Hyundai a lansat noul Nexo, un SUV cu hidrogen şi pile de combustie, insistând că tehnologia acestora are viitor
5 Aprilie 2025, 16:20 Redacţia PiataAuto.md
Ultimii doi ani au fost foarte nefaşti pentru automobilele cu pile de combustie şi hidrogen. În timp ce în unele ţări numărul staţiilor a mai continuat să crească, în altele, unde această tehnologie şi-a făcut debutul, precum Norvegia sau statul California din SUA, numărul staţiilor a scăzut drastic, preţul hidrogenului la cele existente a crescut, iar asta a făcut ca vânzările acestor modele să se prăbuşească dramatic. Toyota Mirai e un asemenea exemplu, vânzările acesteia fiind în jur de doar 2 mii maşini anual în toată lumea acum. Şi în ciuda acestor evoluţii, Hyundai a lansat noul Nexo, un SUV care debutează cu exact acelaşi principiu de tehnologie cu hidrogen şi celule electrochimice, sau pile de combustie, cum li se mai spune.
Marile avantaje declarate din start ale acestuia sunt autonomia ţintită de 700 km şi durata de doar 5 minute a încărcării. Însă această durată e valabilă doar dacă staţia a stat mult timp neocupată şi a transformat hidrogenul lichid în gazon, reuşind să-l şi presurizeze. În caz contrar, asemenea spaţii mai pot impune 5-10 minute de aşteptare în plus.
Noul model are un design foarte rectangular şi plăcut ochiului, care se inspiră de la un concept prefaţat în toamna anului trecut, dar care pare să adopte şi liniile lui Giugiaro de pe conceptul se sportcar retro N74.
La interior, noul model are multe elemente în comun cu actualele modele electrice ale mărcii la nivel de sistem multimedia şi consolă centrală suspendată.
Dar pe planşa de bord apar texturi moi ce amintesc de canapelele de casă. Asta a fost şi intenţia, de a crea ambianţa unui spaţiu mobilat, pentru a spori senzaţia de confort.
Electromotorul noului model poate furniza un maxim de 150 kW, adică 204 CP, ceea ce-i permite să prindă prima sută în 9,2 secunde. Viteza maximă a SUV-ului e de 179 km/h.
Instalaţia cu pile de combustie poate genera o putere electrică maximă de 110 kW. Diferenţa de putere e acoperită dintr-o baterie, care poate furniza 80 kW putere. Deci, teoretic, întregul sistem poate furniza până la 190 kW putere maximă pe termen scurt. Hyundai menţionează, însă, că după convertiri şi pierderi, instalaţia cu pile de combustie furnizează maxim 94 kW net, deci în total ar fi cam 174 kW.
Bateria are o capacitate de stocare de doar 2,64 kWh, deci e foarte mică, iar la 80 kW putere eliberată din ea, ea funcţionează similar unui super condensator.
Rezervorul de hidrogen are doar 6,69 kg de hidrogen utilizabil. Consumul mixt al SUV-ului ar fi de 97,8 km/kg, ceea ce înseamnă cam 1,02 kg/100 km. Iar asta înseamnă că hidrogenul din rezervor e suficient doar pentru 654 km autonomie. Deci, ţinta de 700 km rămâne valabilă pentru situaţii mai teoretice de condus într-un ritm de consum minim.
Aşadar, e un nou model cu pile de combustie care vrea să insiste că această tehnologie are viitor. Şi dacă în unele ţări, precum Coreea de Sud, încă mai există infrastructură necesară pentru exploatarea hidrogenului, în multe alte ţări exploatarea unui asemenea model a devenit mult mai dificilă în ultimii ani. Şi e oarecum trist, pentru că maşina în sine, la fel ca şi tehnologia, ar avea un potenţial mult mai mare dacă ar exista infrastructura necesară.