Chinezii au lansat în Europa un excavator electric, cu baterie BYD ce poate fi schimbată rapid, în mod similar cu maşinile electrice Nio
12 Aprilie 2025, 22:50 Redacţia PiataAuto.md
În ultimii ani, în lumea utilajelor de construcţie au fost lansate tot mai multe modele electrice, de toate categoriile imaginabile, iar unele şi-au făcut loc mai repede în combinaţie cu electricitatea, în tip ce altele au avut dificultăţi în a fi adoptate. Excavatoarele electrice cu baterii sunt o categorie de utilaj care a întâlnit scepticismul operatorilor. Pe de o parte, reglementările de zgomot pe şantierele urbane încurajează cumpărarea lor, dar în mediul urban există de obicei conexiuni electrice ce pot fi asigurate direct la şantier şi atunci sunt mult mai fezabile cele ce pot fi conectate cu cablu. Iar problema cea mai mare a celor cu baterii era autonomia doar de 4-5 ore de muncă, insuficientă măcar pentru o tură. Doar că acum chinezii de la XCMG au lansat soluţia lor în Europa, care vine să rezolve asemenea probleme.
De fapt, acum câteva uni şi Volvo a lansat un o versiune îmbunătăţită a excavatorului său electric EC230, care are o capacitate mult mai mare a bateriei, de 450 kWh, ceea ce-i permite să opereze 8 ore consecutiv. Încărcarea poate fi făcută la o priză fast charge, doar că acea priză trebuie adusă la şantier sau închiriată şi există oricum complicaţii logistice.
Chinezii de la XCMG au lansat acum în Europa un excavator de aceeaşi talie ca şi Volvo EC230, numit XE215EV, având exact aceeaşi masă operaţională de 23,5 tone.
Doar că bateria excavatorului chinez e gândită pentru a putea fi uşor schimbabilă, după principiul automobilelor Nio, care au staţii de înlocuire rapidă a bateriilor lor.
Bateria e una de 423 kWh but şi 400 kWh net, fiind de tip LFP şi fiind produsă de renumitul producător auto BYD. O asemenea baterie, zic chinezii, asigură 6-8 ore de muncă, întreg sistemul hidraulic al excavatorului fiind de asemenea operat electric.
Bateria poate fi încărcată şi de la o priză fast charge, dacă există una la locaţie, puterea acceptată fiind de 260 kW, ceea ce face ca o încărcare completă să dureze ca 1 oră şi jumătate. Însă ea poate fi schimbată uşor şi cu alta complet încărcată, iar excavatorul îşi poate continua astfel munca pe şantier, eventual pentru turele următoare.
Cei de la XCMG au standardizat această baterie de 400 kWh drept bază pentru toate utilajele lor electrice, aşa că teoretic toate utilajele de pe şantier por fi electrice, toate folosind aceleaşi baterii, iar un camion electric le poate aduce încărcate şi le schimbă pe toate când e cazul, luându-le pe cele descărcate înapoi pentru a le încărca între timp. Camionul are şi o mini macara, cu ajutorul căreia manevrează schimbul de baterii.
Chinezii spun că odată ce au rezolvat problema timpului pierdut de încărcare, atunci excavatorul lor generează costuri operaţionale cu 60% mai mici decât unul cu motor diesel.
Chiar dacă bateriile sunt interschimbabile, ele au sistem de management termic, care conţine şi răcire cu lichid. Doar că totul e gândit modular, pentru ca acest schimb să se poată realiza rapid şi cu un grad mare de automatizare.
Toate bune, doar că pentru a asigura schimbul constant de baterii, ar însemna că fiecare utilaj ar avea nevoie de minim 2 baterii produse pentru el, respectiv e nevoie să se ia în considerare şi costul suplimentar al acesteia, dar şi faptul că efectiv de dublează şi cantitatea de litiu alocat pentru 800 kWh de baterii, în loc de 400 kWh. Faptul că bateria e LFP o scuteşte, însă, de alte metale mai rare, precum cobaltul şi manganul.
Pe lângă toate, e curios că producătorul chinez a decis să lanseze în Europa acest model de excavator, ţintind în mod clar parametrii unuia din liderii segmentului, Volvo. Asta înseamnă că în următorii ani producătorii europeni din acest domeniu vor simţi o concurenţă tot mai intensă din partea celor chinezi.