(VIDEO) Volvo a dezvăluit cum are loc producţia camioanelor miniere articulate la fabrica sa din Suedia
6 Martie 2025, 13:30 Redacţia PiataAuto.md
Acum o săptămână, scriam că producătorul suedez Volvo a lansat noi camioane articulate cu suspensie hidraulică, pe care le şi testează în minele de după cercul polar în Suedia. Acum suedezii au dezvăluit şi cum are loc producţia camioanelor miniere articulate la fabrica lor din Braas, singura din Suedia ce asamblează aceste vehicule ale Volvo şi totodată una dintre cele mai tehnologizate din lume în producţia unor asemenea vehicule şi utilaje mari.
Fabrica primeşte oţel din surse cu impact redus de CO2, ceea ce înseamnă o cotă mai mare de reciclare în el şi eventual aplicarea unor metode de procesare a minereului de fier cu impact mai mic de CO2.
Într-un articol de-al nostru de acum trei luni, explicam în detaliu aceste provocări din procesul tehnologic al prelucrării minereului, care au fost depăşite de suedezi şi vor fi implementate în cea mai mare fabrică din lume de producţie a oţelului din energie regenerabilă.
Foto: Imagine din procesul de prelucrare a minereului de fier prin folosire de hidrogen produs prin energie regenerabilă
Fabrica Volvo din Braas prelucrează astfel oţelul şi în procese metalurgice proprii. Se fac şi tăieri de înaltă precizie, şi turnările componentelor în formele potrivite.
Există şi sudori care fac lucrări manual, dar cele mai importante etape de sudat se fac prin roboţi industriali specializaţi, capabili să garanteze rigiditatea dorită elementelor structurale ale viitoarelor camioane capabile să transporte zeci de tone.
Aceeaşi fabrică dispune de una din cele mai mare camere de sablări, care foloseşte un proces ce implică zeci de mii de bile mici de oţel. Această sablare pregăteşte componentele de următoare etape de vopsire.
Apoi, asamblarea are loc cu ajutorul utilajelor, dar ea implică oricum şi multă muncă manuală, fapt absolut firesc la asemenea utilaje mari şi grele.
Fireşte, sunt folosite macarale imense, care ridică şi menţin suspendate componentele majore, inclusiv în momentele cheie de combinare a loc, dar aceste macarale sau platforme sunt dirijate de oameni.
Asta înseamnă, însă, că şi podul fabricii e proiectat cu macarale mobile, pe şine predefinite, prevăzută să poată culisa în poziţiile necesare, fără a-şi intersecta traiectoriile. Şi macaralele sunt tot de producţie suedeză, apropo.
Desigur, fabrica primeşte şi componente, care sunt furnizate exact la timpul corect, inclusiv componentele precum motoarele produse în alte fabrici ale grupului Volvo.
Iar la final, rezultă camioane articulate cu o durabilitate excepţională implantată în ele, gata să muncească în cele mai dificile condiţii de praf, teren dificil, frig şi ploi. Desigur, inspecţia finală a calităţii e una obligatorie înainte ca orice camion să iasă de pe poarta uzinei.