(VIDEO) Un youtuber a demonstrat că sistemul de condus autonom Tesla poate fi păcălit prin iluzii optice şi poate eşua lamentabil
15 Martie 2025, 21:01 Redacţia PiataAuto.md
Tesla e oarecum notorie pentru a fi printre primii producători care au îndrăznit să aducă pe drumurile publice tehnologia condusului autonom, la îndemâna proprietarilor, azi ea având denumirea de FSD şi trebuind să fie monitorizată de şofer. Această tehnologie de la Tesla e renumită în a avea un soft care prevede mult mai multe situaţii atipice de viaţă reală, cărora maşina le poate face faţă mai bine. Aşa că un youtuber, pe nume Mark Rober, a făcut un experiment pentru a afla dacă poate păcăli condusul autonom la o Tesla prin iluzii optice, luând pentru comparaţie şi un model Lexus.
Mai există un alt mare motiv de ce youtuber-ul a ales anume Tesla pentru aceste experiment cu iluzii optice. Chinezii şi germanii care folosesc această tehnologie se bazează şi pe camere optice, dar şi pe LiDAR-uri, care permit identificarea obiectelor indiferent de obstrucţionările în câmpul vizual, cum ar fi condiţiile meteo dificile sau zăpada. Tesla, însă, se bazează de câţiva ani doar pe camere video şi pe identificarea inteligentă a obiectelor sesizate.
Dacă informaţiile vin doar vizual în acest sistem, asta înseamnă, teoretic, că sistemul poate fi mai uşor păcălit prin iluzii optice. Or, un LiDAR măsoare timpii de reflecţie a razelor laser şi are informaţii despre distanţe exacte, ba chiar şi despre conturul obiectelor din faţă.
Youtuber-ul a început prin a demonstra cât de avansată e tehnologia LiDAR, montându-şi unul la piept şi parcurgând un renumit tur cu un tren în parcul Disney, pe întuneric, recreând apoi digital tot traseul.
Pentru început, un Lexus cu LiDAR a fost pus în faţa unei imagini, ce conferea iluzia optică a drumului ce ar fi continuat. Maşina a frânat, însă, pentru că tehnologia LiDAR scanează împrejurimile de 640 ori pe secundă. Deci, Lexus nu a putut fi păcălit, graţie acestei tehnologii. Iar asta a făcut din Lexus comparaţia perfectă pentru experimentele de mai departe alături de Tesla.
Primul test a fost simplu, sub forma unui pieton în mijlocul drumului, absolut vizibil, fără vreo iluzie optică. Lexus a frânat şi a oprit corect.
Tesla, însă, a detectat prea târziu pietonul şi n-a frânat suficient, aşa că a eşuat lamentabil acest test. Însă aici nu era condus autonom, ci mai degrabă frânare automată. În regim de pilot automat, şi Tesla a oprit la timp, aşa cum era de aşteptat, în condiţii de vizibilitate bună şi deocamdată fără iluzii optice.
Următorul test a fost ca acel pieton să apară brusc în faţa maşinii după un alt vehicul, ca sistemul să aibă mai puţin de o secundă de reacţionare. Aici s-a folosit deja condusul autonom asistat. Lexus a reacţionat bine şi a evitat impactul.
Din fericire, şi Tesla a reacţionat bine cu sistemul său de condus autonom şi a oprit maşina în siguranţă. În condiţii de vizibilitate bună, deocamdată.
A urmat acelaşi pieton, dar în condiţii de ceaţă densă generată, iar pietonul nu mai era vizibil cu ochiul liber. Dar senzorul LiDAR al lui Lexus l-a văzut la fel de bine şi a determinat oprirea corectă a maşinii.
Camerele video ale ui Tesla, însă, nu au mai văzut pietonul în ceaţă, iar sistemul de condus autonom a admis un impact devastator. Doar acest test ar fi trebuit să fie suficient pentru inginerii Tesla încât să renunţe la intenţia de a crea un condus autonom care nu poate vedea în ceaţă, atât de des întâlnită pe drumurile publice, uneori cu adevărat brusc. Maşina nici măcar n-a încercat să frâneze!
A urmat crearea condiţiilor unei ploi torenţiale. LiDAR-ul părea să vadă mai greu tabloul din faţa sa, dar în cele din urmă a desluşit pietonul şi a oprit în siguranţă maşina.
Camere video de la Tesla, însă, s-au dovedit absolut inutile pentru condusul autonom şi de această dată şi maşina a mers direct spre pieton, fără vreo intenţie de a frâna.
A urmat crearea condiţiilor de lumină puternică în întâmpinare, simulând condiţiile unui soare de apus sau de răsărit care orbeşte maşina. Din nou Lexus cu senzor LiDAR a văzut pietonul în timp util şi a oprit în siguranţă.
De această dată, şi camere lui Tesla au reuşit să vadă imaginea corect şi maşina a oprit în siguranţă.
Marea finală, însă, a fost îndreptarea spre un perete solid, pictat astfel încât să pară că drumul continuă. Despre Lexus, am spus mai sus că a frânat, pentru LiDAR acest test fiind unul foarte uşor. Însă sistemul de condus autonom cu camere al Tesla al fost păcălit de această iluzie optică şi a mers direct în zidul solid, spărgându-l!
Acest experiment a demonstrat, deci, o eşuare gravă şi periculoasă a acestui sistem de condus autonom al Tesla în condiţii de ceaţă, ploaie intensă şi o banală iluzie optice a unui desen ce pare a fi un drum. Orice perete pictat cu graffitti poate fi înţeles drept drum de o Tesla, deci.
După o asemenea descoperire, s-ar cuveni o reacţie de la Tesla. Dar producătorul american e notoriu de tăcut în aproape toate situaţiile care-l vizează şi până la ora publicării acestui articol nu a emis vreun comentariu oficial.