(VIDEO) Un mecanic a dezasamblat două motoare diesel de BMW, care n-au avut parte de schimburi de ulei mult timp, arătând starea lor
13 Martie 2025, 15:04 Redacţia PiataAuto.md
Schimburile de ulei la intervale regulate sunt absolut cruciale pentru durata de viaţă a unui motor. Dar unii producători au avut sau mai au recomandări de intervale foarte mari de service, de până la 25 mii km, fapt care accelerează foarte mult uzura acestor motoare şi le face să devină notoriu de problematice, fără a avea neapărat ceva greşit şi nerezolvabil proiectat în ele. Un mecanic din Marea Britanie a dezasamblat două asemenea motoare de la BMW, care s-au învrednicit de imaginea de a fi problematice în UE în mare parte din această cauză a intervalelor mari recomandate. Doar că motoarele dezasamblate acum au avut proprietari care le-au neglijat până şi aceste intervale uriaşe recomandate de producător, unul din ele părând să nu fi schimbat niciodată uleiul.
Cele două motoare sunt N47 şi B47, motorul N47 fiind succedat apoi de B47. Sun motoare diesel în 4 cilindri, prezente sub capota unui număr foarte mare de modele BMW. Iar vulnerabilităţile cunoscute vin în principal de la necesitatea de avea lubrifiere corectă, care să nu pună presiune pe distribuţie, or, unul din lanţurile de distribuţie se poate supraîncălzi şi întinde dacă nu e lubrifiat corect, ceea ce duce la dereglări de tact şi alte probleme, inclusiv ruperea lanţului. Iar ca să se minimizeze acest risc, cel mai recomandabil lucru e schimbul de ulei la timp, care să păstreze toate canalele de lubrifiere curate şi să asigure buna funcţionare a motorului.
În Marea Britanie, însă, mai ales maşinile cumpărate la mâna a doua sunt adeseori întreţinute cu multă zgârcenie, ceea ce amplifică aceste vulnerabilităţi. Mecanicul care a dezasamblat cele două motoare pentru Drivetribe spune că primeşte noi şi noi motoare defecte în fiecare săptămână şi califică cele două propulsoare drept problematice. Totuşi, el spune că nu numărul de kilometri parcurşi afectează cel mai mult fiabilitatea, ci regimul de exploatare şi mentenanţă.
Primul motor dezasamblat a fost N47, care are lanţul de distribuţie rupt. Însă arborii cu came deja par plini de ulei vâscos, semn al unei lubrifieri proaste a acestui motor. Totul e negru, iar mecanicul declară că acest motor a avut cu siguranţă parte de intervale de schimb al uleiului chiar mai lungi decât cele 25 mii km recomandate.
Şi baia de ulei era plină de ulei vâscos, dar şi zona lanţului de distribuţie rupt. E clar că motorul n-a mai avut cu ce să-şi lubrifieze componentele, iar unele din ele s-au supraîncălzit şi deformat, până s-a rupt.
Al doilea motor dezasamblat a fost B47, un motor mai modern. Acesta pare să nu fi fost niciodată pe la vreo schimbare de ulei. Zona arborilor cu came arată groaznic, cu ulei ajuns la o stare aproape solidă, depus pe acolo.
Canalul de retur al uleiului era complet blocat şi probabil aşa sunt toate canalele de circulare a uleiului prin acest motor.
Demontarea băii de ulei a scos la iveală un tablou şi mai oribil de atât. E incredibil cu cineva poate lăsa un motor să ajungă la o asemenea stare, după care să se plângă că acesta n-ar fi fiabil.
Uleiul de aici era gel în cel mai bun caz, iar în unele zone ajunsese deja la depuneri solide. E catastrofal, pur şi simplu, şi niciun motor din lume n-ar rezista prea mult la un asemenea tratament din partea proprietarului unei maşini.
Deci, recomandarea finală vine pentru schimbul mult mai regulat de ulei, preferabil la 10.000 km. Şi, fiind un motor diesel, acesta trebuie condus nu doar în traficul oraş, ci scos măcar periodic şi în afara oraşului, unde să aibă parte de turaţii ceva mai mari şi de o curăţare proprie. Iar în condusul de oraş, mecanicul recomandă deconectarea sistemului start/stop, care poate grăbi uzura din cauza secundelor de lipsă a presiunii de ulei la repornire, or, aici pompa nu e una electrică, ci pusă în mişcare prin lanţ, ceea ce înseamnă că dacă motorul nu funcţionează, nu funcţionează nici pompa de ulei.