(VIDEO) Un youtuber din Canada a comparat pe zăpadă tracţiunea integrală a 4 SUV-uri de la Mazda, Honda, VW şi Subaru
3 Martie 2025, 16:02 Redacţia PiataAuto.md
Sistemele de tracţiune integrală au evoluat foarte mult în ultimul deceniu la aproape toate mărcile prin mult mai multe intervenţii electronice în ele, fie la dirijarea diferenţialelor sau schimbarea lor cu ambreiaje multidisc, fie la dirijarea distribuţiei între punţi şi între roţi prin frânarea mai promptă a roţilor care pierd ardenţă şi impunerea redistribuţiei spre cele care au aderenţă. Toate astea au diluat în mare măsură din diferenţele între mărci, acum mai degrabă contând fiecare model în parte, cu diferenţe chiar şi în funcţie de motorizare. Iar renumitele denumiri de sistemele de tracţiune integrală nu mai semnifică o singură construcţie a lor şi pot ascunde o multitudine de formule în funcţie de model şi motorizări. Tocmai de asta, experimentele cu maşinile din prezent, care să-şi pună tracţiunea integrală vin să dea o perspectivă proaspătă asupra acestora. Iar un youtuber din Canada a comparat de curând pe zăpadă tracţiunea integrală a 4 modele care sunt un pic mai ferite de atenţie de obicei, de la Mazda, Honda, VW şi Subaru.
În test participă Mazda CX-70, model construit pe noua platformă superbă de la Mazda, cu motor amplasat longitudinal, care dă preferinţă tracţiunii spate, dar care are aici tracţiuni integrală, bineînţeles. Mai participă şi un VW Atlas 4MOTION, un Subaru Ascent cu sistem Symmetrical AWD şi o Honda Pilot i-VMT4, un sistem puternic electronizat, dar care indică de obicei un comportament bun.
Algoritmii de funcţionare a sistemelor 4x4 sunt diferiţi, la fel ca şi anvelopele, ele fiind montate de producători, cu ideea că ar oferi cei mai bun parametri pentru fiecare model.
Prima probă e una similară unei curse drag în linie dreaptă, dar pe zăpadă, unde contează care din modele reuşeşte să prindă aderenţă mai bună pentru o pornire mai promptă şi mai rapidă. Contează şi puterea motorului aici, dar mai multă importanţă are aderenţa.
Toate maşinile, însă, au într 260 şi 280 CP, VW şi Subaru având motoare de 4 cilindri, în timp ce Honda şi Mazda au motoare de 6 cilindri.
Prima cursă a fost între Subaru şi Mazda. Şi în doar câteva clipe de a start a devenit clar că Mazda conduce. Şi Mazda a învins cursa, cu o diferenţă de peste o maşină între ele în distanţă.
În următoarea cursă, dintre VW Atlas şi Honda Pilot, a învins modelul german, chiar dacă are un motor de cilindree mai mică. Diferenţa a fost şi mai mare decât în cazul Subaru şi Mazda.
A urmat o finală între Mazda şi VW şi Mazda a învins din nou. Însă putem remarca şi faptul că în toate trei curse au învins maşinile care se aflau pe partea stângă a pistei, deci n-ar fi stricat şi o rejucare a finalei cu schimbarea de poziţii pentru a elimina orice dubii.
De aici încolo, SUV-urile au parcurs un traseu de slalom printre conuri, contra cronometru, încercând să menţină aderenţa laterală şi totodată să aibă o viteză cât mai mare.
VW a aut un parcurs ce părea a fi lent, luptându-se cu aderenţa. Mazda a rulat mult mai bine, centrul său de greutate mai concentrat ajutând-o să aibă o ţinută mai bună. Însă întoarcerea la final a fost făcută cea mai departe, fapt care i-a adăugat secunde în timpul său.
Honda a urmat apoi aceeaşi traiectorie ca şi Mazda şi ţinuta de drum a fost bună. La Subaru maşina părea mai jucăuşă, dar controlabilă. Însă şi Subaru a virat pe traiectoria mai scurtă a lui VW şi astfel a câştigat timp. Deci Sam, cel care conduce aceste 4 SUV-uri, n-a ţinut neapărat să încerce a vira în acelaşi punct.
Subaru a fost cel mai rapid, urmat de Honda şi Mazda, şi apoi de VW. Diferenţa a fost de 2 secunde, între primul şi următoarele două, suficient cât să echivaleze cu acel avantaj de întoarce. Putem spune cu certitudine, aşadar, că doar VW a fost cel mai lent. Celelalte 3 au fost foarte apropiate şi e mai informativă urmărirea traiectoriei lor.