După BYD şi Zeekr, chinezii de la Huawei anunţă cea mai puternică staţie de încărcare din lume, de 1,5 MW, pentru maşinile electrice
1 Aprilie 2025, 13:01 Redacţia PiataAuto.md
Chinezii păşesc la galop în dezvoltarea maşinilor electrice, într-atât de repede, încât acum are loc un nou val imens de creştere a puterilor la staţiile de încărcare pentru maşinile electrice. Acum două săptămâni, BYD a anunţat noua sa arhitectură de 1.000 V, cu baterii capabile de a fi încărcate cu 1.000 kW, adică 1 MW. Odată cu asta, BYD a lansat şi noi staţii de încărcare care să poată oferi puterea necesară acestor maşini, urmând să le instaleze cât de curând în China. Ieri, cei de la Zeekr, o marcă premium deţinută de Geely, cu o infrastructură proprie mare de staţii de încărcare, au anunţat staţiile de 1,2 MW putere, care vor fi instalate începând cu luna viitoare. Iar acum aflăm că şi chinezii de la Huawei vin cu un răspuns, anunţând cea mai puternică staţie de încărcare din lume, de 1,5 MW, pentru maşinile electrice.
Noua staţie va fi dezvăluită public la salonul auto de la Shanghai, la 22 aprilie şi va avea parametri de-a dreptul fascinanţi. Chinezii estimează că puterea medie de încărcare a acestui în intervalul 10-80% va fi de 1,2 MW, cu o rată medie de încărcare de 20 kWh/minut. Puterea maximă, însă, va fi de 1,5 MW, ea urmând a fi acceptată de maşinile compatibile mai ales în primele minute de încărcare.
Huawei a anunţat şi intensitatea curentului la care va opera noua staţie — 2.400 Amperi. Asta înseamnă că, pentru a obţine 1.500 kW putere, staţia va opera la o tensiune de 625 V. Cel mai probabil, staţia va avea posibilitatea de a opera la minim 800 volţi, şi a putea gestiona intensitatea în funcţie de parametrii maşinii care e încărcată, având un grad de flexibilitate mai mare.
E curios, deci, că Huawei a ales să nu crească tensiunea la 1.000 volţi şi mai mult, ci să crească intensitatea curentului pentru a obţine rezultatul dorit în kW, or puterea în kW e rezultatul produsului dintre tensiunea în volţi şi intensitatea în amperi.
Creşterea intensităţii e însoţită de mai multe provocări, precum necesitatea de a asigura cabluri mai groase, care să producă rezistenţă mai mică şi să minimizeze generarea de căldură. Oricum, la asemenea staţii va fi nevoie se un sistem foarte avansat de răcire pentru 2.400 A.
Singurul avantaj al unei asemenea decizii e că staţia a putea încărca uşor şi maşini cu tensiuni de 625-800 Volţi, având şansa de a le da puterea maximă acceptată de acestea, spre exemplu 670 kW - 800 kW, jonglând doar cu intensitatea curentului. În cazul staţiei BYD de 1.000 A şi 1.000 Volţi, ea va opera la voltajul maxim al maşinii, spre exemplu 625 V, însă nu poate urca la mai mult de 1.000 A, ceea ce înseamnă o putere maximă de încărca de 625 kW, şi nu 670 sau 800 kW. Însă acest avantaj e foarte marginal, întrucât în marea majoritate a cazurilor şi staţiile BYD sau Zeekr vor putea gestiona suficient valorile de tensiuni şi intensitate încât să poată oferi maxim ce acceptă maşina.
Rata de încărcare a noii staţii Huawei va fi de 20 kWh în mediu, însă în primele minute ea va putea pune în bateria maşinii electrice chiar şi 25 kWh/min. Dacă prezumăm un consum omologat de 15 kWh/100 km, asta înseamnă că într-un minut se va pune o cantitate de energie suficientă pentru 167 km. Iar în primele 5 minute se poate pune o cantitate suficientă pentru 700-800 km.
Chiar dacă am lua în calcul media de 20 kWh/min, în 5 minute asta ar însemna 100 kWh. La bateriile foarte mari, de 135 kWh, asta ar însemna 75% de încărcare în 5 minute. La bateriile mai mici puterea ar scădea mai repede după 50% şi probabil după 2-3 minute puterea efectivă va fi mai mică. Dar oricum, această epocă nouă a prizelor de ordinul megawaţilor va însemna că durata efectivă de încărcare a unei maşini electrice până la 80% în China va dura între 5-8 minute maxim.
Chinezii intră, deci, într-o epocă în care oprirea la o staţie de încărcare cu o maşină electrică a fi chiar mai rapidă decât opritul la o staţie de alimentare cu petrol. Ba chiar, cu toate sistemele moderne de plată automatizată, încărcarea unei maşini electrice poate fi mult mai rapidă deja decât aşteptatul la coadă la pompa de benzină, apoi aşteptatul la casa de plată pentru a achita benzina pusă în rezervor.
Foto: Staţie actuală Huawei de 600 kW
Iar într-un asemenea ritm, atunci când chinezii vor mai vedea prize fast charge de 50-150 kW, pe care le mai are Europa, vor impresia că s-au întors în epoca dinozaurilor. Decalajul dintre China şi restul lumii la dezvoltarea maşinilor electrice tocmai a devenit mai mare, deci, iar ceea ce vedem aici se va implementa în mii de staţii Huawei, BYD şi Zeekr în acest an şi va deveni rapid normalitate în China.