VW anunţă că e deschis pentru a produce echipament militar la fabricile sale problematice din Germania

12 Martie 2025, 17:51
Ilie Toma
VW trece printr-o perioadă dificilă în istoria sa, care nu pare să aibă o soluţie de redresare miraculoasă imediată. Vânzările companiei au scăzut, iar performanţele din ultimii ani au fost cu mult sub aşteptări şi în direcţia maşinilor electrice, şi în cea a pierderii cotelor de piaţă pe pieţele externe, în special în China, care cuantifica aproape o treime din vânzări. Au fost decizii strategice proaste, care au tergiversat lansările de modele noi, au fost pensionări prea grăbite ale modelelor care aduceau vânzări, şi au fost pierderi de imagine din cauza maşinilor problematice. Iar toate împreună au făcut ca anul trecut să fie marcat de discuţii intense despre concedieri şi închideri de fabrici, pentru ca la final VW să ajungă la un acord cu sindicatele că nu va închide nicio uzină din Germania, însă va concedia 35.000 de angajaţi. Pentru fabricile problematice, însă, trebuie găsită o soluţie. Iar această soluţie are toate şansele să vină din industria apărării, care e într-o creştere fulminantă în Germania şi are nevoie de noi capacităţi şi noi angajaţi, după cum informează publicaţia germană ZDF.
Industria de apărare din Germania absoarbe deja marea majoritate a angajaţilor concediaţi din industria auto, inclusiv concediaţi de furnizori auto, iar anul trecut scriam că se ajunsese la un program prin care angajaţii concediaţi de la Continental puteau să se angajeze direct la Rheinmetall, având timp de analiză a poziţiei care li se potriveşte mai mult.
În ultimele săptămâni, însă, Europa a anunţat un plan major de sporire a capacităţilor sale de apărare, cu un plan imens de creştere a echipamentului militar deţinut şi cu o cotă minim garantată de comenzi care să fie plasată pe teritoriul UE. Asta a făcut ca marii producători din industria de apărare de pe continent, precum Rheinmetall, Saab, BAE Systems şi alţii să crească exponenţial în valoarea de acţiunilor. Iar asta înseamnă că, dacă până acum aceştia raportau deja cifre record de comenzi, cărora abia de reuşeau să le facă faţă, acum aceştia sunt nevoiţi să-şi crească rapid capacitatea de producţie.
Rheinmetall şi-a anunţat chiar azi cifrele pentru anul 2024, şi are o creştere de 36% a vânzărilor, până la 9,75 miliarde euro, iar creşterea în livrările militare e de 50% în 2024. Profitul s-a apropiat de 1,5 miliarde de euro, iar partea cea mai curioasă e că Rheinmetall raportează că are un rând la îndeplinire a comenzilor în valoare de 55 miliarde de euro! Acest rând de comenzi a crescut cu 44% faţă de anul trecut, când era de 38,3 miliarde!
Un rând de comenzi de 55 miliarde de euro, la 9,75 miliarde de vânzări anuale, înseamnă o ocupare completă a capacităţilor de producţie pentru 5 ani şi jumătate de înainte, dacă nu se face nimic în creşterea producţiei. Şi toate astea se întâmplau încă înainte de anunţarea planului major de creştere a capacităţilor de apărare a Europei. Deci, presiunea pe Rheinmetall şi alte companii similare din Europa e imensă, acestea trebuie să întreprindă de urgenţă măsuri care să crească substanţial şi rapid capacitatea de producţie.
În acest context, şeful VW, Oliver Blume, a vorbit ieri în faţa presei germane şi a dat semnale publice că ar fi gata să ia în considerare producţia de echipament militar pentru companiile din industria apărării. Acesta a spus că încă nu a primit vreo propunere clar conturată, dar, dacă ar primi-o, VW ar fi gata să „analizeze conceptul”.
Şeful VW a mai spus că „în primul rând, având în vedere situaţia geopolitică actuală, cred că ceea ce vedem acum anunţându-se în Europa şi în Germania reprezintă decizii absolut corecte şi necesare, în sensul că trebuie să investim mai mult pentru a fi din nou în siguranţă”. Referindu-se la posibilitatea producţie de echipament militar la fabricile VW, el a spus „Am mai făcut asta în trecut. VW are competenţă pe partea de vehicule şi mobilitate şi suntem gata să contribuim, fie prin consultanţă şi proiectare, fie prin participare în producţie de componente sau vehicule finale. Prin urmare, da, am fi gata să analizăm iniţiative în acest sens care ar veni din partea industriei de apărare.”
Azi, şeful Rheinmetall, Armin Papperger, a declarat tot pentru presa germană că unele fabrici VW ar fi „foarte potrivite” pentru producţia de echipament militar, şi a dat ca exemplu fabrica din Osnabruck, una din cele care trebuiau închise la sfârşitul anului trecut şi care are acum un viitor incert. „Uzinele de tancuri au nevoie de macarale de mare putere, care să poată ridica aceste vehicule grele în procesul de producţie, şi cred că într-o fabrică precum cea din Osnabruck echiparea acesteia cu cele necesare poate fi făcută relativ rapid, fără a demola nimic sau a distruge ireversibil”, a spus Papperger.
El a mai adăugat că asta ar putea fi un parteneriat între Rheinmetal şi VW, sau Rheinmetall ar putea propune pur şi simplu cumpărarea fabricii şi transformarea ei completă într-un proprie. Însă a mai adăugat că înainte de avansarea oricăror discuţii şi luarea deciziilor, fiecare uzină trebuie inspectată de ingineri, pentru a se estima cât de uşor ar putea fi implementată producţia de echipament militar acolo.
Foto: Armin Papperger, şeful Rheinmetall

Prin urmare, există semnale din ambele părţi despre interesul de a demara un asemenea parteneriat. Iar acest lucru e foarte probabil, or, grupul VW şi Rheinmetall au deja parteneriate de succes. Există compania Rheinmetall MAN Military Vehicles, care produce camioane militare ce servesc drept bază pentru o mare parte din echipamente militare, de la sistemele de apărare antiaeriană IRIS-T, până a obuziere şi o mulţimi de alte tipuri de vehicule. Iar compania e deţinută în raport de 51% de Rheinmetall şi 49% de MAN Truck & Bus SE, o divizie a companiei Traton, care deţine mărcile de camioane MAN şi Scania şi care e deţinută majoritar de grupul VW.
Prin urmare, există deja o experienţă de succes de colaborare de lungă durată, iar sinergia dintre VW şi Rheinmetall ar putea avea loc foarte rapid, în termen de doar câteva luni, la cât de mare e presiunea în ambele părţi — la VW de a găsi o soluţie pentru fabricile problematice şi a-şi redresa situaţia financiară, iar la Rheinmetall de a găsi urgent capacităţi de producţie pentru a putea absorbi volumele imense de comenzi.
2
4,301
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!