(VIDEO) Un youtuber a explorat ciudăţeniile unui Mercedes CLK GTR legendar, care fascinează şi azi prin parametrii săi
19 Martie 2025, 17:58 Redacţia PiataAuto.md
Mercedes CLK GTR e una din maşinile cele mai des întâlnite pe posterele de la sfârşitul anilor 90 şi începutul anilor 2000. Era expresia ingineriei cu performanţă supremă de care era capabil Mercedes pe atunci şi până şi azi ea s-ar încadra în definiţia de hypercar, nu doar supercar. Renumitul youtuber american Doud DeMuro a reuşit să găsească un exemplar al acestei maşini legendare şi să-i exploreze pe viu ciudăţeniile acesteia.
Maşina a fost produsă doar de dragul ca versiunea sa de cursă să poată concura în clasa GT1 de atunci. Însă Mercedes a fabricat doar 28 de exemplare pentru ea! Din ele, 20 erau coupe-uri, 6 roadstere şi 2 prototipuri. Maşina din imagine e unul din cele doar 6 roadstere construite în istorie!
Mercedes CLK GTR, aşa cum îi sugerează şi numele, e oarecum bazat pe modelul CLK. Însă la nivel tehnic aproape nimic nu e comun cu acel model. Dar, pentru că trebuia să existe o corelare, maşina preia o parte din forma uşilor şi mânere, dar şi grila frontală cu faruri, împreună cu blocurile optice spate.
Deci, chiar dacă avem de-a face cu un hypercar ultra performant, aceste piese sunt, de fapt, comune!
Motorul, însă, nu e comun cu siguranţă! E un motor V12 imens, de 6,9 litri, care produce 625 CP şi 730 Nm! Pentru acea perioadă, de dinaintea lansării lui Bugatti Veyron, era un apogeu de performanţă!
Maşina putea prinde prima sută în circa 3,5 secunde şi atingea o viteză de 320 km/h. Dar această acceleraţie era una fără sistem de launch control şi fără tracţiune integrală.
Portierele se deschid în stil de foarfecă, în sus, iar balamalele sunt acoperite cu o husă de piele, ca un manşon, pentru a nu expune părţile mecanice inestetice la vedere.
Geamul portierei e unul fix, fără a putea fi deschis sau închis. Şi asta pentru că maşina nu are un acoperiş. Pur şi simplu, când e vreme posomorâtă ea trebuie lăsată acasă.
Maşina are praguri imense laterale, între marginea caroseriei şi habitaclu, iar ele ascund compartimente de încărcare. Cel din stânga are şi un CD changer. Aceste compartimente sunt, de fapt, singurele ce iau rolul portbagajului pe această maşină.
E la fel de ciudat că scaunele acestei maşini sunt montate fix, deci nu culisează nicidecum. La fel e şi volanul. Dacă ai statura nepotrivită, înseamnă că maşina nu ţi se potriveşte. Aşa era abordarea pe atunci.
Cutia de viteze e şi mai ciudată. Ea are padele de schimbare a treptelor, dar e manuală, şi are o pedală de ambreiaj. Astfel trebuie să apeşi ambreiajul de fiecare dată când operezi padelele de lângă volan cu mâna.
Pe tunelul central nu există un levier normal, ci o bilă metalică bizară. Ea e folosită pentru a activa marşarierul, fiind apăsat şi trasă spre spatele maşinii.
Maşina mai are olan detaşabil pentru acces mai uşor în maşină, dar şi un sistem de suporturi activate hidraulic, care iau rolul unui cric şi permit ridicarea oricărei roţi în aer, pentru schimbarea ei.
Joja de ulei e poziţionată în dreapta caroseriei, lângă uşa pasagerului şi tot acolo, alături, există şi locul pe unde să mai adaugi ulei.
Şi asta pentru că accesul direct la motor e super dificil şi necesită îndepărtarea întregii piese care acoperă spate. Ea nu poate fi deschisă, ci trebuie îndepărtată, minim în două-trei persoane.
La fel se demontează şi piesa din faţă, doar că ea e ceva mai mică şi mai uşoară. Iar acolo se face văzută o structură din fibră de carbon, unde sunt montate radiatoarele.
Şi spoilerul faţă e din fibră de carbon, iar ca să nu se zgârie, la colţul are câte o placă de lemn, ca zone de uzură.
În cele din urmă, youtuber-ul a şi condus un pic acest Mercedes legendar, iar senzaţiile sublime şi niţel înfiorătoare îi confirmă cu siguranţă statutul legendar.