Inginerii Continental au creat display-ul auto ce produce sunete la fiecare apăsare, prin însăşi suprafaţa de sticlă a acestuia

11 Aprilie 2025, 13:04
Redacţia PiataAuto.md
Maşinile au display-uri tot mai mare în zilele noastre, iar acestea au devenit aproape toate tactile, cu comenzi care trebuie apăsate pe ele, unele mai uşor de accesat, iar altele mai puţin intuitive. La unele comenzi mai esenţiale, aproape toţi producătorii se străduie să însoţească apăsările pe ecran de sunete discrete, confirmative, întrucât aşa funcţionează mai bine percepţia umană a operării cu asemenea interfeţe. Doar că aceste sunete sunt de obicei generate şi transmise prin difuzoarele sistemului audio al maşinii sau printr-un difuzor suplimentar poziţionat în zona volanului pentru alerte mai importante. Inginerii Continental au creat acum display-ul auto ce produce sunete la fiecare apăsare, prin însăşi suprafaţa de sticlă a acestuia, fără ajutorul difuzoarelor clasice.
Probabil mulţi dintre noi ne amintim de renumitul efect al paharului de sticlă, lipit de un perete, care transmite şi amplifică sunetele captate de acel perete de cealaltă parte.
Ei bine, exact acelaşi principiu funcţionează şi la noua tehnologie Continental. Sticla transmite excelent sunetul, mai ales pe anumite frecvenţe, iar cei de la Continental au implementat două actuatoare mici pe marginile display-ului, care generează mici vibraţii, pe care le transmit în corpul sticlei ecranului.
Aceste vibraţii se propagă uşor şi clar, iar existenţa a două actuatoare permite crearea efectului stereo de localizare exactă a punctului de sursă a sunetului. Ceea ce rezultă prin această tehnologie e un sunet generat şi simţit tactil la fiecare apăsare a ecranului, localizat exact în punctul de apăsare pe axă orizontală.
Foto: Aşa aratăun actuator ce generează vibraţiile

Inginerii Continental spun că asta îmbunătăţeşte considerabil uşurinţa de operare a interfeţei, întrucât interacţiunea umană e mult mai intuitivă atunci când apăsările sunt însoţite de reflex mecanic generat de vibraţie, şi de un sunet, venit din acel punct.
Aceeaşi tehnologie poate genera sunet cu localizare precisă în momentul în care pe ecran apare un mesaj sau o notificare, ce necesită atenţia. Sunetul va însoţi această notificare, fiind localizat cu precizie în spaţiu acolo unde are loc şi afişajul acestei notificări, iar astfel ochii şoferului nu pierd clipe preţioase la scanarea vizuală a întregului ecran pentru a identifica devierea vizuală apărută de la tiparul obişnuit, ci se îndreaptă direct către acea zonă ea ecranului de unde vine notificarea.
Cei de la Continental spun că spaţiul mic şi subţire al display-ului e mai mult decât suficient pentru localizarea actuatoarelor, întrucât fiecare din acestea măsoară doar câţiva centimetri. Aceste actuatoare arată ca un component ce ar face uz doar de câteva părţi din difuzoarele clasice audio, precum un magnet permanent mic şi bobinarea conului, dar fără pâlnia propriu-zisă a conului, care ar trebui să vibreze în mod normal şi să amplifice sunetul până la un nivel auditiv. Aici bobina care vibrează generează aceste impulsuri, ele fiind transmise ulterior spre sticlă, care vibrează şi asigură formarea undelor de sunet la volum corect.
Acest principiu de generare a sunetului prin actuatoare şi transmitere a lui prin diverse suprafeţe în maşini, numit Ac2ated Sound, a fost dezvoltat de inginerii Continental în colaborare cu cei de la Sennheiser şi ei aveau viziunea că întreg sistemul audio al unei maşini poate deveni unul fără difuzoare, bazându-se pe actuatoare integrate în planşa de bord, în panourile uşilor, în montanţi şi în scaune.
Exact ca şi carcasa unei viori, care preia vibraţiile strunelor şi le formează şi transmite acustic, aşa ar opera şi componentele din interiorul unei maşini, iar sunetul ar fi unul mult mai fidel decât permit difuzoarele clasice, spuneau pe atunci inginerii Continental şi Sennheiser.
Doar că există o problemă în implementarea acestei tehnologii în forma sa gândită iniţial de sistem audio — toate aceste componente de interior trebuie gândită ca să rezoneze corect sunetul, cu frecvenţele corecte, ceea ce impune ajustări încă din etapa de proiectare a maşinilor, dar şi eliminarea variaţiilor de forme care pot avea loc odată cu adăugarea de dotări opţionale.
Până acum, doar producătorul britanic Morgan a contractat un asemenea sistem audio, dar el se bazează pe o formulă în care jumătate din surse sunt difuzoare clasice, iar cealaltă jumătate sunt actuatoare.
Ceea ce au creat acum inginerii Continental reprezintă o pivotare a acestei tehnologii spre ceva ce poate fi mult mai uşor de integrat în maşini şi mult mai util şi viabil pentru îmbunătăţirea experienţei de la bord. Şi într-o lume auto tot mai dominată de interfeţe digitale, această tehnologie poate aduce o mare parte din intuitivitatea şi feedback-ul operării unor butoane mecanice pe display-urile tactile.
2
3,471
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!