(VIDEO) Un mecanic american a dezasamblat un renumit motor EA888 de pe VW GTI, atât de distrus, încât e imposibil să se mai afle de ce a cedat
16 Martie 2025, 21:25 Redacţia PiataAuto.md
De obicei, când un motor cedează, chiar dacă se întâmplă ieşirea unui piston prin pereţii blocului, dezasamblarea lui poate da indicii despre cauzele care au determinat clacarea. Dar aşa cum uneori un avion poate suferi o dezintegrare totală, cu tot cu cutia neagră distrusă, încât e imposibil să se mai spună cu certitudine care a fost cauza, şi la motoarele cu combustie pot existe distrugeri majore, care fac lista de cauza posibile foarte mare. Un mecanic american a dezasamblat de curând un exemplar al renumitului motor EA888 de la VW, şi a dat tocmai peste un asemenea fenomen de imposibilitate a determinării cauzei exacte, la cât de distrus era.
Motorul EA2888 e cunoscut şi ca 2,0 TSI, şi e amplasat pe un număr mare de modele ale grupului VW. Acest exemplar vine de pe un VW Golf GTI din 2010. E generaţia a doua a acestui motor, având injecţie directă, o turbină şi scoţând 200 CP.
Propulsorul avea un supapă de bypass modificată, care dă de obicei sunete frumoase la maşinile modificate, iar ăsta e un semn că acest propulsor a fost modificat, probabil pentru a livra mai multă putere decât cea de stoc.
Prin bloc se poate vedea un piston care l-a străpuns, deci e clar că nivelul defecţiunilor interioare e mare. Iar bujiile avea urmele lovirii pistoanelor de ele.
La demontarea turbinei s-au constatat două tipuri de buloane, semn că cineva a demontat cândva turbina, şi nu e clar dacă a pus una identică sau dacă acestea sunt urmările altor modificări.
Scoaterea filtrului de ulei scos la iveală reziduuri metalice care circulau împreună cu uleiul. Asta e deja un semn de probleme majore, de obicei de o durată ceva mai lungă.
Galeria de admisie a scos la iveală depuneri uriaşe pe supape, formate din carbon sedimentat, dar şi din ulei şi reziduuri vâscoase. E incredibil că acest motor a putut funcţiona încă o perioadă într-o asemenea stare.
Dezasamblarea de mai departe e revelat un tablou şi mai trist, cu o bielă şi un arbore de balansare vizibil. Pompa de lichid de răcire e spartă, la fel ca şi pereţii blocului.
Lanţul distribuţie arăta bine în partea superioară, la arborii cu came, dar în zona inferioară arborele de balansare a aruncat lanţul de pe el, iar lanţul i-a rupt dinţii.
Arborii cu came aveau urme adânci de zgârieturi, formate în timp, iar asta sugerează că motorul a funcţionat mult timp cu probleme mari de lubrifiere.
Între buloanele de fixare a chiulasei era unul aparent liber, fără a fi strâns corect. Iar interiorul cilindrilor era plin de depuneri şi urme pe pereţi. Şi, bineînţeles, unul din cilindri avea pereţii găuriţi şi pistonul cu biela îndoite şi rupte.
La demontarea băii de ulei s-au descoperit o mulţime de bucăţi de metal, ca urmare a distrugerilor catastrofale. Dar pe lângă toate aceste componente de motor, s-a descoperit şi un capac de folie de aluminiu, de tipul celor ce închid ermetic uleiuri sau alte recipiente. E posibil că cineva l-a scăpat în motor la turnarea de ulei, spre exemplu. Şi nu e de mirare că această folie ar fi putut bloca un canal de ulei.
Acelaşi carnagiu a continuat a fi descoperit în toate componentele motorului, cu sute de bucăţi de metal descoperite peste tot, de la pompa de ulei până la zona superioară de lângă arborele cotit. Blocul era spart în multiple zone şi avea şi regiuni ce semnalau crăpături, dar e neclar care din defecte au survenit primele.
Deci, e aproape imposibil să se spune ce anume a determinat clacarea finală a motorului, dar e foarte probabil a acesta să fi fost modificat prin chip tuning şi câteva piese adiţionale, apoi să fi fost exploatat fără prea mare grijă a mentenanţa lui. Iar dacă la toate astea se mai adaugă şi neglijenţa cu foliu de aluminiu care a ajuns în el, se ajunge la un cumul fatal de factori care au dus la un sfârşit inevitabil al acestui motor.