Cea mai mare navă transportatoare de containere din lume cu propulsie pe baza vântului va naviga între Franţa şi Madagascar, iar construcţia ei va demara în Turcia
8 Aprilie 2025, 15:56 Redacţia PiataAuto.md
Ideea de a folosi din nou energia vântului pentru navigaţie prinde tot mai mult teren în ultimii ani, în contextul tendinţei de a reduce emisiile acestei industrii. Iar Franţa e locul unde-şi au originea multe din start-up-urile şi birourile de proiectare care au tot venit cu asemenea idei şi tehnologii. Iar acestea au evoluat în ultimii ani tot mai mult de la câteva vele menite doar să asiste propulsia principală cu motoare până la nave care pun deja accentul principal pe forţa vântului şi motoarele iau rol de asistare. Acum francezii de la Windcoop au anunţat plasarea comenzii pentru construcţia primei lor nave cu propulsie pe bază de vânt la şantierul naval al RMK Marine din Turcia, iar noua navă va fi cel mare transportator de containere cu propulsie pe bază de vânt din lume.
Ei bine, aici unii dintre cititorii noştri fideli ar putea avea o uşoară senzaţie de deja-vu, pentru că la începutul lui februarie publicam un articol despre nava Neoliner Origin, tot cu propulsie pe bază de vele şi vânt, proiectată tot de o companie franceză şi lansată la apă la acelaşi şantier naval RMK Marine. Mai mult ca atât, despre acea navă spuneam că e cea mai mare navă cargo transatlantică, care va folosi velele şi vântul drept sursă principală de propulsie.
Foto: Neoliner Origin
Ei bine, explicaţia e că sunt două nave diferite, care confirmă încă o dată tendinţa despre care vorbea mai sus, confirmă expertiza Franţei în acest domeniu, dar şi experienţa turcilor de la RMK Marine pentru acest tip de navă. Acea navă avea 136 metri lungime şi e construită să poată transporta 500 maşini în regim Ro-Ro, iar pe lângă ele există şi spaţiu de 265 containere.
Noua navă despre care vorbim azi, de la Windcoop, e un transportator de containere specializat, fără acces Ro-Ro pentru vehicule. Iar la dimensiunea pe care o are, de 91,3 metri lungime, şi la cele 210 containere pe care le poate adăposti la bord, noua ambarcaţiune e calificată drept cea mai mare navă transportatoare de containere cu propulsie pe bază de vânt din lume.
Francezii spun că a fost o mare provocare să echipeze nava şi cu macarale pentru manevrarea containerelor la descărcare şi încărcare, dar şi cu velele metalice uriaşe. În cele din urmă s-a ales soluţia de a plasa velele pe dreapta, iar macaralele pe stânga, echilibrând astfel şi greutatea construcţiei.
Fiecare velă metalică are 350 metri pătraţi de suprafaţă prin care va capta vântul. Fiind trei vele la număr, suprafaţa totală va fi de 1.050 metri pătraţi. Ca şi în cazul altor nave cu propulsie de vânt, aceste vele nu vor folosi atât forţa de rezistenţa în faţa vântului, când efectul curenţilor aerodinamici ce înconjoară suprafeţe de distanţe diferite, în mod similar aripilor de avion. Şi exact cu avionul poate folosi flapsurile la aripi pentru a spori efectul de elevare, şi aici velele sunt construite din câte două segmente fiecare.
Construcţia noii nave urmează să înceapă anul viitor, în 2026, ea urmând a fi lansată în testare şi operare în 2027. Costul construcţiei e de 28,5 milioane euro, iar Windcoop e organizată ca o entitate sub formă de cooperativă, ceea ce permite o metodă mai simplă de asociere şi contribuţie în finanţarea ideilor, conform legilor franceze. Circa 1.600 de oameni şi companii franceze au participat la finanţare, ia diferenţa a fost acoperită cu un credit bancar. Windcoop e atât de convins de succesul acestui proiect, încât adună deja finanţare şi pentru construcţia celei de-a doua nave identice.
Atunci când va fi gata, nava va opera pe o rută neaşteptată, între Madagascar şi Franţa, despre care inginerii francezi spun că e una din rutele maritime cele mai puţin prielnice în condiţiile de vânt pentru navigare. În asemenea condiţii, nava va înainta cu o viteză medie de 9 noduri, sau aproximativ 16,7 km/h.
Foto: Fabricarea unei vele pentru nava Windcoop
Până la 70% din forţa de propulsie va fi asigurată de vânt, în mediu, diferenţa fiind asigurată de motoare diesel, ce folosesc combustibil marin. Luând în calcul şi producţia de electricitate pentru nevoile de la bord, francezii estimează că întreaga călătorie va însemna cu 60% mai puţine emisii decât soluţii actuale cu propulsie.
Nava Windcoop va avea nevoie de 31 de zile pentru a naviga din Franţa în Madagascar, oprind în 3 porturi de pe această insulă şi transportând 1.400 tone de mărfuri la bord. Nava va opera cu un echipaj de 10-12 marinari la bord şi poate lua şi 12 pasageri, dacă vor exista doritori de a călători timp de 31 de zile pe ruta Franţa-Madagascar cu forţa vântului şi cu o viteză variabilă în funcţie de intensitatea vântului. Atunci când va fi construită şi a noua navă, ele vor opera ambele, pornind în acelaşi timp de la capete diferite ale traseului, şi astfel va fi asigurată câte o plecare când fiecare lună.