(VIDEO) Un mecanic norvegian a arătat cât de complexă poate fi diagnosticarea şi repararea bateriei la un Mercedes EQC electric

24 Martie 2025, 17:18
Redacţia PiataAuto.md
Primele maşini electrice care s-au bucurat de popularitate şi au înregistrat vânzări care să conteze în unele regiuni au deja peste 5-10 ani, iar asta înseamnă că aceste ajung deja şi la lucrări mai profunde în service. Şi nicăieri în lume nu există atât de multe maşini de această vârstă concentrate într-o ţară nu foarte mare, ca în Norvegia. Însă un mecanic norvegian, pe nume Valdemar, a arătat de curând cât de complexă poate fi diagnosticarea şi repararea bateriei la unele dintre aceste primele modele, pe exemplul unui Mercedes EQC.
Proprietarul maşinii a folosit-o intens, parcurgând mulţi kilometri cu ea. A ponit-o într-una din zile şi a mers cu ea circa 5 metri, după care a auzit un pocnet şi maşina a generat o suită de erori şi alerte şi n-a mai vrut să înainteze.
Mecanicul spera iniţial că atunci când bateria va fi demontată de pe maşină, diagnosticarea şi repararea va fi făcută în aceeaşi zi. Însă în realitate întreg procesul a fost mult mai lung.
În procesul de dezasamblare a maşinii se poate vedea cum afectează exploatarea scandinavă toate cablurile şi porturile acestora. Peste tot există depuneri de diverse materiale care se regăsesc pe drum, aşa că în proiectarea acestora trebuie să se ţină cont de cum va rezista totul în timp.
Bateria e produsă de Accumotive GmbH, care e o subsidiară a grupului Mercedes. Însă celulele de baterii pentru EQC erau furnizate de chinezii de la CATL la acea vreme, într-un parteneriat cu Mercedes.
Modulele acesteia sunt amplasate pe centru, cu zone mari de tampon pe părţile laterale, pentru a o proteja în caz de impact.
La dezasamblarea modulelor de siguranţă, s-a observat urmele unui scurtcircuit, cu arsuri. Siguranţa alăturată, de 500V, era arsă şi ea, probabil în momentul scurtcircuitului.
Prima suspiciune era că motorul spate ar fi fost cauza, însă verificarea acestuia a arătat că el nu avea nicio conexiune scurtcircuitată. Nici motorul faţă nu a scos la iveală vreo problemă. Siguranţa motorului faţă nu era arsă.
Mecanicul a vrut să înlocuiască siguranţa arsă, pentru a vedea dacă maşina va merge astfel. Ideea nu a funcţionat, însă. Şi nici cauza scurtcircuitului, dacă acesta a avut loc, nu era clară.
Bateria a fost deschisă, iar în interior mai existau două siguranţe, pe mijloc, care erau de asemenea arse. Toată bateria pare să fie separată în două jumătăţi gestionate în paralel.
Alte siguranţe din spate erau topite, semn clar al unei probleme anterioare. Până şi două siguranţe activate pirotehnic, care deconectează total bateria de la maşină, erau sărite şi activate. Deci, problema a fost mult mai gravă şi a determinat deconectarea efectivă a bateriei.
Într-un asemenea context, s-a demontat motorul spate pentru a se verifica conexiunile interne ale acestuia la lipsa unui scurtcircuit. Nu a fost descoperit unul. Apoi şi motorul faţă a fost inspectat. Şi acolo a lipsit vreo problemă, dar mecanicul a primi o electrocutare scurtă de la curentul rezidual rămas în invertor.
Au fost verificate şi compresorul sistemului de climatizare, şi încălzitorul PTC de la încălzirea habitaclului, nimic n-a fost defect.
Au mai urmat aşteptări de piese, pentru ca în final mecanicul să dezasambleze şi blocul auxiliar bateriei, unde sunt amplasate conectoarele către electromotorul spate şi către portul de încărcare CSS. Acolo, în interior, s-au văzut urme clase de arsuri, semn că acolo a avut loc scurtcircuitul.
Mecanicul presupune că motivul acestui circuit nu e că ar fi ajuns apă în el, ci că blocul e amplasat auxiliar bateriei, primind căldură de la un perete al său de la bateriei, dar fiind expus la ger în rest, inclusiv ger scandinav. Iar asta ducă la formarea de condens în timp, iar într-un asemenea mediu e mult mai probabilă formarea unui arc electric, care să determine şi scurtcircuitul.
În acest caz ar fi vorba de o scăpare la nivel constructiv, care n-a luat în calcul acest efect al contrastului de căldură şi frig. E exact una din acele scăpări pe care lipsa de experienţă în construcţia de automobile electrice în lumea auto nu prea avea cum să o prevadă. Dar, în cele din urmă bateria a putut fi diagnosticată şi reparată, deşi totul a fost mult mai complex şi dificil decât se estima.
Vezi totul în video-urile de mai jos.
2
15,269
GALERIE VIDEO (3 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!