja cu excelenţă.
Fiecare roată a acestei maşinii îşi poate dirija individual reacţiile păstrând caroseria nemişcată în poziţie orizontală, iar astfel maestru de Kung Fu a putut face până şi mişcări precise, stând doar într-un picior.
Experimentul a fost realizat pe aeroportul Zhangjiakou Ningyuan din provincia Hebei. Maşina a traversat denivelări folosite de obicei la limitatoare de viteze, cu înălţimi de 3 cm, 4, cm şi chiar 5 cm!
Pentru o limuzină de lux, o denivelare de 5 cm poate fi aproape jumătate din garda la sol, deci se impuse o cursă semnificativă a suspensiei. Însă tehnologia acestei suspensii îi permite să îşi reducă substanţial forţa de apăsare în momentul potrivit de pe una din punţi, iar astfel roata trece uşor peste denivelări, în timp ce celelalte 3 roţi sigură echilibrul. Roata care trecere peste denivelare apasă exact cu forţa necesară pentru a menţine caroseria orizontală, ceea ce permite ca până şi trecerea unor denivelări paralele să fie făcută foarte moale.
Această suspensie îşi care originea în tehnologia celor de la Citroen din anii 1950, perfecţionată în 1960 şi 1970. Ulterior, ea a fost vândută şi celor de la Rolls-Royce şi Mercedes, iar germanii au mai perfecţionat-o de-a lungul anilor, aducându-i camere separate şi reacţii mult mai rapide, gestionate electronic, până au adus-o la forma pe care o ştim din perioada modernă drept Air Body Control. Ulterior, chinezii de la BYD avut acces la ea de la Mercedes graţie parteneriatului lor cu marca Denza. Văzând principiul de funcţionare a tehnologiei germane, au recreat-o practic de la zero cu forţele proprii şi au făcut-o şi mai avansată şi capabilă, încât acum modelele lor tachinează limuzinele precum S-Class, care nu pot asigura o stabilitate de curs similară.
Deci, noua limuzină electrică BYD vine pe piaţă să spulbere concurenţa pentru S-Class, şi o a face pe gustul chinezilor, cu tehnologii care fac din ea şi o maşină electrică superbă. Operează cu arhitectură de 800 volţi, are o baterie mare, de 135 kWh şi o poate încărca rapid, cu 500 kW, suficient cât să pună 300-400 km autonomie în 10 minute.
Ca şi toate modelele din gama Yangwang, noul model are 4 electromotoare, câte unul pentru fiecare roata. Putere promisă e de peste 1.300 CP.
Lansarea oficială a vânzărilor va avea loc în doar câteva zile. Anterior, preţul estimat pornea de la 138.000 dolari. Dar în ultimul timp producătorii chinezi au tendinţa de a prefaţa un preţ mai mare, după care la lansarea de piaţă îşi surprind fanii cu preţ semnificativ mai mic, de câteva zeci de mii de dolari diferenţă.
Vezi mai jos demonstraţia chinezilor cu maestrul de Kung Fu pe acoperişul lui BYD Yangwang U9.
1
5,903
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!