Inginerii danezi şi britanici au creat cel mai puternic motor V12 din lume, care va ajunge să propulseze maşinile unei mărci puţin cunoscute din Danemarca

7 Aprilie 2025, 12:44
Ilie Toma
În ultimii 4-5 ani, am început a ne obişnui cu toţii cu ideea că tot mai puţin producători mai dezvoltă motoare noi cu combustie, şi am tot auzit mai degrabă despre lansări de modele electrice. Dar pe lângă această tendinţă există şi una paralelă, prin care unii producători dedicaţi creării unor maşini supreme au prins la şi mai mult curaj de a crea motoare cu combustie duse la un nivel atât de profund şi precis al ingineriei, încât devin adevărate opere de artă. Toate astea sunt susţinute şi de conturarea unei tendinţe în segmentul maşinilor de vârf, prin care cei mai avuţi şi pasionaţi oameni ai planetei nu mai tratează maşinile electrice drept viitoare piese de colecţie, şi atunci preferă componente mecanice, analogice, care să reziste în timp. Maxim ce sunt dispuşi să accepte aceştia ar fi nişte sisteme hibride, dar piesa centrală trebuie să fie un motor cu componente mecanice şi mai ales cu emoţie pusă în el. Pe această tendinţă a fost creat şi motorul despre care vorbim azi, conceput de inginerii britanici şi danezi. E cel mai puternic motor 12 din lume şi va ajunge să propulseze maşinile unei mărci puţin cunoscute din Danemarca, numită Zenvo.
Primele informaţii despre acest motor au fost anunţate încă în luna august a anului trecut, atunci când danezii au prefaţat primele informaţii despre noul lor hypercar, Zenvo Aurora. Spuneam atunci că producătorul danez e unul mic şi artizanal, dar odată cu noul motor şi noul model acesta îşi doreşte să facă un salt major în recunoaşterea globală, impunându-se printre numele sonore ale industriei, precum Koenigsegg, Pagani sau Bugatti.
Foto: Zeno Aurora, hypercar-ul danez care va face uz primul de noul motor V12

Acum, aproape de startul de vânzări al noului model, danezii au dezvăluit mult mai multe informaţii despre ingineria noului motor V12 şi a modului în care acesta va participa în propulsia primului model pe care va fi instalat.
În primul rând, danezii menţionează că noul propulsor e rezultatul unei munci imense comune, între inginerii proprii ai Zenvo şi cei britanici de la Mahle Powertrain. Poate suna neobişnuit, pentru că numele Mahle e asociat de obicei cu imaginea de furnizor auto, însă aici vorbim de divizia de inginerie a acestei companii, care asistă foarte mulţi producători în proiectarea şi calibrarea motoarelor sale, iar în ultimii ani a asistat mai ales pe partea de sisteme hibride producători renumiţi precum BMW, Porsche, Aston Martin. Tot Mahle Powertrain e şi compania care furnizează componente de înaltă performanţă mai multor bolizi din Formula 1, precum pistoane şi chiulase. Deci compania are în mod clar una din cele mai bune echipe de ingineri din lume şi o experienţă uriaşă atât în motoare cu combustie de înaltă performanţă, cât şi în sisteme hibride.
Şi apoi, şi motoarele cu combustie V16 de a Bugatti sau V12 de la Aston Martin au fost create în ultimii ani cu ajutorul companiilor externe de inginerie, în acele cazuri fiind vorba de Cosworth. Prin urmare, asemenea colaborări sunt cele care garantează unui producător mai mică că va putea crea un motor genial din prima, fără a comite erori dureroase şi inutile. Iar motoarele rezultate din asemenea colaborări sunt de cele mai multe ori printre cele mai bune din lume.
Foto: Motorul V16 de la Bugatti, în proces de dezvoltare la Cosworth

Şi, de fapt, MAHLE Powertrain e o companie ce-şi are originea tot în Cosworth. În 1998, Audi a cumpărat Cosworth şi a divizat compania în două — Cosworth Racing, care a fost vândută ulterior către Ford, şi Cosworth Technology, specializată în inginerie şi producţie de motoare. În 2005, furnizorul auto german Mahle a cumpărat compania Cosworth Technology de la Audi, reorganizând-o şi redenumind-o în acelaşi an în Mahle Powetrain, compania despre care vorbim azi. De cealaltă parte, compania Cosworth pe care o ştim în prezent a fost formată în urma vânzării în 2004 de către Ford a Cosworth Racing către Gerald Forsythe şi Kevin Kalkhoven, după care tot Ford le-a vândut şi compania Pi Research, astfel fiind conturată compania Cosworth de azi.
Foto: Motorul V8 de pe Audi RS6, lansat în 2002, a fost creeat de Cosworth Technology, cu trei ani înainte ca această companie să fie vândută de Audi către Mahle şi să devină Mahle Powertrain

Ei bine, noul motor V12 Zenvo are 6,6 litri cilindree şi 4 turbine identice, fiecare din cele 4 turbine fiind propulsare de gazele de eşapament din câte 3 cilindri. Asta face canalele spre turbine mai scurte, turbolag-ul mai mic şi impactul acestor turbine în forţa propulsiei mai mare. Ele sunt poziţionate deasupra, în interiorul „V”-ului.
Noul motor are numele de Mjolner, ceea ce în daneză şi în cultura popoarelor scandinave semnifică un soi de toiag scurt, mai apropiat de forma unui ciocan, deţinut de zeul Thor al fulgerelor, cu ajutorul căruia putea disipa distrugeri sau binecuvântări, având o forţă supremă. Respectiv, şi noul motor vine să simbolizeze aceeaşi forţă mecanică supremă, de care e capabil.
Linia roşie a motorului porneşte abia la 9.800 rpm, un indicator rar pentru motoarele turbo. Motorul are şi un sistem nou de injecţie şi propagare a scânteii, creat de britanici, numit Mahle Jet Ignition. Cu ajutorul lui, noul motor dezvoltă de unul singur 1.250 CP mecanici, ceea ce se traduce în 1.267 CP în unităţi metrice europene. Şi tot graţie lui noul motor va putea opera cu amestec sărăcit la rularea în ritm monoton, graţie căruia acesta se va conforma normelor Euro 7.
Vor exista două configuraţii hibride posibile pentru primul model care va încorpora acest nou motor V12 — una cu tracţiune spate şi alta integrală. Cea cu tracţiune spate va mai avea un electromotor de 200 CP, graţie căruia va ajunge la 1.450 CP mecanici pentru întregul sistem de propulsie. Iar cea cu tracţiune integrală va mai avea două motoare de 200 CP pe puntea faţă, iar astfel puterea totală va ajunge la 1.850 CP!
Noul hypercar danez, echipat cu acest motor V12, va fi foarte uşor. Versiunile cu tracţiune spate vor cântări 1.300 kg fără lichidele de la bord, deci probabil vreo 1.450 kg cu tot cu ele. Iar cele cu tracţiune integrală vor cântări cu 150 kg mai mult. Dar asta înseamnă că acestea oferă un raport mai mare sau egal de 1 CP/kg!
La fel de fascinant e că acest nou cel mai puternic motor V12 din lume cântăreşte doar 265 kg în masă proprie!
Planurile Zenvo cu acest motor sunt foarte mari. El a fost dezvoltat modular, pentru a putea deriva ulterior în alte configuraţii, spre exemplu V10 sau V8, iar danezii confirmă că planifică în anii următori şi alte modele care să fac uz de aceste variaţii ale noului lor motor genial.
2
29,867
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!