(VIDEO) Un proprietar de Tesla Cybertruck a descoperit că placa frontală de oţel e doar încleiată cu adeziv pe maşină şi se poate desprinde
23 Martie 2025, 10:32 Redacţia PiataAuto.md
Tesla Cybertruck are deja un recall activ pentru toate cele vreo 46 mii de exemplare Cybertruck vândute până în momentul iniţierii lui, din cauza plăcilor subţiri de deasupra portierelor faţă, care se pot desprinde din cauza felului în care sunt încleiate. Dar un proprietar din SUA al unui Cybertruck a descoperit că şi placa frontală masivă de oţel inoxidabil e încleiată doar cu adeziv, fără vreun nit sau bulon, şi se poate desprinde.
Proprietarul spune că acea parte frontală i s-a desprins în timp ce conducea pe autostradă şi e fericit că ea nu a căzut cu totul, pentru a zbura eventual spre o altă maşină din trafic.
Dar, odată ajuns acasă, a rămas consternat să constate că o bucată atât de mare de caroserie, formată din metal oxidabil relativ greu, a putut fi pusă pe maşină doar cu adeziv pe perimetrul său, fără vreo asigurare mecanică.
Se pare că acest adeziv îşi pierde calităţile mai repede în condiţii de climă rece, ciclurile de răcire şi încălzire afectându-l în mod vizibil şi uscându-l, astfel încât la un moment dat el ajunge să nu mai fie la fel de eficient în a susţine piesele de caroseriei, mai ales cele care sunt supuse unor curenţi aerodinamici mai mari, sau pe maşinile care merg pe drumuri mai rele, cu mai mult şocuri în caroserie.
Totuşi, din imagini se poate vedea o zonă albă pe aripa din dreapta, exact înainte de colţul maşinii. Ar putea fi urma unui contact mecanic din direcţie inversă spre colţ, care ar fi servit drept imbold de descleiere a panoului frontal, caz în care nu s-ar putea spune că această bucată de metal a căzut singură, ci că a avut un imbold mecanic în a se desprinde.
Însă asta nu anulează faptul că această bucată mare de oţel inoxidabil e prinsă într-adevăr doar cu adeziv de maşină. Rolul ei e decorativ, dar e o bucată mare, totuşi.
Producătorii auto folosesc adezivi la fabricarea maşinilor, uneori chiar şi componentele structurale fiind unite cu adezivi, doar că ei au de obicei rol complementar, pe lângă niturile de bază sau suduri. Adezivii însoţiţi de nituri sunt folosiţi mai des la maşinile care combină părţi de aluminiu cu oţel, din cauza imposibilităţii e a suda aceste două materiale unul de celălalt. Iar uneori adezivul pus in interiorul bucăţilor structurale mari are rolul de a reduce vibraţiile şi zgomotul şi de a creşte rigiditatea structurală a unei caroserii.
În cazul lui Cybertruck, aceeaşi problemă e la o eventuală sudare a bucăţilor de oţel inoxidabil cu aluminiul din structura sa. Doar că Tesla nu a mai recurs la nituri suplimentare sau măcar o construcţie mecanică adiţională care să asigura piesa de la cădere.
Iar după experimentul dezvăluit acum două săptămâni cu întreg cadrul spate al maşinii, care se rupte la o greutate mai mică decât cea omologată pentru tractare, desprinderea acestei părţi frontale aproape că nu mai miră deja pe nimeni, deşi cu siguranţă că niciun proprietar de Cybertruck nu se simte fericit descoperind aceste soluţii tehnice aplicate la asamblarea acestui model.