(VIDEO) Un youtuber a repetat experimentul în care o Tesla a putut fi păcălită de o iluzie optică, punând un Model Y şi un Cybertruck în aceeaşi situaţie
22 Martie 2025, 14:54 Redacţia PiataAuto.md
Acum o săptămână, un youtuber pe nume Mark Rober, fost inginer la NASA, a făcut un experiment care a avut o rezonanţă enormă în jurul lumii, demonstrând că sistemul de condus autonom al unei Tesla poate fi păcălit printr-o simplă iluzie optică, printr-un drum imprimat pe un perete, pe care maşina îl percepe drept continuare a drumului actual şi nu frânează în faţa lui. Spre deosebire de Tesla, care se bazează doar pe camere video, un Lexus cu LiDAR a oprit în toate situaţiile din experiment şi a avut reacţii exemplare. După acel experiment, a urmat un val uriaş de dezamăgire pentru Tesla, dar totodată şi un val de critici pentru Mark Rober, pentru modul în care acesta ar fi organizat acel experiment. În acest context, un alt youtuber, pe nume Kyle Paul, a repetat experimentul cu un alt exemplar de Tesla Model Y, după care a pus într-o situaţie similară şi un Tesla Cybertruck.
Foto: Imagine din experimentul de acum o săptămână, făcut de Mark Rober
Acuzaţiile care i s-au adus organizatorului primul experiment au fost multe. În primul rând, în imaginile filmate se poate vedea că în ultima clipă înainte de impact Tesla a deconectat sistemul de condus autonom. În al doilea rând, Tesla din experiment folosea, de fapt, sistemul Autopilot, nu sistemul mai avansat şi mai modern FSD. Lui Mark i se mai imputa că ar fi primit bani de la o companie producătoare de senzori LiDAR, pentru acest experiment şi că şi-ar fi sacrificat astfel reputaţia, de dragul de a defăima Tesla.
Foto: Mark Rober, răspunzând acuzaţiior şi explicând experimentul său
Mark Rober a răspuns că a folosit sistemul Autopilot la maşina sa pentru că poate fi activat pur şi simplu să continue condusul actual, în timp ce la FSD trebuie să introduci o adresă în sistemul de navigare. Pe lângă asta, el spune că ambele sistemele folosesc aceleaşi camere, iar identificarea unui obstacol e aceeaşi în ambele cazuri, prin urmare folosirea FSD pe aceeaşi maşină n-ar fi schimbat nimic.
Tesla Model Y, spărgând peretele în experimentul lui Mark Rober
El a mai menţionat că nu a primit niciun ban de la companie producătoare a LiDAR-ului, compania doar furnizând maşina echipată cu LiDAR pentru acest test, la fel cum mulţi producători îşi furnizează maşinile pentru teste.
Ei bine, acum youtuber-ul Kyle Paul a decis să aducă o claritate finală în aceste dezbateri şi să repete experimentul, folosind FSD, tot pe o Tesla Model Y. Acesta a pregătit un perete similar printat, fixându-l cu scheletul unei remorci perpendicular drumului. A arătat şi versiunea exactă de soft FSD, pe care o are actualizată maşina, pentru a disipa orice critici.
A introdus o adresă în navigare şi a lăsat maşina să conducă singură, urmărind ce reprezintă maşina pe display. Pentru că peretele era fixat de un cadru dur, în cazul eşuării maşinii de a vedea peretele, ar fi trebuit să frâneze el manual.
Ei bine, în prima încercare, Tesla Model Y, cu FSD activat, e eşuat din nou să înţeleagă că are un perete în faţa sa şi a continuat să meargă înainte, păcălită de iluzia optică. În ultimul moment, youtuber-ul a frânat pentru a evita impactul.
Situaţia s-a repetat şi la a doua încercare, chiar dacă execuţia peretelui la acest youtuber era una mai bugetară, şi culorile acestuia se diferenţiau de restul peisajului mai tare. Maşina s-a lăsat din nou păcălită, chiar şi de o iluzie optică mai bugetară.
Şi a treia încercare a dat acelaşi rezultat. Tesla Model Y, fabricată în 2022, s-a lasă păcălită în 3 din 3 încercări şi ar fi lovit peretele cu desen pe el. Deci, experimentul lui Mark Rober a fost reconfirmat de o parte terţă.
Kyle a adus şi un Cybertruck pentru a vedea dacă un model mai nou, eventual cu camere video mai performante, se va lăsa păcălit sau nu. Nici Cybertruck nu foloseşte senzori LiDAR, dar are camere diferite.
Între timp afară începea a se întuneca un pic, iar contrastul pe imaginea peretelui a devenit mai mare. Tesla Cybertruck a sesizat că există o barieră fizică în faţa sa şi a încetinit maşina preventiv, oprind-o în faţa peretelui. Aşadar, deşi se bazează tot pe camere, Cybertruck a putut identifica acel perete şi nu s-a lăsat păcălit de iluzia optică.
A doua şi a treia încercare au reconfirmat acelaşi scenariu, în care Cybertruck reuşeşte să vadă peretele din faţa sa şi nu se lasă indus în eroare de imaginea unui drum. Aparent, softul e acelaşi la ambele maşini, dar probabil datatele obţinute de la camere sunt mult mai bune la Cybertruck, ceea ce-i permite să distingă mai bine diferenţele de contrast, reflecţii şi alte detalii, care ajută la identificarea zonelor atipice din imagine.
Concluzia finală e că aceste camere au evoluat la Tesla între timp. Dar în acelaşi timp, experimentul repetat de acum a confirmat veridicitatea celui de acum o săptămână.
Vezi totul în primul video de mai jos, iar în cel de-al doilea poţi vedea întrebările critice adresate autorului primului experiment şi modul în care acesta îşi explică acţiunile.