(VIDEO) Un mecanic a dezasamblat un motor de Subaru, cu putere mărită prin tuning, arătându-i construcţia şi căutând cauza din care a clacat la doar 150.000 km

2 Martie 2025, 15:12
Redacţia PiataAuto.md
Motoarele Subaru sunt foarte speciale în lumea auto, prin construcţia lor boxer, şi de obicei pasionaţii auto nu sunt indiferenţi faţă de ele — fie le adoră, fie le detestă, acuzând consum de ulei şi durată de viaţă scurtă. Cei care le adoră menţionează sunetul frumos a acestora şi senzaţia specială în condus, mai ales în combinaţie cu sistemul de tracţiune integrală permanentă simetrică. Ei bine, un mecanic din SUA a dat peste un motor de Subaru care a clacat la doar 150.000 km, despre care ştie că a beneficiat şi de tuning, pentru a-i fi mărită puterea. Mecanicul l-a dezasamblat, pentru a-i arăta construcţia specială, pentru a înţelege ce modificări s-au făcut şi, desigur, pentru a căuta cauza din care a clacat atât de devreme.
Motorul e unul cu numele de cod FA20DIT, cu 4 cilindri, unde indicele 20 indică o cilindree de 2,0 litri, iar DIT sugerează injecţia directă şi prezenţa unei turbine. Motorul a fost amplasat în principal pe Subaru WRX în asemenea ipostază. În varianta sa de stoc, motorul livrează 268 CP în unităţi americane.
Mecanicul a scos iniţial bujiile din acest motor, iar 3 erau absolut bune, în timp ce una din ele avea o îndoitură în zona de vârf, semn că pistonul a avut un contact direct cu ea la un moment dat.
În galeria de admisie s-a observat o bucată de metal dintr-un piston, deci era primul semn că ceva grav s-a întâmplat cu acest motor. Dar după îndepărtarea galeriei, s-a făcut văzută o gaură imensă în blocul motor, în ambele jumătăţi ale sale, poziţionate a 180 grade una faţă de cealaltă.
Supapele arătau prost, cu multe depuneri pe ele, iar era inundată într-n soi de lichid neclar, deci e clar că multe lucruri au derulat incorect în acest motor.
Turbina avea semne de uzură avansată, cu un ax imprecis şi depuneri pe el. Iar construcţia canalelor ce duc de la ea spre galeria de admisie arată cât de complex trebuie să fie un asemenea motor boxer.
Distribuţia e ceva mai simplă, având două lanţuri, şi ea era în stare foarte bună aici, semn că momentul clacării nu a avut de-a face cu vreo problemă la aceste lanţuri.
A urmat demontarea capacelor chiulaselor, iar primul din ele a arătat un motor aproape perfect în această parte, fără depuneri, curat de parcă ar fi unul nou.
Cilindrii, însă, aveau urme de eroziuni ce par a fi fost formate într-o perioadă îndelungată. Ar putea fi un semn al unei suprasolicitări a motorului în timp.
Al doilea capac a dezvăluit daune majore la arborii cu came şi tacheţi săriţi în cea de-a doua chiulasă. E clar că dezastrul cel mare s-a produs la unul din cilindrii acestui bloc, deci.
Demontarea chiulasei a scos la iveală un piston crăpat, cu multe rămăşiţe metalice împrăştiate prin motor.
Baia de ulei a adunat în ea toate bucăţile mari de componente rupte din interior, iar acestea erau foarte multe la număr.
Pe lângă pistonul rupt, mai exista şi un altul cu deformări majore, deci nu doar un singur cilindru a fost problematic.
Totul pare să indice, prin urmare, la urmările unui motor adus la o putere mult mai mare decât cea de stoc, fără a avea biele şi pistoane schimbate, iar în cele din urmă una sau mai multe din ele cedează şi produce acest dezastru în motor, făcându-l total ireparabil.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
12,383
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!